П'ємо за відсутність головного болю! 6 березня – День народження аспірину

П'ятниця, 6 березня 2009, 16:05
6 березня 1899 року німецький хімік Фелікс Хоффман отримав патент на аспірин. За півтора роки до цього він відкрив лікувальні властивості ацетилсаліцилової кислоти, намагаючись знайти ліки для свого батька, що страждав ревматизмом.
П'ємо за відсутність головного болю! 6 березня – День народження аспірину

Особливою пошаною цього дня користуються ті, хто зможе на ранок вимовити офіційну назву цих необхідних ліків.

Учені довели, що тривалий прийом аспірину значно знижує ризик виникнення раку шлунку. Проте дослідники попереджають, що далеко не для кожної людини підходить таке лікування. Довгострокове використання цього препарату може завдати істотної шкоди організму. Зокрема, великі дози ацетилсаліцилової кислоти можуть привести до шлунково-кишкової кровотечі.

Також цього дня

Узаконили

1919 – приймається перша Конституція України.

Прабабуся ніжок Буша

1930 – перша заморожена їжа Clarence Birdseye почала продаватися в Спрінгфілді, Масачусетс, США. Симпсони «поселяться» в цьому містечку істотно пізніше.

Номер один перейменувався

1964 – чемпіон світу з боксу Классиус Клей приймає інше ім'я – Мухаммед Алі.

Наздогнали

1986 – радянський супутник «Вега» досягає комету Галлея.

Про великих світу сього

6 березня 1475 року народився Мікеланджело Буонарроті, великий італійський скульптор, художник, архітектор, «творець Ватикану» і «хрещений батько» одного з Черепашок-ніндзя.

1619 – Савіньон Сирано де Бержерак, французький прозаїк і драматург, мислитель-вільнодумець.

1815 – Петро Єршов, поет, що у віці 19 років написав знамениту казку у віршах «Коник-горбоконик».

1901 – Марк Донськой, кінорежисер, перший радянський лауреат «Оскара» (у 1944 за фільм «Райдуга»), зняв також картини «Мати», «Серце матери», «Дитинство Горького».

1913 – Олександр Покришкін, російський воєначальник, маршал авіації, тричі Герой Радянського Союзу. По легенді, є автором авіаційної психологічної атаки: вставав в кабіні бойового літака в повний зріс і розстрілював ворога, тиснувши на гашетку ногою.

1926 – Анджей Вайда, польський кінорежисер і сценарист, удостоєний спеціального «Оскара» (Honorary Award) за творчу кар'єру («Корчак», «Біси», «Дантон», «Листковий пиріг»).

1928 – Габрієль Гарсія Маркес, колумбійський письменник, нобелівський лауреат.

1929 – Фазіль Іскандер, російський письменник і сценарист, лауреат Державної премії СРСР («Кролики і удави», «Сузір'я Козлотура», «Гірські стежки»).

1934 – Михайло Жванецький, письменник-сатирик, виконавець своїх творів.

Ремарка «Дозору»: Та скільки ж їх сьогодні?!!

1937 – Валентина Николаєва-Терешкова, перша жінка-космонавт.

1969 – Тетяна Буланова, поп-співачка.

1972 – Шакіл О'ніл, американський баскетболіст, актор, продюсер і реп-співак.

Не чокаючись

6 березня 1913 року в ході святкування 300-ліття будинку Романових в Петербурзі через тисняви гинуть сотні людей, після чого Микола II отримає прізвисько «Кривавий».

У Харкові

6 березня 1878 року по фальшивому паспорту на акушерські курси поступає Софья Перовська – член організації «Земля і Воля». Справжня мета приїзду до Харкова – організація втечі революціонерів з Ново-Білгородської (Печенізькою) в'язниці.
 

comments powered by HyperComments