Євроінтеграція в 90-ті: на «Барабашово» рекет у законі?

Вівторок, 22 березня 2016, 09:17
18 березня ініціативна група підприємців ТЦ «Барабашово» зібралася під стінами міської ради, вимагаючи владу втрутитися в конфлікт, що розгорівся на ринку. Приводом стало чергове підняття орендної плати, а також, як говорять протестувальники, обкладання торгівлі «податком на спокій» з боку організації «Громадській Форпост Безпеки».
Євроінтеграція в 90-ті: на «Барабашово» рекет у законі?

Це вже не перший конфлікт підприємців з адміністрацією ринку за останній час: так, наприкінці грудня 2015 року торговцям, які відмовились переукласти орендні угоди та завчасно сплатити за листопад і грудень 2018 року, декілька днів не давали працювати. Пара десятків осіб спортивної статури, які представились «фізичним захистом ринку», виправдовуючи своє реноме, фізично заважали підприємцям потрапити до власних павільйонів.

Тоді в епіцентрі конфлікту опинилась профспілка «Єдність» – більшість постраждалих торгівців були її членами. З іншого боку – новостворена організація «Форпост» та адміністрація ринку. Перешкоджання підприємницькій діяльності аргументували тим, що торгівлею займаються «треті особи», які не мають відповідних документів.

Взимку організація «Громадській Форпост Безпеки» доволі активно взялася за відбілювання власного іміджу «тітушок»: команда «Форпост» взяла участь у турнірі «Кубок ТЦ “Барабашово”» з міні-футболу, а керівник об’єднання Дмитро Лісовенко (який раніше працював начальником охорони ринку, а також є головою ТОВ «Охоронне агентство “Кобальт”») дав інтерв’ю сайту торгівельного центру.          

Серед декларативних цілей організації зазначено традиційний соціальний набір – допомога пораненим бійцям АТО, шефський супровід дітей-сиріт тощо. Більше про основну діяльність «Форпосту» говорять останні абзаци інтерв’ю: «Наша присутність дозволяє підприємцю впевненіше дивитися в завтрашній день. Він не ризикує стати жертвою не чистих на руку перевіряльників чи контролюючих органів, у нього не вкрадуть товар, ніхто не прийде з пропозицією «кришувати»».

За словами підприємців, які 18 березня зібралися під міськрадою, стартова ціна за «впевнений погляд у завтрашній день» – 300 гривень на місяць. Жодних чеків, документів, пояснень – тільки «чорний нал» на користь представників неприбуткової громадської організації, яку підтримує адміністрація.

Щодо персони Лісовенка активісти дають доволі суперечливу інформацію: так голова ради підприємців ТЦ «Барабашово» Валерій Нечипорюк назвав його колишнім співробітником СБУ, а от у коментарі одного з лідерів протестувальників Валерія Назаренка голову «Форпосту» Лісовенка чомусь називають Володимиром, а не Дмитром (цю інформацію поширили декілька регіональних інтернет-ЗМІ).

У приватній бесіді один з підприємців розповів, що Лісовенка на ринку називають «людиною Авакова», а власник ТЦ Олександр Фельдман був змушений санкціонувати діяльність «Форпосту» через свої старі борги.


     
На користь того, що Лісовенко не відноситься до найближчого оточення самого Фельдмана, свідчить небажання народного депутата бачити голову «Форпосту» в міській раді – партія «Наш Край» відрядила його на апріорі непрохідний округ, де Лісовенко програв, здобувши трохи більше за 4%.

Однак для підприємців ці деталі неважливі: набагато більше їх турбує останнє 30%-е зростання вартості оренди торгівельних майданчиків. В адміністрації ринку досить оригінально відповідають, що вони тут ні до чого – платежі підлягають індексації та ростуть через інфляцію, а внески до «Форпосту» – то взагалі справа добровільна…

З ініціативною групою підприємців за відсутності Геннадія Кернеса зустрівся його перший заступник, Ігор Терехов, який пообіцяв ретельно розібратися в ситуації і анонсував зустріч протестувальників та адміністрації ринку з керівництвом міста  наступного тижня.

Для мера Харкова, який свого часу воював з власником ТЦ «Барабашово» Олександром Фельдманом, тема виграшна. Роль «третейського судді», до якого звертаються ображені, лінія захисту малого бізнесу, боротьба зі «злочинцями-благодійниками» – все це в іміджевому плані гарний інформаційний привід для Кернеса, який останнім часом на екранах з’являється здебільшого в залі суду.

У той же час рішучі наміри протестувальників перекривати вулиці, якщо вирішення питання буде затягуватись, цю картинку можуть зіпсувати. Мер вже неодноразово ставав на бік підприємців у суперечках з адміністрацією, зокрема, навесні 2012 року ініціював зміну директора ринку. Важко сказати, чим завершиться конфлікт цього разу, але це буде гарною ілюстрацією того, у кого зараз справжня влада в Харкові.                      
        

 

comments powered by HyperComments