П'ємо в обнімку з приймачем! Передаємо без дротів гарний настрій, слухаємо Чайковського і Брамса

Микола Кузнецов  |  Четвер, 7 травня 2009, 08:24
Щорічно 7 травня в наший країні святкується «День радіо». Подія, покладена в основу цього свята, пов'язана з діяльністю видатного російського фізика і винахідника Олександра Попова.
П'ємо в обнімку з приймачем! Передаємо без дротів гарний настрій, слухаємо Чайковського і Брамса

25 квітня (7 травня за новим стилем) 1895 року на історичному засіданні фізичного відділення Російського физико-хімічного суспільства в Санкт-Петербурзькому університеті, О.С. Попов продемонстрував створену ним першу в світі іскрову бездротову приймально-передаючу радіосистему, придатну для надійного обміну інформаційними сигналами. Цей факт був прийнятий в нашій країні за точку відліку початку радіозв'язку. Проте шлях до свята радіо розтягнувся на декілька десятиліть. Значення відкриття було оцінене нащадками лише за багато років.

У травні 1925 року в країні урочисто відзначили тридцятирічний ювілей радіо. Тоді ж у квітневому номері журналу «Друг радіо» професор Петровський сказав пророчі слова: «Хай же день 7 травня перетвориться на справжнє свято радистів». Проте офіційним щорічним державним святом «День радіо» 7 травня став тільки в 1945 році.

До речі, перші російські радіостанції були побудовані наприкінці позаминулого століття і використовувалися в основному як засіб зв'язку. І лише в 20-ті роки минулого сторіччя радіо стало масовим джерелом інформації.

Як би на честь «Дня радіо» також поставлено сміховинну виставу і фільм по ній.

Також цього дня...

... у США святкують День альбому для наклеювання вирізок (scrapbook). Що при цьому належить робити, знають тільки самі янкі.

У 1663 р. в центрі Лондона відкрився Королівський театр. За дев'ять років він згорів, але був знов зведений на своєму нинішньому місці на Друрі-Лейн. Нині це найстаріший театр Англії.

У 1906 р. поет Олександр Блок написав вірш «Незнайомка».

У 1945 р. в 2:41 ночі в Реймсі був підписаний акт про беззастережну капітуляцію Німеччини.

У 1956 р. міністр охорони здоров'я Великобританії відмовився почати кампанію з боротьби з курінням, заявивши, що він особисто не переконаний в його шкоді.

У 1988 р. в Бостоні вперше зібралися разом люди, що запевняли, що були викрадені інопланетянами. З тих пір їх ніхто не бачив.

У 1997 р. на кінофестивалі в Каннах відбулася прем'єра фільма Люка Бессона «П'ятий елемент». З тих пір на пострадянському просторі картина ця практично придбала статус «Іронії долі», оскільки чомусь щорічно транслюється під новий рік на всіх каналах.

У 1999 р. вперше з розколу християнської церкви в 1054 році Папа Римський відвідав православну країну (Румунію).

У 2003 р. жителі Землі могли спостерігати рідкісне астрономічне явище, що відбувається всього кілька разів в сторіччя. Меркурій рухався між Землею і Сонцем. За допомогою звичайного бінокля можна було побачити чітку контрастну крапку, що поволі рухається уздовж сонячного диска.

Про великих світу сього

У 1812 р. народився Роберт Браунінг, англійський поет (пістолети тут ні до чого), який ввів в англійську поезію жанр монологу-сповіді.

У 1833 р. на світ гучно з'явився Іоганнес Брамс, німецький композитор, піаніст, диригент.

У 1840 р. – Петро Ілліч Чайковський, великий російський композитор («Лебедине озеро», «Лускунчик», «Євгеній Онегин», «Спляча красуня», «Пори року» і інші шедеври світової музичної класики). Поперли 7 травня великі композитори, поперли.

У 1901 р. – Гері Купер (Франк Джеймс), американський кіноактор. Був втіленням міцного, щиросердого американця, скупого на слова, але здатного дати відсіч «поганим хлопцям». У 1960 він отримав спеціальний приз «Оскар» за внесок в розвиток кіномистецтва.

У 1940 р. – Пітер Бенчлі, американський письменник, автор бестселера всіх часів і народів «Щелепи».

У 1946 р. – Володимир Володимирович Бортко, кінорежисер («Блондинка за рогом», «Собаче серце», «Бандитський Петербург», «Афганський злам», серіал «Майстер і Маргарита», а також всенародно улюблені «Менти», яких він знімав під псевдонімом. Соромився напевно).

Не чокаючись...

У 399 році до н.е. 7 травня помер Сократ, древньогрецький філософ.

У 1966 р. – Станіслав Єжи Лец, польський сатирик, поет, афорист.

У 2006 р. у віці 99 років помер останній свідок загибелі «Титаніка» – американка Лілліан Гертруд Асплунд (у момент катастрофи їй було 5 років). Після неї в живих залишилися ще двоє людей, які врятувалися з «Тттаніка», але їм на момент катастрофи було менше року, і вони про неї нічого не пам'ятають. І не треба.

У Харкові

Після пожежі 7 травня 1809 року (згоріло вщент 69 будинків, збиток склав 152 тисяч рублів) харківський поліцмейстер наказує зняти солом'яні дахи не тільки в центрі міста, але і на околицях. Солом'яні дахи замінюють дерев'яними або солом'яними з глиною, «а тим жителям, які не могли це відразу зробити, було дозволено зробити на кроквах переплетення з хворосту і засипати дахи землею. »
 

comments powered by HyperComments