Терористи ДНР і ЛНР влаштовують полювання на пастирів по всій Україні

Ігор Козловський  |  Субота, 28 березня 2015, 16:08
Сергій Токарєв, 54 роки, пастор протестантської Християнської церкви «Святой город Святе місто» у місті Харкові: «Диверсійні групи відслідковують служителів і волонтерів християнських громад не Московського патріархату, і показово страчують: привселюдно спалюють, відрубують руки, розстрілюють. І вони починають це робити по всій Україні. Причини дві: протестантські і греко-католицькі церкви мобілізувалися і допомагають Українській армії; друга – це тупа помста «пастору» Турчинову».
Терористи ДНР і ЛНР влаштовують полювання на пастирів по всій Україні
  • Пасторе Сергію, раніше у ЗМІ з’являлася інформація про рейди бойовиків ДНР і ЛНР по церквах у Донецькій і Луганській областях. Невже вони тепер це роблять і в інших регіонах України?
  • Лідери сепаратистів зрозуміли, що найбільшу допомогу нашій армії надають волонтери із релігійних громад, і це факт. Тому вирішили посилати своїх найманців на ліквідацію протестантських пастирів і греко-католицьких священиків і православних священиків Київського Патріархату. Тому я рекомендую всім пастирям і священнослужителям України посилити власну охорону, і охорону своїх громад.
  • Це спроба залякати тих, хто допомагає українським військовим?
  • Це не тільки спроба залякати, це намагання вбити тих служителів церкви, хто координує постачання допомоги в зону АТО, і цим порушити систему допомоги фронту. Почалося ж справді із Донбасу, ще влітку 2014-го, коли бойовики систематично громили церкви протестантських конфесій, мотивуючи свої дії боротьбою з сектами. Так, 19 червня озброєні активісти ДНР з шевронами «Козацька Гвардія» однією з перших захопили будівлю церкви «Слово життя» в Торезі. Вони просто увірвалися в задні двері церкви під час молитовного служіння, мотивуючи тим, що всіх не православних вважають сектами і будуть знищувати. Про цей епізод розповів пастор Сергій Косяк, якого захопили у полон і люто знущалися над ним. Потім було захоплено ще кілька десятків церковних споруд. Релігійна нетерпимість в ДНР і ЛНР просто зашкалює. Я сам родом з Донеччини, і мені це дуже болить. Нічим не краща ситуація і в ЛНР: у Краснодоні бойовики викрали і жорстоко закатували помічника пастора євангельської церкви Сергія Сайкова та його сина Данила (10-й клас)!
  • Згідно з конституцією ДНР, «головною і пануючою вірою» в регіоні визнається віра «исповедуемая» Російською православною церквою (Московського Патріархату)». Чому бойовики майже виключно протестантів убивають?
  • Не тільки. Відомо, що в Донецьку зник греко-католицький священик – отець Тихон, в миру Сергій Кульбака, який регулярно брав участь у «Молитві за Україну». Однак, у зоні, окупованій росіянами, дуже мало інших конфесій, окрім Московського Патріархату і протестантів, тому останнім перепадає найбільше. Хоча, про агресію з боку бойовиків не раз заявляли донбаські священнослужителі УПЦ Київського Патріархату, греко-католицької та римо-католицької церков. Ці напади відбуваються щодня, і особливо в неділю, коли в церквах відбуваються богослужіння. Приміром, у Горлівці терористи «ДНР» викрали пастора адвентистів просто під час причастя! Вони увірвалися у Молитовний дім адвентистів сьомого дня по вул. Горлівської дивізії 1,  з автоматами в руках, перервали богослужіння і змусили пастора Сергія Литовченка закрити приміщення церкви і сісти в одну з їхніх машин. Як я з’ясував, Церква адвентистів сьомого дня в рамках благодійного проекту «Східний ангел» надавала допомогу жителям, постраждалим внаслідок збройного конфлікту. Віруючі збирали для нужденних продукти, одяг, товари першої необхідності. Але поступово терористи відчули безкарність і стали чинити справді жах! Наприклад, у Слов'янську були знайдені мертвими пастор Церкви «Преображення Господнього» Олександр Павенков і двоє його синів. Їх спалили живцем, як у середні віки!
