Яка справжня вартість нової серії шампунів? Або те, чого не напишуть на етикетках

Юлія Гуш  |  Понеділок, 29 лютого 2016, 23:40
Відомо, що нова серія косметики чи побутової хімії має пройти спеціальне тестування перед своїм виходом до масового виробництва. Проте не всі знають, що випуск нової продукції часом тісно пов’язаний зі смертю та стражданнями мільйонів безневинних тварин.
Яка справжня вартість нової серії шампунів? Або те, чого не напишуть на етикетках

Тестування на тваринах є одним з найрозповсюдженіших способів перевірки косметичної продукції. Він доволі дешевий та доступний, чим і користуються деякі виробники. Подібна ситуація вже давно викликає гостру критику з боку зоозахисників та просто небайдужих людей. І не дивно, адже ці тести характеризуються крайньою жорстокістю: під час тестування відповідної продукції тварини сприймаються як ніщо більше ніж біоматеріал. Наприклад, одним з найрозповсюдженіших методів перевірки косметики чи побутової хімії є так званий тест Драйза. Під час якого на очі тварин, переважно кроликів, наносять миючий засіб. А потім чекають пошкодження рогівки ока. При цьому голова тварини фіксуються таким чином, щоб та не змогла стерти ту речовину. І чекають так 21 день. Нерідко тест закінчується тим, що рогівка стає мутною і око гине. А інколи й тим, що тварина у марних спробах вивільнитися просто ламає собі шию.

Не менш жорстоким є так званий тест ЛД50, який використовують для перевірки токсичності. Під час тестування тваринам вводять речовини і дивляться скільки з них загине. Доза збільшуватися до тих пір, поки не помре половина із них. Саме від цього походить назва тесту, яку можна розшифрувати як «Летальна доза для 50%». Нічого не скажеш, все просто і цинічно.

«На сьогоднішній день у нас є Закон про жорстоке поводження з тваринами, якій буцімто унеможливлює ці тести, – зазначив голова правління ГО «Зелений фронт» Олег Перегон, – але ми знаємо, що досі є підприємства, які їх використовують. Навіть у законодавстві залишаються деякі нормативи, які вже застрілі. І вони вимагають перевірки продукції на тваринах. Я вважаю, що це питання нашої гідності. Ми маємо відходити від цих застарілих нормативів. І зрозуміти, що жорстокість ніколи не можна виправдати. До того ж, такі тести не є показовими. Протестовані речовини могли не зашкодити, скажімо, щурам чи кролям. Але людину могли вбити. Були такі випадки».

«Я не можу знайти логічних пояснень тестам над тваринами,  – розповіла представниця зоозахисного об’єднання  «Разом» Олена Погорєлова,– тільки хіба що їх низька собівартість і чиєсь ставлення до тварин як до біосміття. Але розвиток технологій, морально-етичні норми, бажання отримати більш точні дані від випробувань – все це свідчить на користь цивілізованих методів тестування. У Європі та США стандарти, рівень уваги та контролю даного питання з боку суспільства і держави, безумовно, вищий. І з кожним роком політика по цій темі стає гуманнішою. В Ізраїлі взагалі заборонені будь-які досліди на тваринах. Цивілізований світ – це перш за все гуманне, толерантне суспільство з високими стандартами життя. Життя цінне, будь то хутровий звір, лабораторна мишка, вулична кішка або покинутий пес».  

Проте у тестів над тваринами є розумні та етичні альтернативи. Наприклад, це тестування «в пробірці», коли об’єктом дослідження стають клітини з людського організму. Або комп’ютерне моделювання, яке використовують у багатьох наукових галузях. Або тестування на тканинах, які були штучно вирощені з клітин, взятих у добровольців. Проте так чи інакше, подібні тести є не тільки етичними, але й більш точними. Адже організм людини та тварини, над якою проводиться тестування, все ж таки відрізняються один від одного. «І всі ці методи куди більш природні, гуманні і точні, – підкреслила Погорєлова, – реакції у людини і тварини, всупереч міфу про їх схожість, різні. Про що свідчить велика кількість підтверджених медичних фактів».

Щодо косметичної продукції та побутової хімії, то у них існує етична альтернатива. Такі продукти нерідко маркуються надписами «Not tested on animals» чи «Animals friendly». Або супроводжуються спеціальними позначками у вигляді кроля (як типової жертви тестування). Крім того, деякі зоозахисні організації ведуть так звані «білі списки». До них включають перелік компаній, що не тестують свою продукцію на тваринах.

«Приємно відзначити, що у нас в Україні з'являються виробники, які не тільки випускають якісну продукцію, але й гуманну та екологічну, – розповіла Олена Погорєлова, – до слова, ми намагаємося відстежувати виробників на нашому ринку в різних областях, які не тестують товар на тваринах. І потім пишемо про це на наших ресурсах. Дізнатися наскільки гуманний той чи інший виробник просто – варто написати письмовий запит. Всі етичні компанії завжди відповідають і надають сертифікати на підтвердження своєї етичності».

У 2013 році у країнах Євросоюзу було повністю заборонене тестування косметичної продукції на тваринах. Згідно цьому закону, країни ЄС не мають права не тільки проводити тести над тваринами, а також продавати продукцію, яка була на них протестована. Відповідно, згодом цей закон буде поширений і на Україну. «Україні це може дати те, що на нас будуть дивитися не на якихось гицалів, а як на свідомих людей, європейців, які здатні захищати тварин, – підкреслив Олег Перегон, – які здатні вести себе лагідно по відношенню до природи. Бо зараз в світі жорстокість сприймається дуже негативно. І доки ми будемо країною жорстокості, то до нас не будуть ставитися як до повноцінних європейців».

Загалом, з часом суспільство стає більш етичним до тварин. У деяких країнах забороняють тести над тваринами, у деяких пересувні зоопарки, у деяких дельфінарії, а у інших – цирки за їх участі. Люди все більше починають усвідомлювати, що тварини не є сировиною, з якою можна робити все, що заманеться. Можливо так потроху суспільство стає трохи більш цивілізованим.

 

comments powered by HyperComments