Сир – в Росію, молоко – в ЄС та Кітай

Середа, 30 березня 2016, 11:51
Ми півтори роки провели у консультаціях між РФ, ЄС і Україною. Росіянам здається, що коли в нас буде угода з ЄС, то європейські товари витіснять російські. Ми настільки детально обґрунтували, чому так не відбудеться, що з нами в решті решт погодилися їх спеціалісти.
Сир – в Росію, молоко – в ЄС та Кітай

До речі, є одна держава, яка точно на гачку в нас, у росіян і «собі на умі» — це Білорусь, яка не є членом Світової Організації Торгівлі. Росія так легко перестала застосовувати угоду про вільну торгівлю у країнах СНД з нами, тому що вони знали, що ми вище тарифів до 15-20% не піднімемось. Але, якщо Білорусія застосує тарифи до нас, то ми до них можемо застосовувати до безкінечності. Тому що ми їм нічого не винні в рамках СОТ.

Ми завжди декларували, що ми ми ведемо переговори і з ЄС, і з Росією таким чином, щоб ці угоди ніде нічого не порушували. Для всіх цікаво відновити нормальні торгівельні відносини з РФ – і для України, і для Європи. Тому ми де-юре не вийшли з усіх угод СНД про вільну торгівлю, ми лише застосували заходи у відповідь заходам РФ.

Тому, не зважаючи на те, що зараз ми не маємо умов — очевидно, що ми ці всі мости не спалили. Як тільки Росія перейде до нормальної торгівельної політики, можна це все відновити.

Цікава річ: в період між 1990-м і 2013-м роками, тобто коли в нас ще все було «чікі-пікі», Росія скоротила торгівлю з усіма своїми сусідами. З білорусами найменше, але з усіма скоротила. Україна не була лідером, але це був торговий обіг в 2-3 рази менше, ніж в умовах вільної торгівлі.

Так що у наших двосторонніх відносинах, як не дивно, тенденція до скорочення почалась не в 2013 році, а в 2011-м. Причиною цього стала програма імпортозаміщення, яка стала застосовуватися у ЄС.

Тобто вони почали давати гроші на розвиток своєї промисловості, щоб самостійно виробляти все те, що вони раніше купували за кордоном. Найсильніше програма імпортозаміщення вдарила по країнам СНД, тому що ЄС почав виробляти все те, що виробляли ми — у тому числі, продукцію вагоно- та локомотивобудування.

У 2013 році я був у Луганську. Зрозуміло, що для області, яка межує з трьома російськими областями, не дуже актуальна торгівля з ЄС. Абсолютно природно: коли у вас є кордон з Росією, ви будете торгувати з Росією.  Дуже специфічна штука — торгівля з ЛНР та ДНР.



Через те, що ми формально заблокували торгівлю між Росією і Україною, це фактично збільшує привабливість контрабанди через невизнані республіки. Наприклад, в Росії навіть є сайти, де йде порівняння, яка етикетка РФ якому українському сорту сира відповідає. Тобто вони контрабандою везуть немаркований сир, а поряд їде машина з російськими нашльопками. Але насправді це український сир, і «знающіє люді» розуміють, що купуючи «а-ля мєстний» сир, насправді вони несуть додому український.

З вугіллям така схема теж існує. І ми не зможемо цього уникнути — те ж саме ми з молдованами переживали і з Придністров’ям.

Вважаю, чим довше у нас будуть  проблеми з торгівлею з РФ, тим гірше для нас обох. Вони усвідомлюють, що їм без української продукції погано. Наприклад, без молока.



Але в нас був кризовий період у молочній продукції влітку 2014 року, коли Росія закрила повністю ввезення молочної продукції з України. Влітку завжди є перевиробництво —  в нас були надлишки 400 тис літрів молока, і воно завжди йшло у Росію.

Але надлишок завжди вів до обвалу закупівельних цін. Це був дуже кризовий момент, завжди було багато скандалів… А потім це все зникло. З часом з’ясувалося, що цей надлишок молока був проданий в ЄС — у вигляді технічного казеїну, тому що в нас не було дозволу для продажу молока для споживання людьми.

Звичайно, це найдешевша продукція, але воно все пішло на продаж, не пропало. Зараз, коли ми маємо такий дозвіл, замість технічного казеїну буде постачатися саме молоко, але воно буде продано на 15-20% дорожче, ніж раніше.

comments powered by HyperComments