Ідемо «за приладами»: 20 жовтня – Міжнародний день авіадиспетчера

Микола Кузнєцов  |  Понеділок, 20 жовтня 2008, 09:00
Якщо ви зібралися сьогодні скористатися послугами авіакомпаній, готуйтеся до того, що замість Болівії вас може занести на Берег Слонової Кістки або в найгіршому разі у Мозамбік: авіадиспетчери сьогодні відзначають своє професійне свято.
Ідемо «за приладами»: 20 жовтня – Міжнародний день авіадиспетчера

Початок святу було покладено 20 жовтня 1961 року, коли в Амстердамі була створена Міжнародна федерація асоціацій авіаційних диспетчерів. Знали, де створювати!

20 жовтня також відмічається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням раком молочної залози. Дами, бережіть с...себе! А не то буде неможливо розкривати тему...

Прийом!

20 жовтня 1924 року в Харкові було відкрито першу в Україні радіостанцію.

451 градус – це по-нашому

1953 року в США вийшла у світ антиутопія Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом». До речі, на вулиці Римарській є кабачок, у якому було б логічно випити з цього приводу – він носить таку ж назву, як роман Бредбері.

Чііііііз, йеті

1967 року на півночі штату Каліфорнія (США) на відеоплівку було знято гігантську сніжну людину.

Готичненько

1973 року королева Великобританії Єлизавета ІІ відкрила будинок Сіднейської опери, що визнаний одним з найкрасивіших будинків світу. У конкурсі на будівництво нового будинку опери, оголошеному в 1954 році, взяли участь 233 фахівця з 32 країн. Переможцем став тоді нікому не відомий датчанин Йорн Уцтон (Jorn Oberg Utzon). На незвичайне рішення архітектора надихнули вітрила яхт у сіднейському порту, але реалізація його задуму вимагала рішення складних технічних проблем. У результаті будівництво затяглося на десять років. Внутрішні приміщення опери виконані в стилі, що назвали «готикою космічного століття». У цьому будинку висить найбільша у світі театральна завіса та установлено найбільший механічний орган світу з 10 500 труб.

Коси та забивай!

У 1993-му уряд Голландії вирішив заборонити продаж марихуани та гашишу іноземним туристам. Місцевих громадян це обмеження не торкнулося, з тих пір улюбленим квестом туристів стала захоплююча забава «закоси під місцевого».

А от урни за що?

2002 року незвичайна виставка відкрилася у Великому Новгороді. В експозиції – сміття, що було знайдено при чищенні берегів озера Ільмень та декількох рік. Майже половина всіх відходів – це автомобільні покришки. Екологи також знайшли багато старих холодильників, лав та урн з міських вулиць.

Щодо знаменитих світу цього

1819 року 20 жовтня народився Баб (справжнє ім'я Сеїд Алі Мухамад Ширазі), основоположник руху бабидів. День його народження – свято для послідовників Віри Бахаї. «Баб» у перекладі з арабської означає «Врата».

1854 р. – Артюр Рембо, французький поет, один з основоположників символізму («П'яний корабель», «Крізь пекло», «Осяяння»). У другій половині XX століття Артюр Рембо перетворився на фігуру масової культури. Так його образ неодноразово було використано у кінематографі. Найбільшу популярність одержав фільм Агнешки Холланд «Повне затьмарення» (1995), у якому роль поета виконав Леонардо Ді Капріо (історична вірогідність образів Рембо та Верлена в цьому фільмі багатьма ставиться під сумнів).

1972 р. – Снуп Догг (справжнє ім'я Келвін Броудас), американський репер, продюсер і актор. Найбільше Снуп відомий як МС на хіп-хоп сцені західного узбережжя та один із найталановитіших протеже Dr. Dre. Мати Снупа називала його «Snoopy» (з англійського – «занадто допитливий»), за вираження його очей, і коли він почав записуватися, то взяв собі псевдонім Snoop Doggy Dogg на честь відомого персонажа мультфільмів. Він поміняв ім'я на Snoop Dogg у 1996 році.

Не цокаючись...

1993 року в Лондонському зоопарку померла кінозірка – павучиха Белінда, що знімалася у фільмах про Джеймса Бонда та Індіану Джонса.

У Харкові...

20 жовтня 1894 року бактеріологічна станція Харківського Медичного Суспільства починає виробництво антидифтерійної сироватки. «Потім, у міру розвитку вчення про серотерапію та імунітет при інфекційних хворобах, ця сторона діяльності безупинно розширювалася, і помалу утворилося особливе відділення бактеріологічної станції – Інститут з виготовленню лікувальних сироваток і вакцин...»


 

comments powered by HyperComments