П'ємо з Мойдодиром на Ейфелевій вежі за «Мерседес» до випадання з Декартових координат

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 31 березня 2009, 08:44
31 березня 1901 року побачила світ машина, без якої образ «нового руського» ніколи б не став повноцінним.
П'ємо з Мойдодиром на Ейфелевій вежі за «Мерседес» до випадання з Декартових координат

Цього дня перший автомобіль марки «Мерседес» був створений на базі моделі 1899 року конструктором Даймлером для генерального консула Австро-Угорської імперії в Ніцці Еміля Йеллінека.

Консул, власне, і назвав майбутній символ бритоголової мужності жіночим ім'ям – на честь своєї дочки. «Суворий машинк» з чотирициліндровим двигуном 5.9 літра розвивав потужність в 35 кінських сил і розгонився до божевільної швидкості 53 милі на годину.

А в 1889 році цього дня відбулося офіційне відкриття Ейфелевої вежі, яка і понині є одним з символів Парижа (як би не головним, хоча французи спочатку терпіти не могли залізне «одоробло»).

1942 рік. Сержант Білоус з гвинтівки збив німецький бомбардувальник (ФІГАСЄ!). Поет Олександр Твардовський потім приписав цей подвиг своєму героєві Василю Тьоркіну.

Про відомих світу сього

1596 рік – народився Рене Декарт, французький філософ, математик, фізик.

1732 – народився Франц Йозеф Гайдн, австрійський композитор, представник віденської класичної школи музики. Плодючість його приголомшує: за 77 років свого життя він написав 104 симфонії, 83 квартети, 52 сонати і ораторії, 14 мес.
1872 – народився Сергій Дягилєв, російський балетмейстер. Завдяки організованим ним Російським сезонам російське мистецтво на початку ХХ століття стало надзвичайно популярним за кордоном.

1882 – народився один з найкращих вітчизняних дитячих письменників Корній Чуковський (Микола Корнейчуков). Створені його фантазією Доктор Айболіт, чарівний лиходій Бармалей, Мойдодир, Бібігон обожнюються кожною дитиною країн екс-СССР. Чуковський вміло уникав смутного моралізаторства, його книги парадоксальні, незвичайні, але неймовірне і фантастичне в них здається цілком реальним. А найреалістичніший образ – Тараканище (підозріло схожий на Сталіна).

1938 – народився Олександр Збруєв, актор театру і кіно. Знімався у фільмах «Батальйони просять вогню», «Два квитки на денний сеанс», «Велика зміна», «Успіх», «Ти у мене одна». Працює в театрі Ленком.

1948 – народився Володимир Вінокур, артист естради, пародист.

1971 – народився Павло Буре, один з найіменитіших на сьогоднішній день хокеїстів, нащадок знаменитого годинникового майстра. Почав грати в ЦСКА, потім продовжив кар'єру за океаном в НХЛ. Грав за збірні СРСР та Росії.
Не чокаючись...
Помер Гайдн. Так, в свій же день народження – в 1809 році.

1340 рік – помер Іван I Каліта – Князь московський і Великий князь Володимирський з 1328 року. Саме при ньому починається стрімке піднесення Москви, яка з крихітного, малозначного князівства перетворюється на фактичний центр Східної Русі. Особа Калити дуже суперечлива: це був, безумовно, видатний політик і дипломат, але його діяльність – яскрава ілюстрація приказки «мета виправдовує засоби», бо для посилення впливу Москви він не гидував нічим. Своє прізвисько («каліта» – гаманець з грошима) отримав за однією версією через те, що регулярно влаштовував роздачі жебракам для демонстрації показного благочестя, по іншій, через своєю патологічну пристрасть до користолюбства.

У 1727 році помер Ісаак Ньютон, англійський математик і фізик, один з геніальних учених світового значення. Всім відома легенда про яблуко, що впало на його вчену голову, завдяки якому Ньютон відкрив закон всесвітнього тяжіння.

Серйозно
31 березня День пам'яті жертв геноциду азербайджанського народу. Він встановлений на згадку про переділ історичних земель Азербайджану в XIX-XX століттях. Відзначається з 1998 року згідно указу президента Азербайджанської Республіки.

Анекдот
31 березня 1980 року Леонід Брежнев отримав Ленінську премію за свої мемуари «Мала земля» і «Відродження». Книги ці були літературним записом, тобто спогади очевидця подій, оброблені і записані професійними літераторами або журналістами. Зрозуміло, про реальних авторів цих праць ніхто не заїкався, а самі мемуари були оголошені видатним літературним шедевром. У зв'язку з цим тут же з'явився анекдот:

Члени Політбюро хором вітають Леоніда Ілліча з публікацією «Малої Землі» і «Відродження», запевняють, що всі вони в повному захваті від цих цікавих і змістовних книг. Брежнев роздумує: «Треба ж, всі читали, всім подобається, всім цікаво. Може і мені почитати?»

У Харкові

Харківський видавничий комітет. 31 березня 1891 року на зборах членів Суспільства письменності з доповіддю виступає його член С.Ф. Руссова. Вона вказує на те, що «з причини письменності, що розповсюджується в народі, Суспільству слід було б подумати про те, що дати читати народному читачеві». Особливо вбивалася Руссова відсутністю книг з історії, географії, західноєвропейської літератури. Доповідь була зустрінута «з повним співчуттям», і на цьому ж засіданні був заснований Видавничий комітет. Перші книжки, видані комітетом, вийшли в світ в травні 1891 року: «Серед французів» А. Доде, «Жанна Д’арк» С.Ф. Руссової і «Нещасна». Тираж – по 10000 екземплярів кожна.
 

comments powered by HyperComments