Володимир Чистилін: «Без незалежних ЗМІ Харків буде просто задихатися»

Юлія Гуш  |  Вівторок, 31 березня 2015, 15:08
Нещодавно в Харкові почала виходити нова незалежна газета «Гражданское общество». Про саме видання та перспективи його розвитку розповів головний редактор Володимир Чистилін.
Володимир Чистилін: «Без незалежних ЗМІ Харків буде просто задихатися»

Пане Володимире, розкажіть, як вам вдалося видати цю газету? Чия це була ідея?

Ідея була, власне, моєю. Бо я є головним редактором цієї газети. А також нашого Євромайдану, наших українських патріотів, які хотіли зробити незалежне друковане видання. Нажаль, такого в Харкові немає. І ось ми зробили першу спробу, видавши «Гражданское общество». Тут є все: і політика, і соціальна проблематика, і волонтерство, і культура. Ми намагалися зробити цікаву газету, яка була би цікава для людей, що не перестали думати, які мають українську позицію, які прагнуть змінювати країну.

Розкажіть, будь ласка, хто ще крім вас причетний до цього видання? 

Спершу потрібно було розробити з нуля  макет та дизайн газети. Цим займався технічний персонал. Задіяні були також декілька наших активістів, які допомагали в зборі матеріалів. Взагалі, ми хочемо, щоб це було таке громадське видання. Будь-яка людина має можливість написати щось цікаве і ми можемо це надрукувати. У нас немає спонсорів, за нами не стоять олігархи, це не якісь передвиборчий проект.  Тому ми будемо збирати кошти, щоб зробити незалежне видання. Інших шляхів я не бачу. Адже головна проблема сучасних незалежних ЗМІ – це гроші. Поки що ми випустили тисячу примірників. Ми хотіли показати, що Харкові можна робити незалежні видання. І це цілком реально.

Яким чином ви будете розповсюджувати цю газету?

Ми будемо розповсюджувати серед наших волонтерських пунктів. У нас їх достатньо. А також через наш намет на майдані Свободи та через наших активістів. У нас достатньо людей, які навіть зараз готові встати біля метро і роздавати газети. Перший наклад розібрали як гарячі пиріжки. Було б там 10 тисяч примірників – ми би всіх їх пороздавали без проблем. Це дуже якісний продукт. Я відповідаю за його якість, за те, щоб він був зроблений добре. Хоча, мабуть, не варто хвалити щось своє... Але ми хочемо що люди побачили, що в цьому напрямку рухатися таки варто.

Чому, на вашу думку, Харків потребує такого видання? Що нового в ньому можуть побачити читачі?

Нажаль, сьогодні в Харкові немає незалежних друкованих ЗМІ. Є декілька газет: одна із них належить обласній раді, а інша – міській. Є дві наші старі газети «Время» і «Вечерний Харьков», які мають дуже маленький наклад - від 2 до 5 тисяч примірників максимум. При чому вони розповсюджуються через власні структури. Хотілося, щоб це була народна газета. Існує чимало людей, які не читають інформацію в інтернеті. А вони розумні, вони вдумливі, вони здатні аналізувати та розуміти. Тому їм потрібно цю інформацію подати.

Бо відбувся Майдан, відбулися якійсь зміни, але хочеться далі рухатися вперед в європейському та проукраїнському напрямку. Без незалежних ЗМІ Харків буде просто задихатися. Він сьогодні і задихається. У нас інформаційний простір такий: є інтернет, є певна частина дуже активних людей, які ним користується, читає і все розуміє. Але якщо ти виходиш на ринок, якщо ти їздиш в транспорті і спілкуєшся на вокзалі з людьми то ти розумієш, що тут зовсім інші настрої. Саме тому ми хотіли вийти з віртуального простору в реальний і показати життя таким, яким воно повинне бути.

Які ваші подальші плани щодо розвитку цього видання?

Ми збираємося випускати наступні номера, збирати гроші, друкувати газету більшим накладом. Я впевнений, що люди підтягнуться і повірять в нашу ідею. Тоді можна буде збільшити наклад до 10 чи 20 тисяч примірників. Поки газета розповсюджується безкоштовно. Можливо, її можна буде і продавати.

Я пам’ятаю як напередодні незалежності в 90-х роках виходила газета «Орієнтира» Олександра Волосова. Його потім, до речі, посадили в Харкові. І коли роздавали цю газету, то черга простягалася через весь майдан Свободи. Люди брали цю газету. Я думаю, що зараз настали такі часи, що будь-які нові ініціативи матимуть успіх. І чим більше буде в Харкові незалежних видань, тим краще. Тому я дуже буду радий, якщо ще з’являться подібні видання. Це буде просто чудово. Ми живемо в історичний час. Треба це використовувати. 

comments powered by HyperComments