Про КУСАНОНЕ, хоспіси і японську допомогу

Світлана Кушнір  |  Понеділок, 12 лютого 2018, 19:46
Про рішення глави Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної з питання будівництва нового обласного онкологічного комплексу в Харківській області я вам вже розповідала. Але це ще не все.
Про КУСАНОНЕ, хоспіси  і японську допомогу

Буквально днями від імені народу Японії в Посольстві в Києві було підписано грантову угоду, за якою фінансову допомогу у 2018 році отримає і Харківський обласний центр паліативної медицини «Хоспіс». Хоспіс знаходиться в підпорядкуванні обласного управління охорони здоров'я та фінансується за рахунок обласного бюджету.

Діяльність японської грантової Програми КУСАНОНЕ спрямована на підтримку проектів безпеки людини і на реалізацію її першого етапу уряд Японії виділив 300 тис. Дол.

Всього в конкурсі грантів брали участь 400 заявок, а виграли тільки чотири проекти в сфері охорони здоров'я і освіти в Рівненській, Сумській, Чернігівській і Харківській областях.

Тепер Харківський Хоспіс, який створений в 1999 році і надає догляд за невиліковними хворими, надає паліативне лікування, медико-соціальну допомогу хворим і їх родичам, а також психологічну реабілітацію близьких, отримає за підтримки Посольства Японії нові харчоблок, пральню, індивідуальний тепловий пункт, нові енергозберігаючі вікна та двері.

Аби цей проект став реальністю, працювала команда завбільшки 50 людей. Це і представники влади (заступник голови ХОДА Михайло Черняк), і голова піклувальної ради Хоспісу Володимир Косенко, і головлікар Віталій Екзарх і профільні медичні установи (тут частина списку причетних), і громадські благодійні фонди та організацій, і Асоціація приватних роботодавців (Саша Чумак), і десятки небайдужих знакових харків'ян, щиро стурбованих долею людей, безнадійно хворих, яким треба створювати гуманні і гідні умови для останніх днів життя, щоб про блегчіть біль і страждання.

Ця інформація про проект щодо поліпшення умов в обласному Хоспісі за рахунок співпраці із закордонними партнерами ще раз підкреслює важливість комплексного підходу у вирішенні проблем, що стосуються соціальної сфери. І реальне свідчення відкритого і чесного діалогу і взаємодії регіональної влади, її управлінь і департаментів, профільних установ і суспільства заради конкретної і досяжною мети.

Не секрет, що на вирішення всіх наболілих питань фінансування в бюджеті не вистачає. І тому нинішня команда управлінців взявши прагматичний курс на розвиток Харківської області та презентацію її можливостей на міжнародній арені, змогла розширити двосторонні контакти з посольствами та іноземними партнерами. Це дозволяє вирішувати і дуже складні соціальні проблеми за рахунок залучення міжнародних грантів на вирішення цих проблем.

Інформація зі сторінки Посольства Японії в Україні: «Починаючи з 2002 року в Україні в межах програми КУСАНОНЕ реалізовано 122 проекти на суму понад $8,76 млн у сферах охорони здоров’я, освіти, соціального добробуту, збереження середовища, культури, спорту тощо. Ці гранти є частиною Офіційної Допомоги Розвитку Японії Україні. З початку встановлення дипломатичних відносин Японія надала Україні допомогу на загальну суму $3,1 млрд. Зокрема, з березня 2014 року Японія надала Україні фінансову підтримку для стабілізації та стимулювання реформ в Україні на загальну суму $1,86 млрд».

comments powered by HyperComments