15 вересня: п'ємо, не кашляючи, закусюємо пеніциліном

Микола Кузнєцов  |  Понеділок, 15 вересня 2008, 09:02
15 вересня 1928 року, досліджуючи один з видів цвілевого гриба, англійський мікробіолог Александер Флемінг виділив антибактеріальну речовину, що назвав пеніциліном. Повідомлення про результати своїх досліджень він опублікував через рік. Так почалася ера антибіотиків, і хворі на пневмонію перестали бути приреченими. Ну-у-у, за здоров'я!

Чух-чух

15 вересня 1830 року відкрився регулярний залізничний рух між англійськими містами Ліверпуль і Манчестер. Обслуговують трасу вісім паровозів із двигунами «Ракета» конструкції Джорджа Стефенсона, що дозволяють досягти божевільної швидкості у 58 км/год. й не потребують на відміну від попередників для подолання підйомів спеціальних стаціонарних машин. Із цього дня у Великобританії, а потім і в усьому світі розпочинається бурхлива епоха розвитку мережі залізниць . Під час церемонії відкриття член парламенту Вільям Хаскінсон стає першою людиною, задавленою поїздом.

Танки!

1916 – перше застосування танків у бою. Машини-цистерни було використано англійцями в бою на річці Сомма. Було задіяно 32 із 49 бойових машин, але їхнє застосування через низькі бойові якості мало лише психологічний вплив.

Зігх Хайль!

1935 – у Нюрнбергу, Німеччина, на з'їзді нацистської партії державним прапором Німеччини визнається полотнище із чорною свастикою в білому колі на червоному тлі. Свастику ще у 1910 р. запропонував як символ для всіх антисемітських організацій поет-націоналіст Гвідо фон Ліст, а фашистська націонал-соціалістська партія Німеччини прийняла її як свою емблему. Сьогодні свастика та її варіації продовжують залишатися символом різних неонацистських організацій та асоціюються у свідомості людей з варварством і насильством. Так було очорнено древній світлий символ родючості та циклічності життєвих процесів.

Зелений мир

1971 – дванадцять канадців з міста Ванкуверу створюють екологічну організацію «Грінпіс» (Greenpeace). Вони направляються до острова Амчитка на Алясці, щоб виразити свій протест проти проведення американцями ядерних випробувань на острові.

Щодо великих миру цього...


У 1789 році 15 вересня народився Джеймс Фенімор Купер, американський письменник. («Останній з могікан», «Звіробій», «Слідопит»).

1890 – Агата Крісті (Агата Мері Клариса Міллер) англійська письменниця, королева детектива. Створила образи Еркюля Пуаро та Міс Джейн Мапл.

1946 – Олівер Стоун, американський режисер, сценарист і продюсер, власник трьох «Оскарів» («Конан-Варвар», «Дж.Ф.К.», «Природжені вбивці», «Взвод», «WTC»).

1946 – Томі Чи Джонс, американський актор, власник «Оскара» («Утікач», «Дж.Ф.К.», «Захоплення», «Природжені вбивці», «Люди в чорному», «Схід Чорного місяця», «Старим тут не місце», «Чоловік у будинку»).

1984 – Генрі, англійський принц, син принцеси Діани та принца Чарльза.

У Харкові...

«У неділю, 15-го вересня 1885 року, відбулося освячення будинку Технологічного інституту та молебень перед відкриттям занять. Тодішній харківський архієпископ Амбросій вимовив слово, звернене до студентів, а піклувальник навчального округу Н.П. Вел’ямінов-Воронцов, у свою чергу, призвавши благословення Божіє, висловив такі побажання: «Побажаємо для Харківського технологічного інституту здійснення всіх надій, які покладає на нього наша багата природними витворами країна для пожвавлення, підйому та розвитку її промислових сил...» Так народився ХПІ.

 

comments powered by HyperComments