Хто власники харківських телеканалів

Четвер, 2 червня 2016, 21:52
Медіа-родини або хто володіє телеканалами в Харківській області.
Хто власники харківських телеканалів

Згідно закону про прозорість медіавласності телеканали та радіомовники до 31 березня мали відкрити свої дані про кінцевих власників. Тобто в куточках сайтів ТБ мали з'явились додаткові кнопочки, які ведуть на документи з іменами людей та розміром їх часток.

Контроль за цим проводить Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, тож у середині травня вони оприлюднили спочатку 106 компаній з усієї країни, які не виконали закон. Згодом з’явився документ про накладання штрафу на 52 канали чи радіостанції. Харківська область увійшла в цей список завдяки одному кабельному телеканалу – ТОВ «Прогресивні технології та комунікації» (кабельний телемовник, логотип ПТК). Він працює у кабельній мережі "Тріолан", яка за джерелами ІМІ, користується лояльністю міського голови Генадія Кернеса. При чому інформацію про власність вони все-таки в Нацраду надіслали, причини входження до штрафного списку наразі уточнюються. Тож цей маловідомий канал належить "Медіа-менеджеру 2008 року" Андрію Карпію (ТОВ «Перша Українська медіа група»). Канал свого сайту не має, тож оприлюднення скромно провели через сайт-односторінник blik.urg.ua.

Сімейні фірми: Давтян, Кернес, Аваков, Кушнарьов

Одним з найперших про свою структуру власності розповів на сайті медіа-групи "Об'єктив" телеканал «Сімон». Це сімейна компанія родини бізнесмена й політика Олександра Давтяна, у якій його діти Карина, Дмитро та дружина Інесса мають частки різних розмірів. До слова, сам Олександр наразі є членом депутатської фракції ”Солідарність”  у міськраді та головою комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації.                            

7-ий канал, відомий політикою підтримки міського голови, у власниках має як раз чотирьох жінок, наближених до «солнцеликого»:
- заступницю міського голови з питань правового забезпечення, членкиню виконавчого комітету Харківської міської ради Марину Стаматіну (10,00%);
одну з учасниць схем по виграшу тендерів у місті Ольгу Кириллову (25,00%);
- мати екс-губернатора Харківщини Аллу Добкіну (25,00% );
- дружину міського голови, яку він не включав у декларацію Оксану Гайсинську (40,00%).

«Агенство телевидения Новости» (АТН) створили простий сайт на Ucoz та оприлюднили своїх власників, про що на сайті безпосередньо АТН чи А\ТВК не дізнатись. Посилання на потрібні документи знайшлися на сайті Нацради. Тобто норма закону виконана, але доступність до цієї інформації – під великим знаком питання.

Відповідно, власниками є Інна Авакова (дружина міністра Арсена Авакова), Олег Гаєвий, Ігор Котвицький (найбагатший народний депутат 8 скликання) , Ігор Моркотонов (колега по бізнесу Арсена Авакова) та Олег Юхт (засновник та керівник каналу).

На сайті Нацради біля ще одного телемовника ТРК Регіон (телеканал Р1) зазначається, що інформація відсутня. Працюючого сайту у телеканалу немає. У приймальні ТРК секретарка Олена привітно пообіцяла обов’язково скинути електронним листом усі документи протягом доби. На жаль, за добу жодної інформації не надійшло, а на другий дзвінок Олена зазначила, що лист вона передала керівництву, на яке вона вплинути не може, тож документи будуть оприлюднені не зрозуміло коли. З неофіційних джерел відомо, що канал належить родині покійного губернатора Харківщини Євгена Кушнарьова - його зятю, бізнесменові Олександру Кагановському .

Харківське регіональне ТБ

Усього у Харківській області 6 регіональних каналів.

Сайт вовчанського ТРК “Сокол” інформацію про власників не викладав до 2 червня. Телефоном керівник Валерій Товстих спробував відмахнутись розділом сайту, де є рядок “Владельцами телеканала являются частные лица”, але потім оприлюднив на сайті і навіть передзвонив представниці ІМІ аби звернути увагу, що ТРК Сокіл закон виконала. За документами кінцевими власниками компанії є Валерій Толстих та Валентина Толстих.

У Первомайському власниками телеканалу “Надія” зазначені двоє депутатів міськради від “Солідарності” Сергій та Іван Цимбалов.

Лозівський телеканал “Вектор” є власністю Ігоря Ткачука (70%), Валентини Ткачук (20%) та Інни Ткачук (10%). Трошки більше про Ігоря Ткачука говорить його політична кар’ера: він екс-регіонал, а нині прихильник партії “Наш край” .

Інший лозівський телеканал Сігма на своєму сайті такої інформації не розмістив, по телефону головна редакторка Ганна Скрипнік зазначила, що документи в Нацраду вони подали вчасно, проте на сайті ще не опублікували, але пообіцяла викласти це в найближчі два дні у розділі Про Сігму.

ТРК Чугуєвщини на своєму сайті зазначила райраду як єдиного власника. Але за законом про реформування ЗМІ, все рівно до кінця року вони мають підготувати план роздержавлення.

А єдиною кінцевою власницею телеканалу ”25” Зміїв ТБ виявилась Владислава Шорська, 1990 року народження.

Закон про медіапрозорість максимально простий та логічний: офіційно зареєстровані ЗМІ як не крути не повинні ховати своїх власників. Якщо хочеш користуватися частотами та готовий займатися медіабізнесом - подбай про ліцензію та виконай  декілька умов, у тому числі, дай можливість побачити, хто саме розпочав бізнес, котрий як ніхто інший прагне довіри аудиторії.

До того ж, ця інформація все рівно циркулювала форумами та фейсбуком. Дрібний текст внизу сторінки аж ніяк не погіршуватиме інтерфейс сайтів. І тим паче не впливатиме на рекламодавців чи репутацію у аудиторії. До речі, результати моніторингу власників ТБ у Харкові показав – переписати канал “на кота” (на дружину, мати, свата, брата) у політиків було більше, ніж достатньо.

Світлана Охович, представниця ІМІ в Харківській області, активістка, членкиня ВМГО «ФРІ»

Попередній матеріал: Парадний вхід в новинну стрічку

comments powered by HyperComments