Вибори у Білорусії: чому в п'ятий раз вибрали Лукашенка

Четвер, 15 жовтня 2015, 12:34
Президентські вибори у Білорусії, які пройшли у минулу неділю, завершилися передбачувано: в п'ятий раз країну очолить її беззмінний лідер, 61-річний Олександр Лукашенко, який біля керма вже більше 20 років.
Вибори у Білорусії: чому в п'ятий раз вибрали Лукашенка

За офіційними даними, за нього проголосували більше 83% виборців, при цьому явка перевищила 86%."Бацька" побив власний рекорд - на минулих виборах його рейтингбув на пару відсотків нижче.

І хоч ОБСЄ невдоволена підрахунком голосів (а за останні 20 років жодні вибори у Білорусії не визнавали демократичними), Євросоюз призупинив на чотири місяці багаторічні санкції проти білоруського президента, якого європейці вже не називають "останнім диктатором Європи".

Головною причиною разморозки стосунків "бацьки" із Заходом експерти називають сприяння Білорусії в ході мирних переговорів з кризи в Україні.

Як голосували білоруси

Голосування пройшло без інцидентів, на відміну від минулих виборів 2010 року, коли опозиція звинуватила владу у фальсифікаціях і вибори закінчилися масовою акцією протесту, яку жорстко розігнав міліційний спецназ, а лідера опозиції Миколу Статкевича заарештували і засудили на шість років за організацію мітингу.

Півтора місяці тому Лукашенко випустив на свободу Статкевича і ще п'ятьох опозиціонерів. "Ми зробили все, що хотів Захід", - нахвалявся Лукашенко.

Утім, критики Лукашенко в самій Білорусії жартують з виборів, вважаючи їх чистою формальністю з відомим заздалегідь результатом. Мовляв, "бацька" сам вибрав собі опонентів і сам себе переобрав. По інтернету ходить жарт: "У білорусів був вибір: Лукашенко або Лукашенко. Але вони вибрали Лукашенка".

Конкуренти Лукашенка

Конкуренти "бацьки", а їх було троє, набрали не більше 2-5 Суперниками Лукашенка значилися лідер ліберал-демократів Сергій Гайдукевич, козачий отаман Микола Улахович і активістка демократичного руху "Говори правду"Тетяна Короткевич.

"Опозиція у Білорусії розрізнена і не висунула єдиного кандидата, а на вибори пішли кандидати, які насправді підігравали чинному президентові і не критикували владу, тому у них такий провальний результат", - пояснив білоруський політолог Юрій Козловський, що живе в Європі

Два опозиційні лідери - Анатолій Лебедько і Сергій Калякін - збиралися реєструватися кандидатами в президенти, але не змогли зібрати необхідну для цього кількість підписів білорусів.

Проте опозиційна акція в Мінську, хоч в'яло, але пройшла. Уперше після розгону демонстрації п'ятирічної давності супротивники Лукашенка вийшли на вулиці, вимагаючи його відставки і "виборів без фальсифікацій". У центрі білоруської столиці мітингували декілька сотень чоловік, міліція їх не чіпала (що в Європі відзначили як прогрес і врахували при "разморозці" відносин).

Білоруська опозиція

"Білоруська опозиція не стала звати народ на "плошчу". Причина - ситуація в Україні, ніхто не хоче повторення українського сценарію, коли після Майдану в країні почалася війна", - пояснює Козловський.

За його словами, вибори у Білорусії пройшли під гаслом "Аби не було війни". Влада вселила виборцям, мовляв, ось чим закінчуються революції, воно вам потрібно?

"А тут ще у Білорусь приїхали 150 тисяч українських переселенців, які лякали жахами про війну на Донбасі. На цьому фоні основному кандидатові навіть не знадобилася передвиборна кампанія", - приводить аргумент наш співрозмовник.

Він додає, що люди іронізують: за Лукашенка голосували навіть ті, хто ніколи за нього не голосував і взагалі не ходив на вибори. "Хоча економічна ситуація в країні залишає бажати кращого: набирають оберти інфляція і безробіття, ціни і податки ростуть, а доходи - ні (при тому середня зарплата у Білорусії в перерахунку на долари -$400-500, що в два-три рази більше, ніж в Україні. - Авт.). Лукашенко обіцяє, мовляв, гірше не буде, потрібно потерпіти, головне - стабільність, а народ і не думає виступати», - пояснив Козловський.

Після відміни європейських санкцій Лукашенко збирається просити у Заходу грошей, зокрема, розраховує отримати $3, 5 млрд кредиту від МВФ. При цьому, вважають експерти, білоруський лідер сподівається зберегти хороші стосунки з Росією.

«Західні уряди не упевнені, що після переобрання і рішення деяких актуальних проблем Олександр Лукашенко не відновить свій наполегливий флірт з Москвою", - пишефранцузька Le Figaro. До речі, Росія домагається розміщення у Білорусі військової бази. Раніше Лукашенко категорично виступав проти, а тепер заявив, що готовий обговорити з Путіним це питання.

comments powered by HyperComments