«На благо Мерефи і всіх мереф’ян!..»

Антон Авксентьєв  |  Субота, 25 червня 2016, 13:49
Вже за місяць, 31 липня, мешканці Мерефи та села Утківка обиратимуть мера і депутатів міськради, що представлятимуть інтереси новоутвореної об’єднаної громади.
«На благо Мерефи і всіх мереф’ян!..»

Вибори в невеличкому 25-тисячному місті цікаві, перш за все, надзвичайною схожістю контекстів Мерефи і Харкова: гегемонія «Відродження», популярний мер з відкритим кримінальним провадженням, розбалансованість т.з. «проукраїнських сил», частина з яких «заграє» з міським головою.

Де-факто виборча кампанія вже розпочата, а ареною протистояння стала не лише сама Мерефа, а й Немишлянський (Фрунзенський) районний суд Харкова, в якому розглядається справа діючого міського голови Веніаміна Сітова. Судові засідання супроводжуються пікетами опонентів мера, а градус напруги з наближенням дня виборів поступово зростає.

Справа обвинувачуваного в отриманні хабара Сітова тягнеться з жовтня 2014 року, але це не завадило меру майже за рік здобути впевнену перемогу на виборах та переобратися з результатом 46,23%. Судячи з усього, судова тяганина не стане перепоною балотуванню діючого міського очільника й на виборах 31 липня.

Сітов, серед найближчих політичних зв’язків якого називають мера Харкова Геннадія Кернеса та народного депутата Євгена Мураєва, користується в Мерефі популярністю і цілком вписується в класичний образ «міцного господарника». Незважаючи на одіозність і заяви «на грані фолу», які так дратують радикалів-патріотів, Сітов залишається головним фаворитом кампанії, здатним не лише перемогти на виборах мера, але й сформувати підконтрольну більшість з депутатів «Відродження» і не тільки (про це – трохи згодом).

У жовтні 2015 друге місце з результатом 22,95% посів місцевий підприємець Віталій Рябуха (на фото) – саме він стане основним конкурентом мера. На майбутніх виборах Рябуха очолить місцеву «команду губернатора»: підтримку національного бренду «Солідарності» мiсцевi очiльники БПП спробують компенсувати персональним складом списку.

Такій стратегії цілком сприяє й виборча система, в якій закріплена норма «зв’язаного голосу», що подається одночасно за партійний бренд, першого номеру списку і кандидата від партії в окрузі. Якщо на останніх виборах «Солідарність-БПП» здобула 16,95% голосів, то зібравши потужну команду відомих серед громади мереф’ян (освітян, лікарів, підприємців, правозахисників) і обравши рейтингового Рябуху в ролі «флагмана», у команді губернатора розраховують суттєво перевершити минулорічний результат.

Наскільки скоротиться різниця між Сітовим і Рябухою (у порівнянні з жовтневими 46% на 23%) – залежить, перш за все, від ефективності кампанії останнього, в якого є значний потенціал для росту. А от між другим місцем і третім, ймовірно, буде прірва – минулорічний «бронзовий призер» Дмитро Шевченко (на фото), швидше за все, не висуватиме свою кандидатуру (кажуть, що готується стати татком), а у місцевих партій кадровий ресурс досить обмежений. Хіба що в гонку втрутиться колишній мер Борис Хихля.

Список «Самопомочі», за останньою інформацією, очолить Анатолій Сергієнко, але на посаду міського голови колишній депутат облради не претендуватиме. Ймовірно, «Самопоміч» підтримує Віталія Рябуху, хоча б тому, що відкрита чи «нейтральна» гра на користь одіозного Сітова може обернутися суттєвими іміджевими втратами далеко за межами Мерефи…

«Наш Край», який має свою фракцію в міській раді, начебто збирався висунути Євгена Бескровного, але об’єктивно оцінюючи свої шанси, він, скоріше, приєднається до одного з двох таборів. Схожі дилеми зараз у двох інших «фракційних» партій – «Сили Людей» і «Укропу», які, швидше, зосередяться на потраплянні до міськради, ніж мерській кампанії.

А от «Радикальну партію» примарні шанси на перемогу не турбують – «ляшківці» вже знайшли свого кандидата в мери, яким неочікувано став харків’янин Костянтин Олійник. Він вже отримав підтримку в столичному штабі РПЛ і тепер шукає варіанти, як забезпечити пристойний результат собі і подолати 5%-й бар’єр для партії. Швидше за все, ставка буде зроблена на молоду, не консервативну частину електорату.

«Проукраїнську молодь» у Мерефі найкраще репрезентує «АЗОВ» (авангард протестних акцій проти Сітова), активістів якого в свій список із задоволенням включить не тільки «Радикальна партія», але й «Батьківщина». Стосовно останньої, то саме партії Юлії Тимошенко може випасти «золота акція» у майбутній конфігурації міськради – рейтинги політичної сили на національному рівні зростають і стартові позиції покращуються кожного дня.  

Це добре розуміє й Сітов, який намагається впливати на формування виборчого списку біло-сердешних через Наталію Фірсову – діючого депутата міськради і потенційного флагмана списку. Фірсову в Мерефі багато хто називає людиною, що «тонко відчуває» побажання діючого міського голови. Напевно, куратору харківської «Батьківщини» і депутату облради Андрію Шевчуку (на фото) потрібно уважніше поставитись до ситуації в Мерефі, щоб потім не доводилось відповідати за сепаратні домовленості своїх мереф’янських однопартійців.             

Баланс сил напередодні виборів у новостворену Мереф’янську ОТГ дійсно нагадує харківський розклад зразка вересня-2015 – «мер проти всіх», і водночас «мер всюди». Стара шарманка про необхідність консолідації тих, хто й досі іменує себе «демократичними силами», вже «не торкає», але чому б не спробувати в Мерефі? Хто знає, до яких сюрпризів це може призвести в окремому місті, яке за чисельністю виборців так подібне до Афінського полісу, де й зароджувалась демократія…

Автор - харківський блогер, політолог. Коло інтересів: регіональна політика, виборчі кампанії, електоральна географія, соціологічні дослідження.
Усі матеріали автора

comments powered by HyperComments