Опохмелилися? Поголилися? А тепер – перевдягайтеся!

Микола Кузнецов  |  Четвер, 15 січня 2009, 08:07
15 січня 1700 року вслід за наказом про брадобриття, що викликав сильне незадоволення, виходить наказ Петра I про зміну плаття: « ...носити плаття, угорські кафтани, верхні завдовжки по підв'язку, а спіднє коротше верхніх, тією ж подібністю...»
Опохмелилися? Поголилися? А тепер – перевдягайтеся!

Також цього дня…

Знімай шапку!

1797 – лондонський галантерейник Джон Етерінгтон виходить на вулицю в новому головному уборі – циліндрі. За це його штрафують на 50 фунтів стерлінгів – скажені на ті часи гроші.

Дев`ять-один-один

1878 – вперше телефон використовується для порятунку людей, коли 20 лікарів викликають для надання термінової медичної допомоги пострадалим в залізничній катастрофі неподалік американського містечка Таріфвіль (штат Конектікут).

За 100 років до Шеви…

1898 – в Італії створюється футбольний клуб «Мілан».

Хабенського здали

1920 – в Іркутську колишній верховний правитель Росії адмірал Колчак і його прем'єр-міністр Пепеляєв видаються білочехами есерам.

Про великих світу сього…

15 січня 1622 року народився Мольєр (справжнє ім'я Жан Батист Поклен, французький драматург, актор і театральний діяч («Скупий», «Міщанин у дворянстві», «Тартюф», тощо).
1790 – Олександр Грібоєдов, російський драматург («Лихо з розуму»).
1891 – Осип Мандельштам, російський поет, перекладач, есеїст. Репресований. Загинув після другого арешту в пересильному таборі на Далекому Сході через голод.

Немного теплого куриного помета
И бестолкового овечьего тепла;
Я все отдам за жизнь – мне так нужна забота –
И спичка серная меня б согреть могла.
«Мы живем, под собою не чуя страны... », – ці вірші про Сталіна дорого обійшлися Мандельштаму. «Століття-вовкодав» задушило поета в своїх обіймах.

1923 – Євген Весник, учасник ВОВ, острохарактерний театральний артист і кіноактор, блискучий виконавець сатиричних і гротескових ролей («Кажан», «Пригоди Електроніка», «Майстер і Маргарита», «Вас викликає Таймир»), багаторічний російськомовний «озвучувач» Марчело Мастрояні.
1958 – Джуліан Сендз, англійський актор, що знімається в різних країнах («Арахнофобія», «Сієста», «Покидаючи Лас-Вегас»). У нас прославився завдяки ролі Чорнокнижника в одноіменному фільмі.
1960 – Дмитро Харатьян, російський актор. Кумир молоді на рубежі 80-90-х. Дебютував у фільмі Меньшова «Розыгрыш» (1976). Найбільший успіх принесла Харатьяну роль Альоши Корсака в телесеріалах «Гардемарини, вперед!» (1987), «Віват, гардемарини!» (1991) і «Гардемаріни-ІІІ» (1992), «Королева Марго» (1995).
1968 – Чед Лоу, американський актор.

У Харкові…
 

15 січня 1891 року відкрито Харківський ломбард.
 

comments powered by HyperComments