Харківська обласна адміністрація зробила ставку саме на європейський тренд щодо збереження та популяризації культурної спадщини

Світлана Кушнір  |  П'ятниця, 13 квітня 2018, 16:42
Вчора в Харкові завершив свою роботу Міжнародний семінар «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм», який зібрав більше сотні учасників. Його проведення ініціювало Міністерство культури України, а Харківська обласна державна адміністрація виступила партнером проведення масштабного культурологічного заходу на Слобожанській землі.
Харківська обласна адміністрація зробила ставку саме на європейський тренд щодо збереження та популяризації культурної спадщини

Коротко про те, що відбувалося: на чотирьох модулях семінару експерти Секретаріату Ради Європи, групи організаторів Європейського року культурної спадщини - 2018, Європейського інституту культурних маршрутів і координатори європейських маршрутів презентували в Харкові програми, в яких можуть взяти участь українці заради збереження своєї культурної спадщини. Програми «Європейський рік культурної спадщини», «Ініціативи Ради Європи у сфері культурної спадщини» та «Європейські культурні маршрути» спрямовані на широке інформування про культурну спадщину в рамках розвитку регіонів (туризм) і соціального єднання місцевих громад.

Коротко про те, хто брав участь: рівень зустрічі – найвищий для такого роду заходів в Україні. Відкривали семінар міністр культури Євген Нищук і глава області Юлія Світлична.

Серед учасників були Тетяна Шульга (Представництво Євросоюзу в Україні), Дорота Пишна-Нігге (голова групи Європейського року культурної спадщини-2018), Франциск Пла (Секретаріат Ради Європи), Галина Малініна (Національний координатор Днів європейської культурної спадщини), Світлана Фоменко (Мінкульт України), а також кращі європейські практики з культурної спадщини – Рамон Монте та Віктор Сорренсен (Іспанія), Кароліна Фішер (Німеччина), Еліса Джованетті (Італія), представники вітчизняних організацій та фондів, які займаються збереженням і популяризацією надбань культури.

Коротко про передісторію семінару: у квітні минулого року Європейський парламент прийняв рішення, а у Мілані 7 грудня 2017 року представники Єврокомісії оголосили 2018 рік Європейським роком культурної спадщини для 28 держав Європейського Союзу. Темою року став девіз – «Наша спадщина: де минуле зустрічається з майбутнім».

Україна вирішила приєднатися до загальноєвропейського плану і, в свою чергу, назвала 2018 – Українським роком культурної спадщини. Це дало нам можливість бути не тільки учасниками, але й самостійно ініціювати ряд заходів і подій щодо залучення європейських партнерів. Головна мета – привернути увагу українського суспільства на проблематиці дбайливого ставлення та збереження культурної спадщини в Україні. Саме тому Мінкульт вирішив створити унікальний майданчик для зустрічі та обміну досвідом європейських колег з українськими. Так народилася ідея проведення Міжнародного семінару «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм».

Коротко про тренди у сфері культурної спадщини: тут ми, Україна, і Євросоюз, звичайно дуже відрізняємося. Але ніхто і ніщо не заважає гармонізувати позиції. І якщо для європейських музейників та зберігачів старовини пріоритетно збереження та популяризація культурної спадщини, привернення уваги молоді, створення арт-простору на базі вже відомих історичних артефактів, то в наших реаліях куди актуальніше взагалі врятувати, не дати розграбувати, зруйнувати, а ще й відремонтувати, і охороняти від посягань власне носії історії та культури – будівлі, споруди, музейні комплекси, зразки природно-ландшафтного мистецтва, так і земельні ділянки, на яких вони розташовані. На жаль, «маємо, що маємо»: вандалізм, жадоба наживи, наплювацьке ставлення до об'єктів культурної спадщини – суцільно й поруч.

Європейська мода в культурі – це інтерпретація. Шляхом залучення уваги більшої кількості людей, дається інформація про якісь об'єкти, події, залучаючи тим самим людини в емоційний зв'язок з такими об'єктами і подіями. Європейці намагаються створити такі умови, щоб люди переживали фактичне занурення в атмосферу історичних подій, щоб вони відчували емоції (подив, захоплення, гордість) і тим самим проймалися ідеєю збереження для майбутніх поколінь об'єктів культурної спадщини. По суті, створюється своєрідний культурний інтерактив між минулим, сьогоденням і майбутнім.

Не зовсім коротко про те, чому семінар провели в Харківській області: Слобожанський регіон в останні три роки активно долучається до реалізації міжнародних і національних проектів у сфері збереження культурної спадщини. Місцева влада в особі голови області Юлії Світличної, зробила ставку саме на європейський тренд щодо збереження та популяризації культурної спадщини і активно включає в цей процес громадськість.

