Порушення свободи слова у Харкові у травні: напад на журналіста та заборона зйомки сесії райради

Вівторок, 7 червня 2016, 21:40
В Україні у травні 2016 році зафіксовано найбільшу кількість порушень свободи слова в порівнянні з іншими місяцями 2016 року (7 побиттів та нападів на журналістів, 11 перешкоджань, 5 погроз).
Порушення свободи слова у Харкові у травні: напад на журналіста та заборона зйомки сесії райради

У Харкові за цей місяць був скоєний напад на оператора телепроекту «Наші гроші», а знімальну групу Харківської філії НТКУ «попросили» з засідання Борівської райради.

За результатами звіту з моніторингу порушень прав журналістів громадської організації Інститут Масової Інформації, у Харкові 24 травня біля офісної будівлі бізнесмен напав на оператора, який знімав сюжет про постачання вугілля для енергогенерацій, для програми журналістських розслідувань.

За фактом нападу предстаники ЗМІ подали заяву, наразі вже відкрито кримінальне провадження  за ч. 2 ст. 345-1(погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

Також голова Борівської райради Олена Клименко разом з депутатською більшістю проголосувала за  те, аби знімальна група обласного телебачення покинула зал засідань. «Журналісти зазначили про приїхали знімати розгляд питання по незаконній вирубці дубів. Під приводом відстуності акредитації, депутати змусили предстаників ЗМІ покинути залу, хоча органи місцевого самоврядування не мають права забороняти журналістам відвідувати засідання», - розповіла представниця ІМІ у Харківській області Світлана Охович.

Вона також зазначає, що загалом в Україні вперше з початку року в травні зафіксовано 3 випадки політичного тиску на журналістів, пов’язаних з заявами політиків після оприлюднення сайтом “Миротворець” списків журналістів з їхніми даними.

У той же час, загалом з початку року ІМІ спостерігає тенденцію до незначного зменшення кількості нападів та перешкоджань на журналістів у порівнянні з цим же періодом 2015 року.

Причому кількість погроз журналістам у зв’язку з їхньою професійною діяльністю зросла в половину у порівнянні з цим же періодом 2015 року (39 погроз за весь 2015 рік, 21 погроза - за п’ять місяців 2016 року).

Серед позитивних тенденцій ІМІ спостерігає збільшення кількості кримінальних проваджень, відкритих за фактами порушення свободи слова, які були розслідувані правоохоронними органами і передані до суду (за весь 2015 рік - 11 проваджень до суду, за перший квартал 2016 року - 12 проваджень).

Порушення свободи слова стаються по всіх регіонах України. Лідерами є Київ, Миколаївщина та Одещина.

«Тому ми закликаємо журналістів проявляти більше солідарності і подумати над створенням спілки або самопрофесійного об’єднання, яке б як критикувало журналістів за порушення стандартів і джинсу, стежило б за чистотою професії. Але так само і захищало б тих журналістів, особливо розслідувачів, які постраждали через свої матеріали. Цього нам сьогодні дуже бракує”, - йдеться в звіті ІМІ за травень.

Світлана Охович, представниця ІМІ в Харківській області, активістка, членкиня ВМГО «ФРІ»

Попередні матеріали: Парадний вхід в новинну стрічку

Хто власники харківських телеканалів

comments powered by HyperComments