Сьогодні п'ємо за охорону праці. Від таких працівників, як ми

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 28 квітня 2009, 08:11
28 квітня Міжнародна організація праці (скорочено, хє-хє, МОП-с) оголосила Всесвітнім днем охорони праці.
Сьогодні п'ємо за охорону праці. Від таких працівників, як ми

Сенс Дня: створення і просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він святкувався в 2003 році.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам'яті загиблих працівників, вперше проведеного американськими і канадськими трудящими в 1989 році на згадку про працівників, що загибли і постраждали на роботі.

Словом, якщо мишка відтягнула руку, час задуматися, щоб вашу працю хтось поохороняв, поки ви лікуватимете тунельний синдром кисті більш пристосованими для людської руки девайсами (пивним кухлем, наприклад).

Також цього дня

28 квітня 1563 року першодрукарі Іван Федоров і Петро Мстиславець почали друкування першої книги. Пройде 450 років, перш ніж книжку можна буде не купити, а «викачати і залити на телефон» (ще десь в 1998 році ця фраза здавалася найповнішою ахінеєю, чи не так?).

1784 – винахідники Б. Лонуа і Ж. Б’єнвеню у Франції продемонстрували першу офіційно визнану саморушну модель вертольота.

1891 – Російський імператор Олександр III затверджує зразок трилінійної гвинтівки С.І. Мосина. День народження тієї самої трьохлінійки, яка щільно асоціюється з «солдатами Революції».

1914 – Ф-Ф-ФУХ!!! У США запатентували повітряний кондиціонер.

1969 – на радянські екрани вийшла одна з кращих комедій радянського кіно – «Діамантова рука» Леоніда Гайдая.

Про великих світу сього

28 квітня 1758 року народився Джеймс Монро, 5-й президент США (1817-25), який проголосив доктрину «Америка для американців».

1916 – Ферруччіо Ламборджіні, італійський автопромисловець, що створив швидкі і дорогі автомобілі спортивного класу.

1924 – Донатас Баніоніс, радянський артист театру і кіно (фільми «Ніхто не хотів вмирати», «Мертвий сезон», «Соляріс», «Втеча містера Мак-Кінлі», «Пригоди принця Флорізеля»).

1937 – Саддам Хусейн, президент Іраку з 1979. У 1959 Саддам пробував вбити прем'єр-міністра Іраку. Він вивчав закон в Єгипті і повернувся до Багдада в 1963, коли партія Баат отримала управління. Він був поміщений у в'язницю у 1964, коли уряд був повалений, але призначений заступником голови Революційної Командної Ради в 1964, коли Баат відновила владу. Через залякування, військові чистки і тактичне маневрування він піднісся до президентства в 1979.
У 2003 році американці з союзниками вторглися до Іраку, повалили Хусейна, який після довгого судового процесу був страчений.

1974 – Пенелопа Крус, іспанська і американська актриса.

1985 – Маша Путіна, старша донька Володимира Путіна, президента-прем’ер-міністра-імператора РФ.

Не чокаючись

28 квітня 1943 року у Львові фашисти оголосили про створення дивізії «СС-Галичина», куди набираються українські націоналісти.

1945 – італійські партизани розстріляли разом з коханкою Беніто Муссоліні, диктатора Італії і засновника фашизму як політичної течії.

28 квітня 1993 року померла Валентина Гризодубова, радянський льотчик, Герой Радянського Союзу. У роки Великої Вітчизняної війни була командиром авіаполку.

1995 – страшний землетрус стер з лиця землі місто Нефтегірськ на Сахаліні. Загинуло більше 2 тисяч осіб.

У Харкові

28 квітня 1879 року затверджено статут Харківського Математичного суспільства. «...суспільство зобов'язане було своїм виникненням головним чином ініціативі проф. В.Г. Імшенецького: у нього на квартирі збиралися професори і робили доповіді на математичні теми». Мета створення суспільства, згідно його статуту, – «сприяти розробці як чисто наукових, так і педагогічних питань з області математичних наук».

all.kharkov.ua
upmonitor.ru
city.kharkov.ua


 

comments powered by HyperComments