На сьогоднішній день у Державний реєстр нерухомих пам'яток України вже внесено 971 об'єкт культурної спадщини Харківської області, 34 з них – як пам'ятки національного значення. На розгляді в Міністерстві культури України - ще понад 500 пакетів документів. Також облдержадміністрація домагається внесення будівлі Держпрому у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Унікальних об'єктів культурної спадщини у східному регіоні – предостатньо. А ось коштів на все, як завжди, не вистачає. Щоб врятувати те, що є, і мати можливість реставрувати об'єкти культури, обласна влада весь час знаходиться в пошуку партнерів та донорів.

Так, два проекти харків'ян «Культурний Хакатон» у Шарівському палацово-парковому комплексі та Міжнародний Рєпінський пленер у Чугуєві, стали переможцями конкурсу Міністерства культури «Малі міста – великі враження». З 158 заявок-проектів з усієї України експертна комісія обрала тільки 8, на реалізацію яких у 2018 році буде виділено майже 4,5 мільйона гривень. Обидва харківських проекти отримають по 600 тис. грн. кожен. Головна місія цього – дати новий імпульс для розвитку туристичної індустрії регіону, збереження традицій і культури місцевості, розвиток сучасної інфраструктури і формування своєрідного культурного середовища, як для місцевих жителів, діячів культури, так і для туристів.

По суті, обласна влада у сфері збереження історичних та культурних об'єктів продовжує свою комплексну стратегію капіталізації районів області, розвиваючи не тільки центр, але й відкриваючи світові нові обласні туристичні маршрути, культурні, освітні, рекреаційні локації на своїй території.

Так, за ініціативою ХОДА в цьому році було прийнято рішення про виділення коштів з обласного бюджету в рамках Програми сприяння ефективності використання і збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області на 2017-2021 роки, необхідних для розробки науково-проектної документації на попередні роботи в палацово-парковому комплексі «Садиба» у смт. Шарівка Богодухівського району та проектно-кошторисної документації на виконання першочергових протиаварійних робіт в комплексі.

Шарівська садиба займає величезну площу – близько 40 га. Будівництво на березі річки Мерчик почалося на початку XIX століття. Поміщик Павло Ольховський вирішив побудувати палац і заклав на схилі двокілометровій балки великий парк. В кінці XIX століття власником замку став цукрозаводчик Леопольд Кеніг. У радянський час у садибі розмістили протитуберкульозний диспансер, після розформування якого, господарство залишилося розсипатися. Ентузіасти і волонтери збереження Шарівки часто проводять там толоки/суботники, тим самим допомагаючи прибирати знамениті Липову алею, територію біля фазанаріїв, стежку до 600-літнього дуба, Камень любові і «цукрові гірки».

У Чугуєві, що за 30 км від Харкова, знаходиться всесвітньо відомий художньо-меморіальний музей імені Івана Рєпіна, з багатющою колекцією робіт відомого живописця, а його великій картинній галереї можуть позаздрити багато музеїв світу. Там знаходиться найстаріша в Україні Чугуївська дитяча художня школа ім. І.Є. Рєпіна, що славиться своїми талановитими випускниками. До речі, буквально днями вихованка цієї школи Ірина Шевченко перемогла у старшій віковій категорії (від 13 до 16 років) у міжнародному проекті «Намалюй мені світ», і стала однією з 50 кращих юних художників світу. У конкурсі, який проходить в Парижі, взяли участь більше 2 тисяч дітей з 30 країн світу.

Міжнародний Рєпінський пленер – це унікальне художній і культурний захід, який проводиться місцевою владою з метою розвитку та популяризації реалістичного напрямку в сучасному образотворчому мистецтві і збирає своїх шанувальників зі всіх куточків світу.

І це тільки мала частина культурної спадщини Харківської області, з допомогою якої цей регіон проявляється на культурній карті України і Європи. А є ще Пархомівський музей імені Афанасія Луньова, що володіє колекцією з понад 3000 предметів мистецтва, та знаменитого «Голуба миру» Пабло Пікассо можна побачити саме тут. Завдяки активному сприянню голови області Юлії Світличної в минулому 2017 року будівлю музею повернули громаді (вона більше 5 років перебувала в заставі у одного з банків). А ще Харківська область є яскравим зразком баукультури, культури урбаністики, архітектури українського модерну і конструктивізму.

