Кадрова еволюція на Харківщині: знайомі, погані, злі?

Станіслав Аланін  |  Вівторок, 18 березня 2014, 15:36
2 березня Харківську обласну державну адміністрацію очолив Ігор Балута, член "Батьківщини", який останні 10 років в політичній і службовій діяльності є тісно пов'язаний з Арсеном Аваковим.
Кадрова еволюція на Харківщині: знайомі, погані, злі?

Ігор Балута в період рішучої опозиційності

Перші 2 тижня нової державної влади на Харківщині виразно довели, що ніякої кадрової революції в області не відбувається. Передчасно навіть стверджувати, що обласна влада опанована політичною силою Юлії Тимошенко. Сьогодні абсолютна більшість чиновників обласної та районних адміністрацій належить до ПР і жодного відношення до вчорашньої опозиції немає.

Неймовірно, але першим заступником Балути і зараз залишається Валентин Дулуб, який чимало років працював ще в обласній адміністрації Євгенія Кушнарьова і кілька останніх  років вірно служив під керівництвом М.Добкіна (притому ніколи не захоплювався публічною політикою або гострими заявами).

Новий глава Харківської ОДА вже призначив кількох своїх заступників (у статусі в.о.) та керівників деяких департаментів. Виконувачі обов'язків "віце-губернаторів" це члени ВО "Батьківщина" (приклад - економіст Ігор Райнін, який працював у ХОДА під керівництвом Авакова, є членом фракції "Батьківщини" в обласній раді, колись був членом партії "Реформи і порядок") і давні співробітники комерційних установ, які належали Арсену Авакову (приклад - юрист Юрій Георгієвський).

Новопризначені керівники департаментів (іноді теж в перехідному статусі в.о. або стажерів) - це або нинішні співробітники обласної адміністрації, переміщені вертикально або в близький підрозділ, або призабуті вже в Харкові чиновники часів "старого" режиму.

Наприклад,  17 березня Ігор Балута розпорядився зробити Євгена  Водовозова стажером на посаду директора Департаменту інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури ХОДА. Пан Водовозов у 2006-2010 рр. працював директором Департаменту транспорту і зв'язку Харківської міської ради (- роки мерства М.Добкіна). Після того він був директором  Департаменту транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації. Тобто, цей призначенець має безсумнівний досвід керівництва транспортом у великому місті, щоправда маловідомої загалу успішності.

Зліва направо: Ігор Балута, Арсен Аваков, Сергій Чернов (голова Харківської облради, донедавна фанат "Беркута")

Жодного "майданівця" чи бодай трохи відомого харківському Євромайдану опозиційного політика або громадського діяча поки що на якусь значну посаду не призначено.

Кількох відносно відомих активістів БЮТ новий голова адміністрації призначив своїми радниками на громадських засадах. Так, відомий в Харкові журналіст і функціонер "Батьківщини"  Микола Пахнін  буде радити Балуті в політико-правових справах. Журналіст і  блогер Юрій Чевордов призначений радником в масових комунікаціях, бізнесвумен і депутат міськради Марина Єпішина - давній діловий партнер А.Авакова - є радником з економіки.

Перші тижні кадрової політики постмайданної Харківщини дуже нагадують початок 2005 року. Обласну владу після перемоги Ющенка несподівано для більшості очолив тоді маловідомий харків'янам банкір Арсен Аваков. Чимало людей, яких ніхто до того не бачив "на барикадах", заповнили різноманітні крісла. Проте на той час деякі посади в обласній та районних адміністраціях отримали й активісти президентської кампанії В.Ющенка.

Суттєва особливість нинішнього післяреволюційного часу така: більшість нових, призначених І.Балутою керівників, протягом багатьох років належать до однієї команди - це люди Арсена Авакова, в.о. міністра внутрішніх справ і голови харківської обласної організації ВО "Батьківщина". Вони працювали з ним за часів його керівництва областю і перебування  в "Нашій Україні" (2005-2010 рр.) та всі роки його опозиційності вже в лавах БЮТ.

Фото: Mediaport

comments powered by HyperComments