П'ємо за Ейнштейна і його відносність, спимо і бачимо сни разом з крейсером Аврора

Микола Кузнецов  |  Понеділок, 11 травня 2009, 08:24
11 травня 1916 року німецький фізик Альберт Ейнштейн публічно заявив, що все в цьому світі відносно. Але випити варто не відносно, а цілком конкретно.
Жодних відносностей -- наливати треба конкретно.

Ще в цей день виконується 109 років кораблю з наймогутнішою гарматою в світі, після пострілу якої наслідки розсьорбували 74 роки – крейсеру «Аврора». «Що тобі сниться...». Згідно радянській легенді, холостий постріл носової гармати крейсера в Петрограді aka Леніграді aka Санкт-Петербурзі став сигналом до початку Жовтневої революції 1917 року, яка привела до створення СРСР.

Також цього дня...

...в 1891 році відбувся інцидент в японському місті Оцу – невдала спроба замаху на життя Цесаревича Миколи Олександровича (згодом Миколи II). Замах на життя Цесаревича був здійснений японським поліцейським Сандзо Цуда. 11 травня, коли Микола проїздив через Оцу, Сандзо Цуда напав на нього з мечем. Він завдав російському принцю удара шаблею по голові, але в момент замаху шаблі той обернувся і клинок слизнув по голові, лише злегка поранивши спадкоємця. Шрам на обличчі Миколи залишився на все життя. Від повторного удару його врятували двоє рикш і принць Георг, що збили з ніг нападника.

1907 – в Києві засновано Українське Наукове суспільство.

1927 – утворена Американська академія кіномистецтв. За два роки вона почала визначати лауреатів року, а з 1931 почала вручати переможцям премію «Оскар».

1928 – в Нью-Йорку почата перша в світі регулярна трансляція телепередач.

1931 – банкрутством австрійського банку «Кредіт-Анштальт» почалася фінансова криза в Центральній Європі.

1985 – сингл Мадонни «Crasy For You» (з кінофільму «Vision Quest») зайняв перше місце в США.

1997 – чемпіон світу з шахів Гарі Каспаров визнав поразку в матчі з комп'ютером IBM «Deep Blue».

2000 – в Індії народилася мільярдна мешканка цієї держави — Аста Арора.

2003 – Пол Маккартні став першим рок-музикантом, удостоєним честі виступити на легендарній арені Колізею. На концерті було присутньо всього 400 глядачів, квитки для яких продавалися на спеціальному аукціоні.

2004 – легендарний аргентинський футболіст Дієго Марадона поміщений в психіатричну клініку «Кастелар» в передмісті Буенос-Айреса для лікування від наркозалежності. За словами особистого лікаря Альфредо Кає, це була остання можливість для Марадони врятувати своє життя. Вижив.

Про великих світу сього

У 1720 році народився німецький барон Карл Фрідріх Ієронім Фон Мюнхгаузен. Да-да, той самий Мюнхгаузен.

У 1864 р. – Етель Ліліан Войнич (вроджена Буль), англійська письменниця, автор «Овода».

У 1904 р. – Сальвадор Далі, іспанський живописець-сюрреаліст, любитель текучих годинників і тигрів, що вистрибують з рота карасів.

У 1905 р. – Михайло Олександрович Шолохов, класик російської радянської літератури, лауреат Нобелівської премії з літератури (1965).

Не чокаючись

У 1981 році помер Боб Марлі (справжнє ім'я Роберт Неста Марлі), американський регі-музикант. Ма-а-арлі, ти не помер, ти го-о-ониш.

У 1990 р. – Венедикт Єрофеєв, автор поеми «Москва–Петушки» і «Записок психопата».

У 2002 р. – Ніка Турбіна, російська поетеса, відома тим, що писала вірші з 4-річного віку. Викинулася з вікна.

У Харкові

11 травня 1815 року «для сприяння пожежній команді в гасінні пожеж складений розклад для жителів міста кому і з чим бігти на пожежі».

all.kharkov.ua
city.kharkov.ua
ru.wikipedia.org

comments powered by HyperComments