До речі, семінар провели в арт-просторі FABRIKA.ѕрасе. Сама будівля фабрики була побудована в 1933 році і також є культурною спадщиною індустріальної епохи. Довгий час фабрика стояла занедбаною, поки приватну ініціативу щодо ревіталізації не підхопили громадські організації, що і дозволило вдихнути нове життя в ці стіни. Це приклад того, що культурною спадщиною можуть бути не тільки артефакти глибокого минулого, але і, здавалося б, вже звичні багатьом об'єкти.

Коротко про те, навіщо нам турбота про збереження культурної спадщини: «Метою Європейського року культурної спадщини є заохочення більшості людей до відкриття та взаємодії з культурною спадщиною Європи і посилення почуття приналежності до спільного європейського простору», – йдеться на сайті Європарламенту.

Сучасний глобалізований світ любить автентику, архаїку, історію, архітектуру, ландшафтне, образотворче, декоративно-побутове мистецтво. І зараз він любить переймятися тим, як би перенестися із сьогодення в минуле, дивитися на минулу подію очима її сучасників. І знаходити в цьому мотивацію й енергію для майбутнього.

Україна – частина великої європейської сім'ї. Головне завдання України – вмонтувати цей культурний запит у свідомість наших громадян. Адже збереження і популяризація культурної спадщини – це і поліпшення культурних послуг на місцевому рівні в рамках реформи децентралізації. А ще – це здорова конкуренція для культурного лідерства між регіонами, об'єднаними громадами, містами. Це створення простору і механізму для розвитку творчості, сучасного мистецтва, збереження культурного розмаїття кожній області або району, формування інституту відповідальності за збереження культурної спадщини. Це можливість залучати потенційних інвесторів вкладати кошти у туристичну інфраструктуру – ще один плюс для розвитку ОТГ і областей. Крім того, це можливість презентувати свій край, район, область на міжнародному рівні і так формувати позитивну репутацію країни.

Коротко про мир і безпеку: не варто забувати, що Харківська область – прикордонний регіон. Це більше 300 кілометрів кордону з Російською Федерацією, а в 2014 році Харків зміг вистояти і не піддався на заклики до сепаратизму і відокремлення від України. А ще – Харківська область межує з зоною АТО. Тому питання миру і безпеки обласна влада приділяє особливу увагу, будучи гарантом спокою і мирного життя в регіоні. У своєму зверненні до учасників семінару голова області Юлія Світлична підкреслила цей факт.

«Це дуже символічно. Харків зараз знаходиться на межі війни і миру. Однак ми можемо сьогодні розвивати культурну спадщину завдяки підтримці Президента України, який зберігає цілісність і спокій на території України, завдяки всім злагодженим силам, які дають можливість заспокоїти ситуацію і рухатися вперед, до розвитку», – сказала керівник області.

Нагадаю, що робота Ірини Шевченко, яка стала переможницею у художньому конкурсі в Парижі, називається «Війна і мир», це дуже співзвучно зі словами Юлії Світличної, адже Харківська область за дуже короткий термін змогла перейти зі стану війни та ізоляції в стан світу.

Зараз Слобожанщина - регіон, який найбільш динамічно розвивається в державі: тут зводять нові школи і дитсадки, об'єкти культури і спорту, будують мости, центри надання адміністративних послуг, капітально ремонтують лікарні, дороги, розвивають промисловість, надають підтримку і сприяють вітчизняним і закордонним інвесторам, аграріям, вводяться нові авіамаршрути. Область стала міжнародним майданчиком для проведення економічних, гендерних, наукових, освітніх, юридичних форумів, а також місцем зустрічей президентів: саме в Харкові президент Петро Порошенко провів переговори з главами країн-учасниць Євросоюзу Литви і Польщі – Далею Грібаускайте і Анджеєм Дудою.

Область живе та динамічно розвивається, будує плани на майбутнє, і одним з пріоритетів у гуманітарній сфері керівництвом області заявлені  збереження, реставрація культурної спадщини, її популяризація на основі нових європейських інноваційних підходів.

«Харківщина дуже різноманітна, яскрава і багата на культурні досягнення. Мені приємно, що вся Україна відкриє для себе нові можливості, нові горизонти, поділиться своїм досвідом і познайомиться з європейським досвідом», – заявила в ході семінару Юлія Світлична.

Вже 18 квітня у стінах Верховної Ради України відбудуться парламентські слухання на тему «Стан, проблеми і перспективи охорони культурної спадщини в Україні». Думаю, харків'янам буде що розповісти парламентарям і представникам культурної спільноти, поділитися своїми досягненнями на цьому терені. Адже рятуючи культуру та культурну спадщину, тут фактично рятують свій регіон, свою країну. Тим більше що девіз «Наша спадщина: де минуле зустрічається з майбутнім» на Слобожанщині застосовують у всіх сферах діяльності лише на благо.

comments powered by HyperComments