В Харкові продовжують знищувати безпритульних тварин

Юлія Гуш  |  Вівторок, 17 листопада 2015, 17:13
Харківські зоозахисники наголошують на тому, що в місті продовжуються вбивства безпритульних тварин.
В Харкові продовжують знищувати безпритульних тварин

Мабуть, неважко загадати ситуацію перед «Євро-2012», коли руками комунальників здійснювалися масові вбивства безпритульних тварин. Ця ситуація зазнала розголосу як і в Україні, так і за кордоном. Проводилися масові акції протесту, лунали заклики бойкотувати «Євро-2012», проте бажаних результатів це так і не принесло.

Сьогодні нарікання зоозахисників та громадських активістів передусім стосуються діяльності комунального підприємства «Центр обращения с животными». За їх свідченнями, в цьому закладі вбивають більшість тварин, які туди потрапляють в результаті відлову. Забрати звідти тварину, яка просто загубилася, майже неможливо. Потрібно доводити що вона таки має господарів, що на практиці дуже важко здійснити. «В Харкові продовжуються вбивства тварин, – розповіла представниця зоозахисного об’єднання  «Разом» Олена Погорєлова, – вже не перший рік працює комунальне підприємство «Центр обращения с животными», яке займається відловом і відповідно – «утилізацією» тварин. 97% тварин в цьому центрі вбивають. І це програма, яка зараз реалізується на міському рівні».

Саме комунальне підприємство позиціонує себе як притулок для тварин, де вони отримують належний догляд та лікування. «Боротися можна тільки створюючи інформаційний потік та інформуючи людей про те, як це відбувається насправді, – зазначила зоозахисниця,– адже в міських ЗМІ іде підміна понять. Про це комунальне підприємство пишуть як про притулок. Але це неправда. Те підприємство не має подібного статусу. Його хіба що можна назвати притулком необмеженого прийому. Туди приймають всіх тварин. І, як я вже казала, 97 % там і залишаються. Що в цій ситуації роблять зоозахисні організації? Як мінімум, розвінчують міф про те, що це притулок. Бо в нашому суспільстві існує точка зору що притулок – це щось добре, хороше. Де тварини будуть жити і за ними будуть доглядати».

Звичайно, в Україні задіяні і цивілізовані методи боротьби з засиллям безпритульних тварин. Це в першу чергу стерилізація та створення мережі притулків, де тваринам підбирають нових господарів. «Декілька років тому така програма була запропонована міській владі міжнародною організацією «Чотири лапи», – розповідає Олена Погорєлова, – але вони відмовилися. Хоча інші міста стоять в черзі щоб ця програма була реалізована у них. Хорошим прикладом є місто Луцьк, де діє комунальне підприємство, керівником якого є дівчина-зоозахисниця. Там, за статистикою, присипляють тільки 5-7% тварин. Всі інші знаходять собі домівку. Також там задіяна програма по стерилізації».

За свідченнями зоозахисниці, подібні методи, які використовує міська влада проти безпритульних тварин, не залишаються без наслідків. Природа, як то кажуть, не терпить пустоти. На місце відловлених в передмісті собак приходять дикі тварини. А знищення бродячих котів може в подальшому обернутися збільшенням популяції пацюків в місті.

comments powered by HyperComments