16 лютого: п'ємо за вільний Харків

Понеділок, 16 лютого 2009, 08:44
Саме в цей день наші війська, великі молодці, після рішучого штурму, що перейшов у запеклі вуличні бої, увійшли в місто Харків. В боях були розгромлені німецький корпус «СС» у складі двох танкових дивізій «Адольф Гітлер» і «Райх», мотодивізії «Велика Німеччина», а також низка німецьких піхотних дивізій і спеціальних частин.
16 лютого: п'ємо за вільний Харків

У КНДР сьогодні теж буде весело: корейське плем'я святкує День народження свого вождя Кім Чен Іра. На відміну від батька, «великого вождя» Кім Ір Сена, він має титул «великий керівник», а раніше, до смерті батька, був «дорогим керівником».

Також у цей день...

...в 1900 р. у Лондоні вийшов перший і єдиний роман Уінстона Черчілля «Саврола». На початку місяця книга з'явилася в продажі в Нью-Йорку. Роман був написаний трьома роками раніше в Індії. Можливо, він і поповнив би плеяду видатних англійських романістів, але в жовтні 1900 року 26- річній Черчілль був вибраний членом Палати представників від Консервативної партії, і почалася блискуча політична кар'єра майбутнього прем'єр-міністра Великобританії. Як би то не було, але в 1953 році Черчілль отримав Нобелівську премію саме з літератури.

В 1923 р. археологічна експедиція англійців, очолювана Говардом Картером, розкрила вхід у гробницю фараона Тутанхамона. Багато учасників експедиції померли за дивних обставин, що породило чутки про прокляття, висіченого на вході в гробницю.

В 1957 р. у СРСР була заснована медаль «За порятунок потопаючих». Іноді вручалася посмертно (самим потопаючим).

В 1831 р. великий росіянин «ай да сукін син» Олександр Сергійович Пушкін пише своєму другові Петрові Плетньову: «За кілька днів я женюся. Взяти дружину без приданого я в змозіі, але входити в борги через ганчірки я не можу...»

В 1852 р. народився Чарльз Тейз Рассел, засновник руху Свідків Ієгови, царство йому небесне (помер в 1916 році).

Не чокаючись

В 1909 р. народився на погибель нашим шлункам Ричард (Дік) Макдональд, каліфорнійський ресторатор. Разом з братом Морісом організував у Сан- Бернардіно ресторан швидкого обслуговування відвідувачів, яким пропонувалися гамбургери, картопля-фрі і напої. Їхню ідею в 1954 підхопив Рэй Крок, що організував в усьому світі мережу ресторанів McDonald's, виплачуючи братам піввідсотка доходів за використання їхнього ім'я в назві.
 

comments powered by HyperComments