ІМІ: «Ігнорування та перешкоджання журналістам – антитренди тижня» (інфографіка)

Анна Прокаєва  |  Вівторок, 10 лютого 2015, 11:06
У період з 31 січня по 6 лютого 2015 року в Україні зафіксовано три випадки фізичної агресії проти журналістів та два випадки, пов’язані із захистом свободи слова.
ІМІ: «Ігнорування та перешкоджання журналістам – антитренди тижня» (інфографіка)

Тиждень від кінця січня до 6 лютого для медіа-життя України характеризує тривання тенденції ігнорування чиновниками прав журналістів, відсторонення їх при суспільно важливих засіданнях, відмови в відкритті провадження щодо погроз на адресу журналістів. Відрадним є факт виграшу судової справи в Дніпропетровську, коли журналістка змусила регіональне відділення Фонду соціального страхування відкрити дані по непрозорому тендеру.

Категорія «Фізична агресія»                                                                             

Голова Корабельного районного суду міста Миколаєва Володимир Безпрозванний вирішив, що для ведення аудіозапису відкритого судового засідання необхідний його дозвіл, та заборонив це робити журналістам.

Кореспондентку інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Катерину Вовченко не пустили на особистий прийом громадян до прокурора Миколаївської області Володимира Комашко, запропонувавши з питаннями йти на прес-конференцію або брифінг.

У Запоріжжі під час чергової спроби звалити пам’ятник Леніну постраждав журналіст «Громадське. Запоріжжя» Анатолій Остапенко. Він отримав удар в обличчя від міліціонера, який стояв в оточенні та відтісняв громадян від пам’ятника.

Категорія «Захист свободи слова»

Дніпропетровська журналістка-розслідувачка Ольга Юдіна (газета “Горожанин”) виграла позов, яким вимагала зобов’язати регіональне відділення Фонду соціального страхування надати копії конкурсних пропозицій тендеру. Журналістка проводила розслідування щодо зловживань на тендерах з оздоровлення дітей. Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду щодо зобов’язання Фонду надати інформацію набуде чинності після розгляду апеляції, яку подав Фонд на рішення першої інстанції.

Журналістка чернівецького інтернет-порталу www.0372.ua Галина Єреміца отримала відмову у відкритті кримінального провадження від Сторожинецького РВ УМВС в Чернівецькій області на її заяву щодо погроз.

Для отримання додаткової інформації відвідайте www.imi.org.ua

 і www.freedomhouse.org/ukraine-media-watch

Даний звіт підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

 

comments powered by HyperComments