Вип'ємо за те, що можна пити 16 годин на добу. 90 років нормованому робочому дню!

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 17 квітня 2009, 08:25
Закон про введення 8-годинного робочого дня вперше було впроваджено 17 квітня у Франції. Так вип'ємо ж за те, щоб начальники знали історію. Хоча б Франції. Хоча б 20 століття. Хоча би 1919 року.
Вип'ємо за те, що можна пити 16 годин на добу. 90 років нормованому робочому дню!

А ще в цей день у 1492 році Христофор Колумб підписав контракт з Іспанією з зобов'язанням відкрити новий шлях до Індії. Закінчилося це сумно – відкриттям Америки, а Колумб став загальним улюбленцем. На його честь навіть країну назвали – державу-рекордсмена з виробництва речовин, альтернативних горілці.

Також цього дня...

...у 1722 р. Петро I впровадив податок на носіння бороди у розмірі 50 рублів в рік. Петро вів безуспішну боротьбу з бородами вже майже чверть століття, але, схоже, що справа була не в принципі, а в можливості регулярно отримувати дохід, не витративши ні копійки.

1869 – Фрідріх Вільгельм Ніцше звільняється від прусського підданства: відтепер і надалі він позбавлений будь-якого громадянства.

1875 – Англієць Н. Чемберлен винайшов більярдну гру «снукер».

1877 – Завершення Л. М. Толстим романа «Анна Кареніна».

1912 – Знаменитий Ленський розстріл. Вбито 270, поранено 250 осіб.

1924 – Заснування голлівудської кіностудії «Metro-Goldwyn-Mayer».

1941 – Інженер Ігор Сікорський в США створив перший вертоліт-амфібію.

1964 – В Англії випущений перший альбом «Роллінг Стоунз», названий несподівано, – «The Rolling Stones».

1968 – Вперше вийшла в ефір телепрограма «В світі тварин».

Про великих світу сього

У 1894 році народився Микита Сергійович Хрущов, Перший секретар ЦК КПРС (1953—1964 рр.), Голова Ради Міністрів СРСР (1958–1964 рр.). Розвінчав культ особи Сталіна, провів низку демократичних перетворень партійного апарату, амністував політичних увязнених, почав космічну програму Радянського Союзу. Посадив кукурудзу.

Також цього дня в 1894 р. на світ з'явився Борис Васильович Щукін, актор театру і кіно, народний артист СРСР, що створив у фільмах «Ленін в Жовтні» і «Ленін в 1918 році» класичний образ вождя.

А в 1962 році народилася Олександра Захарова, акторка («Кримінальний талант», «Формула кохання», «Вбити дракона»), донька відомого Марка Захарова. «...і очима так – УХ!»

Не чокаючись

17 квітня 1981 року. Лавленд, Колорадо, США. В повітрі зіткаються літаки Hadley Page Jetstream компанії Air US і приватний Cessna. Все 15 осіб на бортах гинуть.

У Харкові

«17 квітня 1872 року на Михайлівській площі (нині пл. Руднева) почався стихійний виступ робочих і ремісників. Причиною його був несправедливий арешт поліцейськими деяких жителів, що брали участь в святковому гулянні. Обурена незаконними арештами велика група робочих і ремісників зібралася у будівлі поліцейської ділянки і зажадала звільнення заарештованих. Не зумівши відразу розігнати присутніх, пристав Шмельов наказав пожежному обозу виїхати на площу, прямо на натовп. Під копитами коней загинуло і було поранено багато людей, зокрема жінок і дітей».

Так описує безлади М. Д’яченко в своїй книзі «Вулиці і площі Харкова».

А ось опис початку тієї ж події Д. Багалієм:
«17 квітня 1872 р. доводилося другим днем Світлих свят (Великдень). За давнім звичаєм на Михайлівській площі йшло народне гуляння: гойдалки, каруселі, «комедії», все, що в таких випадках завжди бувало і раніше. Серед гуляючих були, звичайно, і підгулялі, але біди від цього ніякої не виходило. Час наближався до вечора, скоро б потрібно було і по домах розходитися, як раптом увагу публіки привернув «скандал», що відбувся на тій же площі. Через що власне вийшов «скандал», – точно встановити важко. Одні говорили, що робочі під гойдалками побилися, поліція хотіла взяти, а народ не дав; інші розповідали, що справа дійсно почалася через бійку між робочими, та тільки не на площі, а у дворі у підрядчика, розташованому на тій же площі; треті передавали, що весь сир-бор загорівся через торговку. Словом, відбулася дуже звичайна при наших звичаях сутичка поліцейських з кимось з гуляючого натовпу. »

all.kharkov.ua
ru.wikipedia.org
kino-teatr.ru

comments powered by HyperComments