Схаменіться, вас знімають! Майдан та інформаційна епоха

Арсеній Троян  |  Понеділок, 24 лютого 2014, 13:24
У сучасному інформаційно-симулякрному суспільстві, де більшість конфліктів починаються і закінчуються на сторінках електронних видань та стінах активних користувачів соцмереж (згадати хоча б скандал з ex.ua, закриттю якого завадили доблесні українські хакери і активні перепости на Фейсбук), Майдан став справжньою сенсацією, «аналоговою» формою протесту, яка, хоч і виникає періодично в різних куточках земної кулі, однак таких розмахів не набуває.
Схаменіться, вас знімають!  Майдан та  інформаційна епоха

Один із потужних революційних інформаційних ресурсів

Проте чи можливий був би той результат, який ми спостерігаємо зараз, без підтримки Ютуба і того ж Фейсбука?

Комп’ютерна доба диктує свої закони, відповідно до яких все можна робити «без напряга», не відриваючи широкої і важливої частини тіла від крісла. Через Інтернет можна комфортно замовити нову модель непотрібного смартфону, придбати корм для улюбленого песика і навіть висловити своє незадоволення з найрізноманітніших причин, будь-то занадто висока ціна на омріяний гаджет чи дивно-засмучена морда пса на упаковці корма. Інтернет-протест став таким же звичним явищем, як і нові капелюшки Осадчої, і ще з початку 1990-х почасти перетворився на розважальну культуру, в межах якої «тролі» влаштовують «батхерти» та «холівари».

Якщо ви не ознайомлені з Інтернет-сленгом, то смисл останнього речення полягає в тому, що протест втратив свою першочергову функцію і став одним зі способів комунікації в мережі. Звісно, про вирішення якихось завдань, важливих чи ні, не йдеться.

Проте наприкінці 2013 року в Україні постала необхідність справжнього протесту й відбувся своєрідний часовий прорив — за кінець листопада і до прийняття скандальних законів 16 січня на Майдані стрімко і хаотично пронеслись найрізноманітніші епохи: від Середньовіччя, з його катапультами та лучниками та раннього модернізму, з гаслами з броневика (зазвичай сцени, барикад, але в Харкові Майдан розпочинався саме з вантажівки, нехай і без броні). Лейтмотивом всього стала українська фольклорна-патріотична складова — козаччина, «сотні», виступи народних колективів, — яка цементувала (і продовжує це робити) цей темпоральний хаос. Таке змішання історичних відрізків не є дивним, адже Україна більшість епох, завдяки майже постійному окупаційному статусу, або пропустила, або повністю не пройшла.

Проте інформаційна епоха з Майдану не зникла, навпаки, активізувалась. З самих своїх початків, Майдан став актуальною новиною, відео з великою кількістю переглядів, постом, «розшареним» на сотні сторінок.

Добре це чи погано? Звичайно, проти віртуального Майдану розгорнулась активна інформаційна війна: поширювались фейкові новини, які звинувачували мітингарів у фашизмі на основі справжніх-відфотошоплених монтажів, блокувались опозиційні сайти, бруд лився, тролі тролили, називаючи Майдан «дикими (і звичайними проплаченими) танцями».

Та революція відбувалась, розлившись на всю країну, і звичайно, в цьому заслуга передусім належить повстанцям із Фейсбука, Ютуба, ЖЖ, електронних видань та почасти Вконтакті. Не побачивши відео, де «беркутівць» гамселить по голові студента чи фото з покаліченим Булатовим, не прочитавши про кількість спалених, порубаних, убитих, репресованих, Майдан міг стати локальним бойкотом на один місяць.

Особливу нішу в Інтернет-супротиві зайняли так звані «стріми». Завдяки такій-сякій поширеності мобільного Інтернету, активісти з «аналогового» Майдану отримали змогу транслювати події в режимі онлайн. Якість трансляцій далеко не ідеал, якщо не сказати іншими словами, проте це було і є єдиним шансом долучитися, нехай і віртуально, до «живих» революційних подій, якщо немає змоги мітингувати «по-справжньому».

Слід зазначити, що Інтернет — не єдиний віртуальний Майдан, існує також телевізійний, який особливо активізувався після сутичок, навіть такі відсторонені канали, як  «1+1», або прости, Господи, «Інтер», які намагались транслювати розважальні шоу в час фактичної війни, почали влаштовувати телемарафони і годинні випуски новин. Люди, які раніше ігнорили свій «ящик» через його імбецильність і захламленість «фільмами» про «вєлікую отєчєствєнную», почали витягувати з ящиків пульти  ДУ.

Що було б, якби Майдан відбувся в середині 1990-х чи навіть на початку 2000-х, коли комп'ютери, відео, - фотокамери були громіздкі, а Інтернет (якщо був доступним) — повільним? Як я уже писав вище, за межі свого скупчення протести могли і не вийти, бо телебачення у своїх післясеріальних випусках не могло дати того запалу, що зробив би революцію нестримною. Якби комп'ютерні й мобільні технології були достатньо розвинені тоді, можливо, акція «Україна без Кучми» забезпечила б нам сьогоднішнє існування в цивілізованій країні.

Фото: telekritika.ua; mediaport.ua; pikabu.ru


 

comments powered by HyperComments