ІМІ: «У Чернігові було здійснено замах на вбивство на журналіста» (інфографіка)

Анна Прокаєва  |  Понеділок, 2 лютого 2015, 17:37
У період з 24 по 30 січня в Україні зафіксовано шість випадків фізичної агресії проти журналістів, по одному випадку непрямого тиску та тиску на Інтернет-видання, як також два випадки щодо захисту свободи слова.
ІМІ: «У Чернігові було здійснено замах на вбивство на журналіста» (інфографіка)

Незважаючи на декларовані зміни «жити по-новому» та перезавантаження країни, влада на місцях намагається відділити журналістів від своїх рішень, перешкоджаючи їм бути присутніми при обговоренні резонансних справ (Луцьк, Івано-Франківськ). Також почастішали випадки залякувань журналістів – словесних і фактичних (Ізмаїл, Чернігів, Чернівці, Харків). Можливим для реалізації мера м. Дружківка на Донеччині стало відключення каналу «1+1» під час неприглядного про особу мера сюжету. Це свідчить про існуючий вплив мера на представників кабельних мереж у місті. Росія продовжує тиснути на останній незалежний телеканал у окупованому Криму – АТР.

Відрадним натомість можна назвати факт протоколу про адмінпорушення миколаївською прокурор з питань доступу до публічної інформації Ольгу Левицьку.

Відрадним натомість можна назвати факт протоколу про адмінпорушення миколаївською прокурор з питань доступу до публічної інформації Ольгу Левицьку.

Фізичний тиск

  1. Зустріч Голови Волинської ОДА із волонтерами, на якій були присутні журналісти, закінчувалася за закритими дверима: Володимир Гунчик попросив їх покинути приміщення.
  2. В Ізмаїлі, Одеської області близько було підпалено автомобіль Деу Матіс журналіста сайту «Іnforechie» Станіслава Тугая.
  3. Харківській активістці та засновниці інтернет сайту «Грані часу» Жанні Титаренко невідомі порізали двері її квартири. Дівчина пов’язує цей випадок з публікацією матеріалу про круглий стіл, організований ГО відставних працівників СБУ й міліції «Сила і Честь».
  4. Журналісту чернівецького телеканалу ТВА Вадиму Пелеху та його сім’ї  в коментарях до статті про його останній матеріал погрожують розправою. Погрозливі коментарі з’явились під критичною статтею на сайті «Чернівці Таймс» після виходу сюжету Вадима Пелеха на телеканалі ТВА про пропагандистські матеріали чернівчанина Вадима Баніта для російського видання «Взгляд».
  5. У  Чернігові було скоєно замах на вбивство журналіста «Дорожнього контролю» Володимира Маралова. В машині спрацював вибуховий пристрій, коли журналіст відкрив двері авто, проте він встиг відскочити.
  6. Для журналістів зробили закритою нараду щодо мобілізації, яка відбувалась в Івано-Франківськійоблдержадміністрації за участю керівництва ОДА Олега Гончарука та громадських активістів.

 Цензура. Доступ до публічної інформації

Телеканал “1+1” зник з місцевого кабелю м. Дружківка Донецької області перед виходом сюжету у вечірніх новинах про мера міста Валерія Гнатенка. У сюжеті ТСН йдеться про те, що Гнатенко на проросійських мітингах виступав за підняття російського прапора над міською радою, а також агітував за Росію.

Непрямий тиск

У Сімферополі окупованої АР Крим озброєні люди оточили будівлю кримськотатарського телеканалу АТР. Вони вилучили сервер з відеоархівом. Наразі мовлення телеканалу в аналоговому ефірі відсутнє.

Інтернет-тиск

На ізмаїльський сайт «Іnforechie» (Одеська область) 29 січня було здійснено DDoS-атаку. Роботу сайту було відновлено лише 30 січня близько 16-ї години.

Захист свободи слова

  1. Харківська міліція розслідує спробу невідомих збити автомобілем головного редактора та журналіста видання “Зоря” Василя Мірошника.

    2. Представник Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України, начальник управління з питань дотримання права на доступ до публічної інформації Ірина Кушнір склала на старшого прокурора з питань доступу до публічної інформації прокуратури Миколаївської області Ольгу Левицьку протокол про адміністративне правопорушення за статтею 212-3 КУпАП («Порушення права на інформацію»). Протокол був складений за скаргою редактора інтернет-видання «НікВести» Олега Деренюги.

Для отримання додаткової інформації відвідайте www.imi.org.ua і www.freedomhouse.org/ukraine-media-watch.

Даний звіт підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

 

comments powered by HyperComments