Ніч з суботи на неділю стала не простою ніччю

Понеділок, 16 травня 2011, 12:12
Ніч з суботу на неділю стала не простою ніччю – це була ніч поезії і музики, ніч талантів і прихильників, ніч, коли митцем міг стати кожен охочий. У Харкові пройшла вже традиційна «Ніч музеїв».
Ніч з суботи на неділю стала не простою ніччю

"Ніч музеїв" - щорічна акція, присвячена Міжнародному дню музеїв. У цю ніч музеї всього світу відкривають двері для відвідувачів ввечері і вночі, а також готують спеціальну програму: виставки одного дня, концерти, спектаклі, авторські екскурсії, майстер-класи, історичні реконструкції. У цьому році безкоштовно в ніч з 14 на 15 травня працювали Харківський художній музей, Харківський літературний музей, Міський музей Клавдії Шульженко, Морський музей, Харківський планетарій ім. Юрія Гагаріна, а також Муніципальна галерея, галерея  "АВЕК", галерея  "VOVATANYA",  "Вітальня на Дворянській"  і  Харківська державна академія дизайну і мистецтв.
У літературному музеї дійством керували Мультфільм Гагарін і Сергій Жадан. З метою збору коштів для музею був організований аукціон речей відомих українців.

Щаслива нова власниця футболки Фагота. Він знявся в ній у кліпі
 "Гранули".  Мультфільм Гагарін гарантує, що футболку з тих пір не прали

З молотка пішли ноутбук Ушкалова, одяг Фагота і Фоззі з ТНМК, вогнетривка музейна тека, рукопис Подерев’янського і куртка Жадана. Найзапекліша боротьба розгорілася саме за жаданівську куртку. А щасливим власником лота став хлопчик Льова – юний фанат.

 Найдорожчій лот - куртка Жадана на плечах нового власника


За участі відвідувачів музею були розіграні старовинні інтермедії 18 сторіччя.

Барокова чортівня

Вечір продовжився виступами музикантів та реперів. Незвично і цікаво звучали твори українських класиків, виконані у ритмах репу. До речі, вірші Шевченка накладаються на реп наче для цього написані.
 Опівночі на подвір’ї вибухнуло файєр-шоу. Подвір’я музею вже не могло вмістити всіх охочих і глядачі обліпили сусідські паркани та дахи гаражів.

Літмузей, файєр-шоу

Після опівночі гостей музею запросили до музейних залів для «спокійних розваг» - перегляду мультфільмів і відеоарту.
Найгламурнішою цієї ночі була галерея «АВЕК». Гостям приготували ретро Fashion-вечірку. Відвідувачі роздивлялися старовинні модні журнали і милувалися розкішними сукнями шляхетних панянок.

 У 19 сторіччі шили сукні на всі випадки життя. Навіть для гри у крикет

20-ті роки 20 сторіччя. Модні непманки.


У атріумі галереї нещодавно з’явилася нова скульптура – бронзові шимпанзе. Скульптура Франка Мейслера зветься «Щаслива родина діє». Гламурненькі такі мавпи: шимпанзе-мама тримає у руках стильну торбинку і ананас, шимпанзе-батько озброєний кількома мобільниками, сигарою та футбольним м’ячем, мавпенята грають у теніс і жеруть банани. Скульптурний портрет типових представників української «еліти». Пан Фельдман таки має почуття гумору!
До встановлених у парку Шевченка телескопів планетарію проштовхнутися не вдалося. Навіть попри пахмурне небо кількість охочих споглядати Місяць була величезною.
У художньому музеї можна було безкоштовно оглянути постійну експозицію і кілька виставок. Мені найбільше сподобалися великодні яйця.

 Справжнє диво!

На виставці були крашанки, писанки, дряпалки, яйця оздоблені бісером. І найдивовижніші – яйця з різьбленою шкарлупою. Як мереживо!

Мереживні яйця з Художнього музею

У морський музей глядачів набилося як оселедців у діжку. На жаль, приміщення музею маленьке і за такої кількості відвідувачів неможливо добре роздивитися експонати. Доведеться відвідати морський музей у звичайний день.
У муніципальній галереї відвідувачі «наслідили в історії» та розписали-розмалювали стіни галереї перетворивши їх на своєрідний витвір мистецтва.

Муніципальна галерея. Народження народного шедевру

Програма музейної ночі виявилась цікавою і різноманітною. На жаль не вдалося відвідати всі музеї за одну ніч. Дуже хотілося подивитися і музей Шульженко, і «Вітальню на Дворянській», але ж ці музеї віддалені від центру міста, а сісти у автобус, який розвозив по музеях, так і не вдалося. Якщо міська влада надає автобус, ну невже важко було вивісити біля кожного музею розклад, за яким ходить цей автобус? Ще один прикрий сюрприз від міської влади – метро, яке згідно обіцянки мало працювати до другої години, без попередження зачинили о першій.
 Але це дрібниці порівняно з отриманими від «Ночі музеїв» позитивними емоціями.
P.S. До речі, тим кому цікаво дізнатися, як відбувається «Ніч музеїв» у інших країнах, раджу статтю Олександра Зінченка про нічні музейні події у Варшаві.



 

comments powered by HyperComments