У Харкові за рік чотири рази нападали на журналістів

Світлана Охович  |  Вівторок, 3 січня 2017, 15:04
Громадська організація Інститут масової інформації у 2016 рокі занесла дев'ять випадків порушення свободи слова на Харківщині.
У Харкові за рік чотири рази нападали на журналістів

У   барометр свободи словавнесли чотири напади на представників ЗМІ: конфлікт представників "Громадської варти" з журналістами “Харьковских известий”, агресію до знімальної групи 1+1, напад на журналістів “Наші гроші” слідство по якому триває вже понад півроку. Також впродовж року ІМІ фіксувала розбитий телефон й лікоть громадського журналіста “Накипело”. Провадження відкрили через суд за ч.1 125 ст - умисне легке тілесне ушкодження, хоча оператор показував посвідку журналіста та знімав сюжет, а нинішній Кримінальний кодекс містить окремі статті щодо перешкоджань роботі журналістів.

Крім того, в ІМІ зафіксували випадки, що стосуються доступу до інформації: на запити від ЗМІ не відповідали або прирівнювали до звернення громадян (в такому випадку значно довші термін відповіді, і як розповідають юристи ІМІ, це є недоліком нашого законодавства).

Інші - недопуски представників ЗМІ на відкриті засідання районної та селищної ради і також на відкритий суд у справі комуністки Алли Александровської. Після того як представникам ЗМІ не дали зайти до судової зали вони написали заяву до поліції, проте, як зазначила заступниця начальниці відділу комунікацій ГУНП Оксана Калмикова, провадження так і не відкрили, слідство не ведеться.

Як і по Україні, на Харківщині фізична агресія до журналістів в основному виходить від громадян, а не від чиновників, депутатів чи правоохоронних органів. Після заяв в поліцію правоохоронці далеко не кожен раз відкривають кримінальне провадження, тим рідше за статтями, які відносяться до порушення прав журналістів. Правоохоронці це зазвичай пояснюють відсутністю складу злочину. Наприклад, коли наприкінці 2015 п'яний молодий водій вдарив журналіста та вибив планшет з рук, правоохоронці відкрили виробництво тільки за статтею "хуліганство", адже журналіст онлайн видання все ж опублікував сюжет. Судові засідання тривають досі вже майже рік.

Інший приклад, це нападу на знімальному групу 7-го каналу (КП “Харьковские известия”). У цьому випадку все ж відкрили провадження по 171 статті КК України (перешкоджання профейсійній діяльності журналіста), але через 9 місяців закрили. У листопаді журналісти звернулися до суду, який постановив відновити слідство.

У 2016 році на неокупованій території України було зафіксовано 262 випадки порушень свободи слова (станом на 27 грудня), що приблизно на 15% менше, ніж минулого року (у 2015 році ІМІ зафіксував 310 порушень свободи слова в Україні, у 2014 році – 995 випадків).

Світлана Охович, представниця ІМІ в Харківській області, активістка, членкиня команди фестивалю «Інклюзі ON»

comments powered by HyperComments