Василь Кричун «Сходження на Говерлу, враховуючи те, що маршрут буде середньої складності, можна здійснити за 48 хв., а спуск – за 28 хв.»

Жанна Титаренко  |  Четвер, 21 липня 2011, 12:17
Василь Кричун здійснив 79 сходжень на Говерлу, виборов кілька десятків золотих і срібних медалей у чемпіонатах України серед ветеранів спорту з бігу та спортивної ходи. 2009 року потрапив у першу десятку спортсменів Європи.
Василь Кричун «Сходження на Говерлу, враховуючи те, що маршрут буде середньої складності, можна здійснити за 48 хв., а спуск – за 28 хв.»

Пане Василю, скажіть будь-ласка, коли Ви вперше здійснили сходження на Говерлу?

Вперше на Говерлу піднявся 1959 році. На той час навчався у шостому класі. Пам’ятаю, таку високу-високу траву, багато квіточок, приємний-приємний запах Карпатського різнотрав’я і легенький-легенький вітерець.

Після того, виключаючи час служби в армії, кожен рік сходжу на Говерлу. Взимку теж постійно ходжу в гори.

То скільки разів Ви зійшли на Говерлу?

79 разів. Ще 21 лишилося, а далі буду думати що робити.

І за скільки часу Ви сходили на Говерлу? Чи були якісь рекорди?

Найшвидше зійшов кілька років тому – за 48 хвилин. Тобто не зійшов а вибіг, а назад спустився за 28 хвилин. Досить небезпечно, оскільки, під час спуску робиш такі кроки – 3 – 4 метри і практично біжиш, то можна десь вдаритися об камінь або підсковзнутися. Але я беру дві палки і це допомагає. Хоча раз було, що одна палка зломилася, я впав й обдер один бік. Всі інші рази було все добре. Також допомагаю здійснювати сходження на Говерлу групам туристів.

А Ви сходили лише на Говерлу, чи можливо, ще в якісь гори їздили?

Їздив на Кавказ. Так само ходив у гори.

І яку максимальну висоту вдалось підкорити?

4775 метрів. Там вперше відчув що таке кисневе голодування. Бо в Карпатських горах такого немає. А там, стоїш, дихаєш спокійно, а як тільки починається якесь навантаження, починає не вистачати повітря. Постояв-постояв, відпочив, начебто все нормально, а потім знову дихати важко. Перший раз таке відчуття було дуже дивним.

А чи ризикували Ви ходити в гори взимку?

Постійно ходжу в гори, і взимку теж, бо там є свої переваги. Гори в той час покриті двометровим шаром снігу. Ми йдемо зверху і не топчемо ніяких рослин чи комах. Все сміття обов’язково з собою забираємо.

Були й міжнародні зимові сходження. До України приїздило 90 учасників з США, Канади, Індії. Ми три доби жили в Карпатах на горі Ґрегіт. Це духовна пуповина Карпат, яка є місцем духовної сили. Раніше там було старовірське капище. Три доби в нас був залізний закон – ні грама спиртного, жодної цигарки ніхто не палить і ніхто не матюкається. І всі витримали. Була здорова енергія, здорова їжа, козаки варили куліш, заварювали різні чаї. Але я ці три дні нічого не їв, розвантажувався, лише чай пив з гірського різнотрав’я. І мені це сподобалося.

Можливо, у Вас були якісь рекорди з бігу чи в інших видах спорту?

Я професійно спортом не займався.

Тобто сходження на гірські вершини для Вас є єдиним видом спорту?

Відколи пішов на пенсію почав займатися спортом. 4 червня поточного року на відкритому чемпіонаті Києва я завоював 5 золотих медалей. Бігав 200 метрів, 400 метрів, 800 метрів, 1 500 метрів і спортивним кроком пройшов 5 кілометрів.

Зараз дуже стискають час проведення змагань, бо оренда стадіону коштує багато. Тому всі ці дистанції довелося долати протягом двох годин. Перерв між стартами майже не було.

Настільки я зрозуміла, спортивна федерація дозволяє одному учаснику змагатися на кількох дистанціях?

На чемпіонаті України одна людина може бігати лише дві дистанції, а в інших змаганнях бігай скільки зможеш. Відкритий чемпіонат Києва мені подобається. Взимку я там бігав 6 дистанцій. Завоював 4 золотих і дві срібних медалей. А на відкритому літньому чемпіонаті Києва вже 5 дистанцій бігав і 5 золотих медалей завоював.

Мене три роки тому обрали президентом спортивної федерації для ветеранів спорту (тобто для осіб старших 30років) з легкої атлетики Івано-Франківської області. Тому зараз організовую поїздки збірної області з бігу та спортивної ходи.

Настільки мені відомо, Ви брали участь у чемпіонаті Європи. То скажіть, будь-ласка, з якого виду спорту Ви змагалися і якого результату досягли?

Два рази був на чемпіонаті Європи. 2009 року на чемпіонаті, що проходив у Данії, ввійшов у кращу десятку спортсменів Європи.

Змагався в напрямку «спортивна хода» на10 і 30 кілометрів. На 30-ти кілометровій дистанції встановив рекорд України. Подолав цю дистанцію за три години 6 хвилин18 секунд.

Цікаво,  яким був маршрут?

Королева Данії відпочиває в такому парку, де один круг становить 2,5 кілометра. Треба було пройти12 кіл у цьому парку.

Щоб досягти такої витривалості Ви займаєтесь спеціальною спортивною підготовкою, чи Вам допомагає якась власна методика?

Деякі спортсмени під час чемпіонату Європи вживали глюкозу, використовували спеціальні мочалки для обтирання. Я принципово не обтирався, не пив, навіть рот не полоскав, і так 30 кілометрів пройшов. З Української збірної нас було троє. Але ті два київських спортсмени так і не дійшли до кінця.

Бажаю Вам нових спортивних досягнень і дякую за розмову.

comments powered by HyperComments