ХОО УНП: манівці національного політичного виробника

Ігор Каневський  |  П'ятниця, 18 лютого 2011, 13:16
На Харківщині в перші роки після Майдану колеги з націонал-демократичного табору могли позаздрити членам УНП. Тоді ВасильТретецький для "регіоналів" та лівих був уособленням "націоналістичної" загрози.
ХОО УНП: манівці національного політичного виробника

Партія створена в 1999 р. внаслідок розколу в Народному Русі України.

Незмінний голова УНП – народний депутат Юрій Костенко.

Харківська обласна організація існує з 2000 р., з жовтня 2002 р. її очолює Василь Третецький (керівник харківської телерадіокомпанії "Право-А/ТВК", у 2005-2007 рр. – заступник голови Харківської обласної державної адміністрації із гуманітарних питань).

Українська Народна партія декларує себе найбільшою правоцентристською партією в Україні, послідовним захисником національних цінностей та виробників. Неодноразово ініціювала блокування або об’єднання з іншими правими партіями (без жодних реальних наслідків). Останній раз така ідея була озвучена Ю.Костенком у січні 2011 р.
Попри декларовану опозиційність до режиму Януковича, народні депутати-члени УНП  іноді голосують разом з владною більшістю (наприклад, щодо перенесення виборів на 2012 р.). Деякі представники партії обіймають посади в місцевих державних адміністраціях  областей на заході України.

УНП – чи не єдина на Харківщині партія-засновниця  Блоку «Наша Україна», що змогла скористатись перемогою В.Ющенка на президентських виборах. Члени УНП у різний час очолювали обласні управління культури (Н.Супруненко), охорони здоров’я (Б. Волос), у справах молоді (М.Пахнін)  за часів А.Авакова.  Дехто з них донині зберігає певний вплив у  тих  ЗМІ, які контрольовані  А. Аваковим.

ХОО УНП періодично співпрацює з іншими правими партіями, а також і з місцевою «Батьківщиною» (після зміни її керівництва). Харківська УНП час від часу ініціює масові заходи та заяви щодо актуальних політичних подій і пам’ятних дат, має власний сайт.

Через тісні зв’язки між В. Третецьким та А.Аваковим місцева організація УНП більше зорієнтована на колишнього голову  Харківської облдержадміністрації (і нинішнього голову ХОО «Батьківщина»), аніж на власне партійне керівництво в Києві.

З 2010 р., якщо не раніше, активність харківської  УНП стабільно зменшується. В.Третецький вже втратив роль важливого місцевого ньюзмейкера, яким він був у 2005-2007 рр. На Харківщині з початку 2010 р. партія втратила будь-яке представництво у владі, і навіть, деяких своїх членів, які приєднались до «Батьківщини»  під проводом Авакова.
У місцевій виборчій кампанії 2010 р. ХОО УНП  брала суто формальну участь.

На загальноукраїнському рівні об’єднання зусиль ВО «Батьківщина» та Української Народної партії можна вважати практично неймовірним. Обидві партії, швидше за все, й надалі будуть критикувати одна одну, а на Заході країни – жорстко конкурувати в опозиційному сегменті. Тому харківська УНП у найближчі роки приречена на дуже сумний вибір: блокування з ідейно далекою  "Батьківщиною"  у надії на подальше животіння або вірність традиційній націонал-демократії, що зараз означає перехід  до політичного небуття.

 

comments powered by HyperComments