БУЛЬБЕЦЬ! П'ємо за Титанік, закушуємо льодом, ридаємо в кінотеатрі

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 10 квітня 2009, 08:34
10 квітня 1912 року в свій перший і останній рейс вийшов «Титанік». У нерівній битві з айсбергом вижило близько 700 з 2200 пасажирів. Зате з тих пір про цю найбільшу морську битву складаються легенди і знімаються красиві фільми з Леонардо Ді Капріо.
БУЛЬБЕЦЬ! П'ємо за Титанік, закушуємо льодом, ридаємо в кінотеатрі

А ще сьогодні актуально запивати пивом, використовувати його як аперитив, і просто його любити. У 1995 році у наших найближчих східних сусідів трапилося велике свято: Міністерством юстиції Російської Федерації була зареєстрована Партія любителів пива (ПЛП), генеральним секретарем якої став 30-річний історик Костянтин Калачов.

Також цього дня...

...у 1633 р. зажовтів туман на альбіоні: банани, яких раніше не бачили в Англії, почали продаватися в одному з Лондонських магазинів.

У 1833 р. вперше почалося виробництво сірників.

У 1849 р. англійська шпилька була запатентована в США; непідозрюючий про це британський винахідник запатентував свою власну англійську шпильку протягом того ж року. Нічия.

У 1864 р. в Львові почав роботу перший професійний український театр «Руська бесіда».

У 1995 р. Україна і Китай підписали договір про військову співпрацю. Молодці.

Про великих світу сього...

У 1336 р. народився Тамерлан (Тимурленд, Кульгавий Тимур, словом), емір Самарканду (1370–1405), полководець, завойовник Середньої і Південної Азії.

У 1755 р. народився Самюель Ганеманн, німецький лікар, засновник гомеопатії і похмільного принципу «клин клином вибиває». Спостерігаючи дію ліків на організм здорової людини, Ганеман прийшов до висновку, що лікарські речовини викликають в організмі такі ж явища, як і хвороби, проти яких вони діють. Виходячи з цього, він висунув основний принцип гомеопатії – подібне лікується подібним. А оскільки лікарська практика довела неефективність лікування сильними засобами, Ганеман почав застосовувати мінімальні, т.з. гомеопатичні, дози ліків. У Лейпцигу, де він пропрацював понад тридцять років, його переконання були зустрінуті вороже в медичному середовищі. І це навряд чи дивно, якщо пригадати долю всіх пророків і першовідкривачів. Вимушений покинути місто, він зрештою перебрався до Парижа, де з величезним успіхом практикував до самої смерті.

1838 р. – народився Френк Болдуін, американський винахідник арифмометра і калькулятора.

У 1847 р. на світ з'явився Джозеф Пулітцер, американський журналіст, засновник журналістської Пулітцеровської премії.

У 1917 р. – Роберт Бернс Вудвордт, американський хімік, що синтезував хінін, холестерин, кортизон, стрихнін, вітамін B12 і розшифрував побудову Пеніциліну і стрептоміцину. У 1965 удостоєний Нобелівської премії з хімії за видатний внесок в мистецтво органічного синтезу, завдяки якому, наприклад, американці нині – одна з найтовших націй.

У 1932 р. – Омар Шаріф, англо-американський кіноактор, відомий по фільмах: «Падіння Римської імперії», «Золото Маккени», «Хеллоу, Доллі», «Смішне дівча» і ін. У перших кінострічках партнеркою Омара Шаріфа була відома єгипетська актриса Фатен Хамама, ради шлюбу з якою він прийняв іслам. Шлюб протримався до 1971 року. А актор знявся приблизно в 70 кінофільмах.

У 1937 р. – Бела Ахатовна Ахмадулліна, одна з десяти (або навіть дванадцяти) гордостей Татарстану, поетеса.

У 1951 р. – Стівен Сігал, американський майстер айкидо, актор, режисер, сценарист і продюсер (високохудожні фільми «Над законом», «В облозі», «Захоплення», «В ім'я справедливості»).

Не чокаючись...

1991 рік, 10 квітня. На італійському паромі «Моbу Prince» вибухає підкладена терористами бомба сповільненої дії. За декілька хвилин біля Ліворно пором стикається з танкером і тоне. Гине 140 осіб.

У Харкові...

10 квітня 2009 року виконується 35 років, як Харківський цирк переселився в нову будівлю. У старій будівлі цирк прожив майже 70 років: з 1905 по 1973 рік.

 

comments powered by HyperComments