Віктор Кисіль: "Той, хто боїться прозорості, сприяє корупції!"

Марина Петренко  |  Неділя, 26 липня 2015, 23:55
Громадська організація «Громадянське об’єднання – «Альтернатива»» («ГО – «Альтернатива») заснована в 2009 р. як громадська ініціатива, в 2013 р. зареєстрована шляхом повідомлення Харківським районним управлінням юстиції, а з липня цього року набула статусу повноцінної юридичної особи. Впродовж шести років «ГО – «Альтернатива» проводить моніторинг прозорості та відкритості прийняття нормативно-правових актів Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області, про що щоквартально інформує на сторінках інформаційного бюлетеню «Альтернатива» та на однойменному сайті. Наприклад, нашим моніторингом було виявлено, що лише за однією бюджетною статтею видатків «Органи місцевого самоврядування» у Харківському районі непрозоро використовується до 5 мільйонів гривень.
Віктор Кисіль: "Той, хто боїться прозорості, сприяє корупції!"

Ви очолюєте «Громадянське об’єднання – «Альтернатива», про яке вже неодноразово писала «Справжня Варта». Нещодавно Міжнародний фонд «Відродження» оголосив результати конкурсу проектів для Східного регіону України, серед переможців якого названа і ваша організація. Що ви запропонували Фонду та чому, на вашу думку, підтримана саме ваша пропозиція?

Навесні 2015 р. Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) організував Конкурс проектів для громадських ініціатив Східного регіону. Ми запропонували на конкурс  проект «Прозора влада», який передбачає створення «Харківської обласної школи моніторингу» та навчання громадських активістів моніторингу прозорості та відкритості прийняття нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування. Нас підтримали обласна громадська організація ЦЕНТР  ПІДТРИМКИ  РЕФОРМ,  ГО «Деркачівська альтернатива» (м. Дергачі), «Коротичанська єдність» (сел. Коротич), «Наш дім – Мерефа» (м. Мерефа), «Моє місто Південне» (м. Південне), «Територія нових досягнень» (сел. Березівка). Я думаю, що експерти МФВ обрали саме наш проект тому, що ми працюємо в цьому напрямку вже не один рік і виглядаємо досить впевнено.

Коли розпочнеться практична реалізація проекту? Які населенні пункти плануєте охопити?

Робота Харківської обласної школи моніторингу за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» розпочнеться вже  1 серпня. Реалізація проекту «Прозора влада» передбачає навчити десятки активістів м. Дергачі, м. Люботина, м. Мерефи, м. Південне, сел. Пісочин, сел. Коротич та с. Березівка проводити моніторинг місцевих бюджетів.

Які перешкоди, з вашого погляду, можуть виникнути в процесі моніторингу місцевих бюджетів? Як ви гадаєте, чи вплине на виконання проекту запланована на осінь чергова виборча кампанія?

Якихось непереборних перешкод для реалізації проекту ми не передбачаємо. Звісно, якісь непорозуміння при спілкуванні між активістами та органами місцевого самоврядування, що будуть моніторитися, можуть бути, але ми налаштовані на конструктивну співпрацю.

Щодо чергової виборчої кампанії, то, справді, деякі побоювання є, адже це час, коли буде змінюватися керівництво органів місцевої влади. Тож можуть бути деякі проблеми з вчасним отриманням відповідей. З іншого боку, це чудова нагода вплинути на формування прозорої політики формування бюджету на наступний фінансовий рік.

Яким ви бачите результат цього проекту «Альтернативи»? Чи матиме моніторинг бюджету якийсь відчутний для громадян фінансовий ефект?

Ми очікуємо, що вдасться підготувати з активістів м. Дергачі, м. Люботина, м. Мерефи, м. Південне, сел. Пісочин, сел. Коротич та с. Березівка людей, які зможуть у співпраці з органами місцевого самоврядування робити владу не тільки прозорою, але й ефективною. На мою думку, ефективність – це якісно виконані роботи за прийнятну й виправдану ціну. Сподіваємося, що завдяки нашому проекту в усіх названих мною містах, селищах і селах на ті самі кошти буде виконано більший обсяг робіт. Крім того, активісти отримають навички аналізу місцевого бюджету та його складових, зможуть ефективно впливати на роботу органів місцевого самоврядування через оприлюднення інформації про економічні складові життєдіяльності громади.

Чи маєте вже плани на майбутнє, що хотіли б робити після завершення проекту?

О,  у нас дуже великі плани, особливо в контексті ймовірного об’єднання громад. Зараз ми розробляємо проект, який зможе поширити роботу Харківської обласної школи моніторингу на всю Харківську область. Нові об’єднані громади отримують нові повноваження – повноваження міст обласного підпорядкування – а це і нові кошти, й нові джерела фінансування, але й нова відповідальність, значно більша. Тож роботи буде дуже багато!

 

comments powered by HyperComments