Торпедуємо будні п'ятницею! П'ємо з пінгвінами за день народження Бетмена

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 30 січня 2009, 08:32
30 січня англійці (це вони так вважають) познайомилися з пінгвінами, 30 січня відбулася найуспішніша торпедна атака в історії (смерть фашистам!) і народився Темний Лицар. він же черговий Бетмен (Крістіан Бейл). А зараз по порядку.
Торпедуємо будні п'ятницею! П'ємо з пінгвінами за день народження Бетмена

До Саакашвілі – 200 років

30 січня 1801 року обнародується царський маніфест про приєднання Грузії до Росії.

Поперло

1819 - киргизи Великої Орди приймають підданство Росії.

Не поділили

1820 – англійці вважають, що цього дня морський офіцер Едуард Бренсфілд, що бачить на горизонті покриті снігом високі гори, відкриває Антарктиду. У американців, у свою чергу, на це право претендує Натаніел Палмер (18 листопада 1820).

Але ми-то знаємо, що двома днями раніше берегів Антарктиди досягла російська експедиція Беллінсгаузена і Лазарева, про що свідчить праця Беллінсгаузена «Двократні дослідження в Південному Льодовитому океані і плавання навколо світу на шлюпах «Схід» і «Мирний». Як не дивно, але в солідній Британиці взагалі нема статті про Лазарева, а Беллінсгаузену приділене лише п'ять речень без згадки про велике відкриття.

Облагозвучили

1847 – місто Ієрба Буена перейменовується в Сан-Франциско.

Фюрер прийшов

1933 – Адольф Гітлер призначається рейхсканцлером, встановлюється диктатура націонал-соціалістів в Германії.

Нагодував риб

1945 – в жорстокий шторм близько 23:00 підводний човен «С-13» під командуванням А.І. Маринесько торпедує і топить в Данцигській бухті Балтийського моря на очах кораблів охорони величезний фашистський лайнер «Вільгельм Густлов», на борту якого знаходився весь цвіт німецького підводного флоту – 7700 чоловік, екіпажів підводних човнів (найбільша морська катастрофа в історії). Подвиг моряків-підводників буде названий «атакою століття». У Германії, як і після Сталінграду, буде оголошений триденний траур. Командир конвою буде розстріляний за особистим наказом Гітлера. За декілька днів (9 лютого) той же екіпаж потопить ще одне вороже судно - військовий транспорт «Генерал фон Штойбен» з особовим складом танкової дивізії на борту.

За один бойовий похід екіпаж «С-13» відправить на дно близько 10 тисяч фашистів, а капітан Маринесько буде оголошений особистим ворогом Гітлера. Командир дивізіону підводних човнів А.Є. Орел представить Маринесько до отримання звання Героя Радянського Союзу, а екіпаж човна – до отримання почесного звання «Гвардійський». Ні першого, ні другого зроблено не буде через дисциплінарні провини командира напередодні виходу в море. Лише у 1990 Маринесько посмертно буде удостоєний заслугованої ним нагороди.

Про великих світу сього

30 січня 1872 року народився Гліб Котельников, творець парашута.

1882 – Франклін Делано Рузвельт, 32-й президент США (1933-45), єдиний, хто обирався на цей пост чотири рази.

1900 – Ісаак Дунаєвський, російський композитор, автор пісень («Пісня про Москву», «Веселий вітер», «Марш веселих хлоп'ят», «Летіть, голуби»).

1923 – Леонід Гайдай, народний артист СРСР (1989), кінорежисер («Самогонщики», «Операція И», «Кавказька полонянка», «Діамантова рука», «12 стільців», «Іван Васильович міняє професію» та ін.)

1931 – Джин Хекмен (справжні ім'я і прізвище Юджін Олден), американський актор, володар двох «Оскарів» («Французький зв'язковий», «Місісіпі у вогні», «Немає виходу», «Фірма», «Швидкі і мертві», «Ворог держави»).

1951 – Філ Колінз, англійський поп-співак, барабанщик і актор. Член групи «Дженезіс» (Genesis) з 1970 року, почав успішну сольну кар'єру в 1981, серед його хітів (часто нові версії старих пісень) - In the Air Tonight (1981) і Groovy Kind of Love (1988). Він зіграв грабіжника поїзда Бастера Едвардса у фільмі «Бастер» (Buster) в 1988.

1974 – рістіан Бейл, англо-американський актор. Почав реальний зліт з «Еквілібріума», і долетался до ролі в самому касовому фільмі 2008 року «Темний лицар».

У Харкові

«30 січня 1803 року губернатор отримав Високий рескрипт, в якому, між іншим, виявлялася вдячність харківським купцям за сприяння від надлишків його в цій корисній справі (заснування університету)». На знак благовоління він подарував міського голову «іменитого громадянина Є.Є. Урюпіна в колезькі асесори» (тобто дарував дворянство – нагорода величезна для купця 3-ої гільдії), а «іменитому громадянинові Анікеєву» подарував золоту медаль. Додамо до цього, що «представлення про ці, а рівно і всіх інші нагороди було зроблено Міністрові внутрішніх справ В.Н. Каразіним».
 

comments powered by HyperComments