18 вересня: п'ємо в масках на руїнах Бастилії

Микола Кузнєцов  |  Четвер, 18 вересня 2008, 09:13
18 вересня 1698 року в найвідомішу в'язницю Франції Бастилію було переведено таємничого в'язня, відомого як «Залізна маска». Це лише один з деяких безсумнівних фактів його життя, що дали підґрунтя для численних гіпотез про його справжнє ім'я та походження.
18 вересня: п'ємо в масках на руїнах Бастилії

Насправді лице невідомого було приховано звичайною маскою із чорного оксамиту. Уперше в'язень з'явився у в'язниці П'ємонту на початку 80-х років і помер у Бастилії у листопаді 1703 року. Улюблена тема слухів – що це був брат-близнюк короля... або його двійник... Загалом, як там у класика, – «Збрити вуси та розстріляти».

Копитами швидше

18 вересня 1830 року кінь обігнав перший американський паровоз в 9-мильній гонці між Райліз Таверн та Балтімором.

Поки не було Інтернету...
1851 – вийшов перший номер «Нью-Йорк Таймс». Ціна екземпляра – 2 центи.

Щодо великих миру цього...

18 вересня 1819 року народився Жан Бернар Леон Фуко, французький фізик, який працював в області оптики, механіки, електромагнетизму. Провів досвіди з маятником, що вільно гойдається (маятник Фуко) та пояснив відхилення площини його хитання добовим обертанням Землі. Годі вам, мсьє Фуко, знаємо ми, чому земля гойдається...

1887 – Павло Постишев, більшовик, революціонер. Після Жовтневої революції Постишев відкрито виступав проти терору, карав донощиків, а не тих, на кого доносили, що й стало причиною його загибелі. Невелика деталь: у грудні 1935 у «Правді» була опублікована його стаття «Давайте дамо дітям ялинку», після якої в СРСР було відновлене святкування Нового року. Його ім'ям колись був названий Палац піонерів на Сумський у Харкові (нині – Палац дитячої та юнацької творчості).

1920 – Карен Хачатурян, російський композитор, автор «Танцю із шаблями».

1973 – Жардел, бразильський футболіст, що нападаючий «Галатасарая».

1974 – Сол Кемпбелл, англійський футболіст, захисник «Тоттенхема».

1988 – Миша Філіпчук, російський актор-кіновундеркінд («Злодій», «Сирота казанська»).

Не цокаючись...

18 вересня 1970 року вмер Джиммі Хендрикс, один із найкращих гітаристів в історії року. Причина смерті «традиційна» – передоз.

У Харкові...

18 вересня 1860 року «відбулося відкриття чоловічої недільної школи у місті Харкові. Містилася вона в будинку повітового училища. Всього учнів у школі в перший навчальний рік було не більше 50 осіб...»


 

comments powered by HyperComments