В регіоні йде формування нової європейської нації, яка налаштована на стандарти ЄС

Середа, 9 березня 2016, 09:50
Програми євроінтеграції є дуже важливими саме на регіональному рівні. Я думаю, перш за все, харків’янам слід зрозуміти, що відбувається зміна парадигм.
В регіоні йде формування нової європейської нації, яка налаштована на стандарти ЄС

Багато з тих, кому за 40 досі мріють про повернення Радянського Союзу, за яким вони скучили, але під другим соусом. Вони кажуть, що у них свої цінності, і вони дуже не хочуть позбавлятися таких цінностей. В такому ж контексті, на превеликий жаль, сьогодні ідуть заходи від міськради. Людям кажуть, що якщо вони будуть за нові реформи, то втратять навіть те, що мають. І люди в це вірять.

Іде відверте скривдження інформації – можу навести приклад, коли минулого року за нашої підтримки проводилася конференція «Міжнародне партнерство як каталізатор регламентації медичної  реформи». І Юрій Сороколат, директор департаменту Охорони здоров’я міськради, під час свого 40-хвилинного виступу сказав, що ніколи не допустить реформи охорони здоров’я у місті Харкові.

Його виступ повністю перекреслював всі наробки реформи охорони здоров’я. Навіть експерти зазначили, що він не розуміється, у чому саме полягає основа реформи. Але такі люди, як цей Сороколат, проводять заходи для лікарів, для освітян. І можна сказати, що в Харкові мабуть найбільш складною є реформа децентралізації. Коли людям «на місцях» роз’яснюють в чому саме вона полягає, у них дві точки зору. Або вони вважають, що це федералізація, або кажуть, що гроші не будуть йти в регіон.

Що слід робити? Перш за все, ми вже запланували з колегами серію дискусій і семінарів, присвячених реформам. До того у нас вже проводилися семінари для підприємців і журналістів, вони досить успішно впроваджують ці знання. Я думаю, ми будемо проводити і експертні слухання з цього приводу. Особливо важливо проводити роботу саме в регіонах і доносити розуміння до тих, кого ці реформи беспосередньо стосуються.

Я ще згадаю наше дослідження, яке робилося на наш запит Європейською програмною ініціативою, бо на відміну від політолога Юлії Біденко, я дуже оптимістично до нього ставлюся. Тому що більшість харків’ян ставляться позитивно до ЄС: 64% оцінили якість життя у ЄС, як «дуже добре». В той самий час, якість життя у РФ оцінили позитивно лише 18% харків’ян. Тому не все так погано, як може здаватися. 

Більшість харків’ян вважає, що у Європі все йде у правильному напрямку, і тому є потенціал тих, хто так відповів. Там були люди розділені на європейсько-налаштованих, проросійських і нейтральних. І от саме слід працювати з нейтрально налаштованими, бо проросійські налаштовані навряд чи змінять свою точку зору. 

І ці опитування співпадають з опитуванням, яке проводилося минулого року. Щодо очікувань від реформ, люди вважають, що це буде крок до євроінтеграції. Натомість 60% вважає, що просування реформ буде сприяти зменшенню корупції. Але зараз ми бачимо, що і на міському, і на національному рівнях саме корупційна складова є великою силою.

Місцева політична еліта тримається всіма силами і не подає, наприклад, звіти про податки. Але завдяки реформам, в тому числі, і в регіоні, іде формування нової європейської нації, яка налаштована на європейські цінності та європейські стандарти.

comments powered by HyperComments