Марш єдності в Харкові. Настрої та очікування учасників

Світлана Шкурай  |  Неділя, 13 квітня 2014, 13:07
Прапори, щити, петарди і «Воины света». Марш єдності відбувся у центрі Харкова 12 квітня. Кілька тисяч харків’ян, серед яких представники «Патріота України» та Євромайдану разом з харківською Самообороною та ультрас «Металіста», які приєдналися пізніше, провели мітинг біля пам’ятника Шевченку та пішли до площі Конституції. Там харків’яни завершили акцію, заспівавши гімн України.
Марш єдності в Харкові. Настрої та очікування учасників

Захоплення адмінбудівель у Слов’янську на Донеччині, акція з прибирання за пам’ятником Леніна у Харкові, в оголошенні про яку приєднуватися закликали міцних чоловіків з граблями та лопатами, – все це наштовхувало харків’ян на думку, що спокійно цього вечора у місті не буде.

На початок акції біля Шевченка практично одна молодь. «Я сюди ходжу чотири місяці. Я не міг і сьогодні не прийти. І також було дуже багато побоювань, що сьогодні буде якийсь треш і рубанина, тому що ці події в Луганську, і в Донецьку. Дуже велика напруга. Все говорить про те, що сьогодні може бути багато крові, тому я не міг не прийти.» - говорить студент Павло.

Та напруга цього разу відіграла активізуючи роль. Людей прийшло більше, ніж зазвичай.

-          Що будете робити, якщо нападатимуть на мітинг? – питаю в дівчини у вінку.

-          Відбиватися.  Хлопці поприходили з палицями, зі щитами, з дубинками. На жінок не сильно нападають, тому сподіваємось, що кількістю візьмемо. За обставинами, – відповіла Марія Кузнецова.

Готовими до захисту прийшли самооборонці та футбольні фанати. На відміну від інших протестувальників, на обличчях у  них маски, на головах шоломи, в руках – бити, палиці і щити. «А Ви хочете, щоб ми йшли з голими руками на професійних спортсменів, у яких травматичні пістолети, дубинки, телескопічні палиці? У них два АКМа[Автомати Калашникова модернізовані – авт.]. Про що тут можна говорити? Це  все заради самооборони», - пояснює хлопець у масці.

Довгий час організатори не повідомляли, коли почнеться марш і куди підуть. Вирішили рушити до площі Конституції. Дорогою вигукували «Крим – Україна!», «Харків – Україна!», «Україна – понад усе!», «Одна єдина соборна Україна!» та «Путін – х….!». Останнє навіть співали. Дехто ніс запалені факели та кидав петарди.

«Сьогодні акція присвячена єдиній темі – єдності України в Харкові, ми бачимо, що відбувається у Донецьку, і ми не хочемо, всі харків’яни, всі люди зі Слобожанщини не хочуть. Щоб у Харкові були ці хунти з приводу референдуму. Він нам нікому не потрібен.» - говорить один з учасників маршу.

Проте очікувана підтримка з інших міст так і не доїхала – була затримана. «Близько 80% міліціонерів у Харкові, на мою думку, підтримують Антимайдан і тому вони по-всякому їм [антимайданівцям – авт.] допомагають. Хлопці деякі проїхали, але не та кількість, яка хотіла підтримати. Вони їхали автобусами з львівськими номерами, організовано, вони не збиралися пролазити, як миші, як сюди пролазять донецькі та інші. Вони  їхали відкрито, тому що вони вважають нас теж Україною. Вони хотіли показати, що не такі страшні західні хлопці, як їх малюють», – каже Євген. Він теж у масці і з жовтою пов’язкою на передпліччі – знаком Самооборони.

Мітинг закінчився на площі Конституції. Учасники поспівали «Червону руту» та «Воины света», поспілкувалися та виконали гімн України.  Жодних сутичок не було.

comments powered by HyperComments