Будинок Добкіна, або чому мовчать про землю у лісопарку

Андрій Павлов  |  Субота, 3 жовтня 2015, 12:07
Історія навколо особняка народного депутата України Михайла Добкіна знову порушила тему, пов’язану з землею у лісопарку: хто виділяв ділянки під будинок, чи законні будівлі і яка територія, де ще збереглися дерева.
як лісопарк стає елітний мікрорайоном

До місцевого лідера Опозиційого блоку, котрий разом із родиною мешкає у Тульському провулку, активісти завітали у гості 23 вересня. Хлопці у балаклавах трохи шуміли, залишили графіті і посварилися з господарем. Переляканий власник будинку на камери говорив про те, що у будинку уся родина: жінки та діти. Ось тільки самого особняка у декларації Добкіна не було.

Проведене розслідування показало, що особняк в більше тисячу квадратних метрів і льох з вином розміром з футбольне поле, записаний на персонал фірми «Тріумф», одним з власників котрого є мати Добкіна. А у нардепа згідно з декларацією є тільки «хрущовка» на вулиці Ейдемана.

Треба відзначити, земля була виділена безкоштовно цьому кооперативу ще у 2008 році, коли Михайло Добкін був мером Харкова. Будинок побудували та оформили за три роки. І лише у 2015 році прокуратура зацікавилася способом виділення цієї землі. Правоохоронці вважають, що депутати віддали землю з порушенням цілої низки статей земельного та Житлового кодексу. При цьому варто відзначити, що з часу ухвалення рішення минуло вже п’ять  років, так що оспорити його навряд чи вийде. Хоча судова тяганина ще триває – прокуратура надала апеляцію, котра як раз зараз розглядається у суді.

Крім того, поверхневий аналіз показав, що за останні 7-8 років десятки кооперативів отримували землю від міста під будівництво безкоштовно. Зачасту це були ділянки в елітних районах: вздовж Білгородського шосе чи на Журавлівці. А серед засновників кооперативів фігурують прізвища депутатів міськради і партнерів Кернеса з Добкіним.

Зокрема, поблизу вулиці Тульської на території Лісопарку знаходиться вулиця Батумська, на котрій зведені котеджі харківської «еліти». Земля під будівництво була виділена за аналогічною схемою К «Житлово-будівельний кооператив «Батумський»». Серед його засновників є, наприклад, Олег Кочеров – менеджер низки підприємств, які належать депутату міськради Ігору Аріху. Чи Олександр Тимій, який записаний засновником цілої низки кооперативів разом з Андрієм Шапталою (комерційний директор Центрального парку відпочинку ім.Горького) і Олександром Коровкіним (бізнес-партнером сина Кернеса в ТОВ «Фірма «Діана», яка є власником Сумського ринку).

При цьому роздавання землі кооперативам – це тільки один спосіб побудувати будинок в комфортному районі. Багато впливових людей міста обрало собі місце під забудову, зводило апартаменти, а тільки потім займалося узаконенням паперів. Ось за допомогою таких нехитрих махінацій найбільший Лісопарк України і перетворюється в елітний житловий мікрорайон.

comments powered by HyperComments