П'ємо з кепки, закушуємо колодою, ліземо на бГоневичок… І ГОНИМО! 22 квітня – ДН Леніна!

Микола Кузнецов  |  Середа, 22 квітня 2009, 08:36
Особа одного з самих значущих діячів XX століття, Володимира Леніна, досі розбурхує громадськість і істориків.
П'ємо з кепки, закушуємо колодою, ліземо на бГоневичок… І ГОНИМО! 22 квітня – ДН Леніна!

Одні кричать, що він вивів Росію з економічної кризи, припинив світову війну, інші з піною у рота доводять, що він створив тоталітарну систему, що вбила мільйони людей, а іншим мільйонам поневічила долю і душу.

Тим часом російські науковці створять клон Володимира Леніна – правда, тільки на кіноекрані. За сюжетом майбутнього блокбастера, В. І. Ленін влаштує революцію в США. А в реальних США випустили льодяники у формі голови Леніна. На смак комунізм схожий на колу.

Коротше, можна «з піною у рота», можна з піною від пива. Прийти ввечері під «чучело», як ласкаво кличуть бронзового Леніна на площі Свободи харків'яни і, люто гаркавлячи, вимовити сакраментальне «ТАВАГІЩІ!».

Також сьогодні – «День Землі – 2». ООН святкує День Землі зазвичай 21 березня. У різних країнах його святкують в день весняного рівнодення.

Проте День нашої планети земляни святкують двічі в році. Другий раз – 22 квітня. Перша «одноразова» акція цього дня пройшла в 1970 році в США. Її успіх окрилив організаторів, і з тих пір святкування стало регулярним. Відомий американський політик і активіст сенатор Гайлорд Нельсон створив групу з студентів під керівництвом Денніса Хайеса (студента Гарварду). Оскільки це був час активних студентських рухів, ініціатива привернула до себе багато уваги.

Не дивлячись на те, що сенатор і його «штаб» не мали у своєму розпорядженні ані часу, ані ресурсів для організації дійсно масових заходів, вони (масові заходи) дуже навіть відбувалися (як, наприклад, 20-мільйонна демонстрація і приєднання до проекту сотень шкіл). Як говорив Р. Нельсон, «День Землі організовував себе самого».

Також цього дня...

...у 1814 році в Петербурзі відбувся найбільший в історії міста салют, який пройшов з нагоди укладення миру з Францією (прогриміли 324 залпи).

1838 – вперше пароплав перетнув Атлантичний океан. У гавань Нью-Йорку прибув англійський корабель «Сіріус». Він витратив на подорож 18 днів і 10 годин і всього на декілька годин випередив конкурента – пароплав «Грейт Вестерн», який пішов в море на чотири дні пізніше. У 1819 році океан перетинав американський корабель «Савана», але на ньому парові двигуни були допоміжним засобом, і велика частина плавання пройшла під вітрилами.

1864 – Конгрес США прийняв закон, відповідно до якого на всіх американських банкнотах з'явився напис «In God We Trust».

1915 – Перша світова війна: Німеччина розширює використання отруйливих речовин, застосовуючи хлор проти англо-французских військ в районі міста Іпр.

1929 – відновлено видання «Літературної газети».

1931 – Раднарком СРСР прийняв ухвалу про радянське громадянство.

1931 – на галявинці перед Білим домом приземлився автожир. Перш ніж охорона встигла вихопити зброю, президент Герберт Гувер вирішив назріваючий конфлікт, потиснувши руку пілоту Джеймсу Розвіваюся і вручивши йому пам'ятний приз.

1943 – Альберт Хофманн робить перше повідомлення про властивості галюциногенів ЛСД.

1945 – передові частини Червоної Армії входять до Берліна.

1952 – 35 мільйонів американців стали свідками прямого репортажу з випробування ядерної бомби в Неваді.

1969 – в Х'юстоні проведена перша пересадка ока людині.

1980 – Канада оголосила про свій бойкот Московських Олімпійських ігор.

1983 – німецький журнал «Шпігель» почав публікацію щоденників Гітлера (пізніше з'ясувалося, що це була підробка).

Про великих світу сього

У 1724 році народився Іммануїл Кант, німецький філософ.

1899 – Володимир Набоков, російський письменник, батько «Лоліти».

1937 – Джек Ніколсон, американський актор, сценарист і режисер.

1982 – Кака, Бразільський футболіст зі світовим ім'ям.

Не чокаючись

У 2004 р. в результаті зіткнення двох поїздів і вибуху, що послідував, в КНДР загинуло не менше 150 осіб.

2005 – в передмісті міста Чунцин, Китай, в результаті вибуху на хімічному заводі зруйновано три будівлі, 19 осіб пропали без вісті.

У Харкові

22 квітня 1972 року – День Всесоюзного комуністичного суботника. Укладений перший кубометр бетону на станції метро «Завод імені Малишева» і взятий перший кубометр землі на станції «Московський проспект».
 

comments powered by HyperComments