Я вимагаю продовження банкету! Танцюють всі! Особливо ті, хто п'яний

Микола Кузнецов  |  Середа, 29 квітня 2009, 08:19
Міжнародний день танцю святкується 29 квітня з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера.

Жан Жоржік увійшов до історії як реформатор і теоретик хореографічного мистецтва. Його головна фішка була в тому, що танцюрист має не просто танцювати, а ще й грати своїм танцем, жити їм.

ЖЖН виступав як танцюрист і очолював балетну трупу в театрі «Друрі-Лейн» в Лондоні.
Новер розробив принципи героїчного балету і балету-трагедії. У 1759 вийшла його знаменита праця «Листи про танець і балети», де Новер обгрунтував принципи балету-п'єси, що втілюється засобами дієвої пантоміми і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника.

Отже, виходячи на танцпол після 200 грамів для хоробрості (або 300, 0.5, 0.7, потрібне підкреслити), не просто дригайте нижньою чакрою, а будьте собі композитором і хореографом в одній особі.

Також цього дня

1897 рік – англійський фізик Джозеф Томсон повідомив про відкриття електрона (одного?).

1913 – народжений в Швеції американський винахідник Гідеон Сундбек запатентував блискавку в її сучасній формі – раніші версії не мали успіху. Не у сенсі бабах з неба, а в сенсі застібки-«змійки».

1918 – створена нинішня кіностудія «Ленфільм» в Петрограді.

1931 – в СРСР провели першу дослідну телепередачу.

1933 – черговий фінал Кубка Англії по футболу. «Евертон» виграв у «Манчестер Сіті» з рахунком 3:0. Футболісти вперше вийшли на поле з номерами на футболках, причому у гравців «Евертона» номера були з 1-го по 11-й, а у манчестерців з 22-го (у воротаря) по 12-й.

1992 – національна збірна України з футболу провела свій перший матч.

Про великих світу сього

29 квітня 1818 року народився Олександр II, російський імператор (1855-1881).

1901 – Хірохіто, імператор Японії з 1926, зайняв трон після свого батька Йошихіто.

1955 – Лариса Удовиченко, російська актриса («Кажан», «Місце зустрічі змінити не можна», «Зимова вишня», «Мері Поппінс, до побачення»).

1957 – Мішель Пфайфер, американська акторка («Небезпечні зв'язки», «Вовк», «Одружена з мафією», «Бетмен повертається»).

1970 – Ума Каруна Турман, американська кіноакторка («Генрі і Джун», «Кримінальне чтиво», «Бетмен і Робін», «Вбити Біла»). Її батько – професор Колумбійського університету, що вивчає релігію буддиста. Першим з представників Заходу його прийняли до своїх лав ченці Тибету. Навіть свою дочку він назвав на честь дружини бога всевишнього Шиви – богині Ума Парваті

1970 – Андре Агассі, американський тенісист, олімпійський чемпіон.

Не чокаючись

2001 рік. Аргентина. Літак «Сессна-208 Караван2 падає на затоплене в результаті проливних дощів поле в 200 км. від столиці країни. Всі 10 осіб на борту гинуть, зокрема один з керівників промислової групи «Течинт» Агостіно Рокка, відомий журналіст, генеральний секретар редакції другої за значенням в Аргентині газети «Насьон» Герман Сопенья і директор національних парків країни Хосе Луіс Фонруж.

У Харкові

29 квітня 1968 року Радою Міністрів СРСР ухвалено рішення про будівництво першої черги Харківського метрополітену.

all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments