Учасники віче у Харкові не хочуть бачити Кернеса губернатором, а Путіна попросили застрелитися

Світлана Шкурай  |  Середа, 18 червня 2014, 15:59
Віче харківського Майдану відбулося у понеділок, 16 червня, оскільки неділю було оголошено днем жалоби за загиблими українськими військовими. Учасники мітингу вимагали не призначати на посаду голови Харківської ОДА теперішнього мера Геннадія Кернеса, провести люстрацію та заборонити використання «колорадської символіки», тобто георгіївської стрічки.
Учасники віче у Харкові не хочуть бачити Кернеса губернатором, а Путіна попросили застрелитися

У заході взяли участь як харків’яни, так і біженці зі Сходу. Житель Слов’янська Володимир вийшов до мікрофону і подякував Харкову за спокій і прихисток. «На сьогодні, на відміну від вашого благополучного міста, у людей немає ні пенсій, ні зарплат, ні роботи, немає нічого. І найголовніше, що у них немає спокою. Люди знаходяться в натуральному психологічному шоці, бо щоночі з 11-ї вечора  і години до 5-ї ранку це місто бомблять. І розповідають, що бомбить, виявляється, українська армія»,  - розповідає чоловік. Описуючи умови життя у захопленому бойовиками місті, він підкреслював, що люди не отримують інформації. У цьому напрямку Україна припускається суттєвих помилок – вважають мітингувальники. Тому одним з пунктів резолюції стала вимога створення державного інформаційного антитерористичного центру з широкими повноваженнями.  

Люди наполягали на тому, щоб призначали голову ОДА, обов’язково порадившись з харківським активом, «щоб не було це так неочікувано, як з Балутою вийшло», і покарали людей, які дозволили відбутися проросійському маршу в день жалоби. Також активіст харківського Майдану Ігор Рассоха висловив побоювання, що у зв’язку з поверненням мера можуть відновитися провокації. «Ми, представники української громади Харкова, категорично проти призначення Кернеса губернатором, ми вимагаємо розслідування кримінальної справи проти нього. І в разі його призначення будемо боротися проти нього як проти ворога української держави всіма доступними методами», - додав він. Присутні погодилися з цією позицією.

Про загибель військових на мітингу говорили мало. Серед учасників заходу можна було помітити студентку з двома трояндами, обв’язаними чорною стрічкою. Вероніка Корнілевська від початку до кінця віче проходила з квітами. Вона дивується, що чисельні смерті так швидко сходять з першого плану. «Різноманітні засоби масової інформації  намагаються не розбурхувати суспільство. У нас немає щоденної хвилини мовчання. Як на мене, у нас безстрокова жалоба. Я чула, хтось робив таку хорошу пропозицію – акцію «Зупинись, перехожий», тобто щодня на всіх радіостанціях, на всіх каналах влаштувати хвилину мовчання без розважальних програм, без музики, без усього, щоб люди замислювались», - говорить  дівчина.

Від пам’ятника Шевченку учасники віче пішли до будівлі Харківської ОДА, а потім – до Генерального консульства РФ у Харкові. Біля останньої установи їх зустріли десятки міліціонерів. Ажіотаж, напевно, викликаний київським інцидентом, під час якого протестувальники потрощили вікна.

Харківська акція пройшла без сутичок. Люди співали гімн, вигукували «Путін застрелися!», «Росія без Путіна!», «Відбили Харків – відіб’ємо Донбас», «Мустафі Джемілєву – слава!», «Дещиця – молодець!» і традиційне «Путін – х*йло!».

Фоторепортаж з події дивитись тут

 

 

comments powered by HyperComments