  • Як це сталося?
  • Російські терористи пастора і його дітей викрали з церкви, катували і принародно спалили, бо стукачі повідомили керівництву ДНР, що протестантські служителі годують солдатів Нацгвардії на блокпостах навколо Слов'янська. Вони запхали мучеників у найдешевшу машину і спалили. Не виключено, що наводку дали парафіяни Московського патріархату, які ненавидять всі інші віросповідання, включно з євреями і мусульманами. Ці мученики сучасної України – Альберт Павенков, 24 роки, Рувим Павенков, 30 років, та ще двоє служителів-волотерів Словянської церкви – Віктор Бродарський та Володимир Величко. Гіркін (Стрєлков) наказав розповсюдити інформацію, нібито вони загинули від мінометного вогню. Тіла загиблих терористи поховали в братській могилі на території дитячої лікарні Слов'янська разом з двома десятками трупів терористів. Керівником похоронної зондеркоманди був російський найманець «Дроворуб».
  • Згідно зі звітом київського Інституту релігійної свободи, бойовики планомірно порушують свободу віросповідання на Донбасі, викрадаючи, катуючи і погрожуючи віруючим. Чому, на вашу думку, терористи так жорстоко розправляються з людьми інших конфесій?
  • Це нетерпимість, це ненависть, це зневага до всього неросійського. Це також і культура нашого народу, на жаль. Згадайте, як викрадали і катували поранених з лікарень під час революції в Києві. Бандити не мають жалю ні до кого. Чого тільки вартує захоплення бойовиками батальйону «Восток» Християнського реабілітаційного центру «Вечірнє світло» із взяттям у заручники 29-ти ледь живих пацієнтів! До того ж, Рада церков і релігійних організацій Донецької області офіційно звинуватила прихильників ДНР ще й в антисемітизмі і ксенофобії. Адже бандити нападають і на синагоги. І це роблять свідомо, щоб, за звичаєм, звинуватити українців у єврейських погромах. Ще 15 квітня того року, коли євреї Донецька святкували Песах, група терористів із закритими обличчями, увірвалася до синагоги. Вони хотіли це повісити на українців і ввести війська з РФ, нібито для захисту єврейського населення. Також, я думаю, одна з причин такої агресії терористів до протестанських віруючих та служителів протестантських церков полягає в тому, що більшість протестантських церков займає активну громадянську патріотичну проукраїнську позицію. Вони не тільки проводять молитви «За Україну», але є активними учасниками волонтерського руху, який надає велику допомогу українській армії. Якщо у тебе національно свідома позиція, та ще ти допомагаєш українській армії, то автоматично становися ворогом для ДНР та ЛНР. Звідси і переслідування і спроби вбити, жорстокі катування протестантських віруючих. До речі, можу привести за приклад утисків з свого життя ще задовго до теперішньої війни. Ще у 2004 році я написав книгу «Україна у Божому плані» у якій я кажу про місію українського народу, української держави, про її минуле та майбутне. Метою цієї книги було підняти дух українського народу, щоб українці, а особливо, протестантські віруючи, побачили велике майбуття, яке має для нас Господь. Ми повинні пам’ятати про пророцтво Андрія Первозванного та про те, що Київ – другий Єрусалим. Я їздив з проповіддю про призначення України по багатьом церквам, і невдовзі відчув увагу до себе органів безпеки, особливо з 2008 року – нашу релігійну громаду почали регулярно виганяти з орендованих приміщень, і ми по сей день маємо різні проблеми. Та влада, якої позбавився український народ ніколи не була патріотичною та національно свідомою. Тому вона завжди притискала патріотів та заохочувала антиукраїнські сили. ЛНР та ДНР – є породження попередньої влади. Не дивно, що сьогодні  погрози від терористів регулярно надходять до священнослужителів інших областей України, особливо до суміжних з Донецькою, як ось до Харкова, де я зараз служу, до Полтави, Дніпропетровська. У Харкові діє підпільний партизанський проросійський рух, який погрожує вбивствами патріотам у Харкові, постійно проводяться диверсійні акти. У найближчий час теракти і вбивства можливі по всій території країни, тому ми повинні бути особливо пильними.
comments powered by HyperComments