«Сестрицю, води! Запити!» 12 травня – День медичних сестер і День народження КОМП'ЮТЕРА!

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 12 травня 2009, 08:44
Сьогодні всі програмісти, адміни, кодери, інтернетчики і інші, не зважаючи на численні суперечності в світогляді, зберуться разом, скинуться і підуть до медсестер. Вітати. Причому зірвуться з низького старту.
«Сестрицю, води! Запити!» 12 травня – День медичних сестер і День народження КОМП'ЮТЕРА!

Хоча фактично святу Всесвітнього дня медичної сестри вже більше ста років, офіційно він був заснований тільки в 1971 році. «Свято» відзначається з моменту об'єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію – Міжнародну раду медичних сестер.

Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл. Тоді і сформувався стійкий стереотип: медсестра – це санітарка, яка виносить з поля бою поранених або стоїть у операційного столу. («Тампон! Скальпель! Спирт! Спирт! СПИРТ!.. Ще спирт. ОГІРОЧОК!»)

А ще медсестра – один з базових архетипів чоловічих сексуальних фантазій.

Але не медсестрами єдиними...

12 травня 1941 року науковій громадськості був представлений перший в світі програмований комп'ютер. Модель називалася Z3 і була продемонстрована німецьким інженером Конрадом Цузе в Берліні.

У 30-х роках Цузе проектував літаки в компанії «Henschel Aircraft». В ході роботи йому доводилося виконувати величезні об'єми рутинних розрахунків. Тоді існували тільки механічні калькулятори з десятковою системою числення, і Цузе зацікавила проблема автоматизації процесу обчислень. Отже комп'ютер німецький інженер винайшов, перш за все, для того, щоб полегшити собі роботу. Лінь – двигун прогресу!

А ще сьогодні п'ємо з сусідами. За День Незалежності Росії! (Від кого?)

Також цього дня

У 1888 році Чарльз Шерріл з легкоатлетичної команди Йельського університету вражає суперників по забігу, вперше прийнявши низький старт, що тепер став традиційним. Шкода, фотографій оточуючих не збереглося.

1927 рік – перший політ спортивного літака АІР-1, на якому встановлені перші радянські світові рекорди. Цю дату приймають за початок діяльності конструкторського бюро Яковлєва.

У 1975 році на екрани виходить фільм Сергія Бондарчука «Вони билися за Батьківщину» за романом Михайла Шолохова. У фільмі знялися Василь Шукшин, Вячеслав Тихонов, сам Бондарчук, Георгій Бурков, Юрій Никулін, Іван Лапіков, Микола Губенко. А в 1980 році в прокат пішов перший масштабний радянський фільм-катастрофа – «Екіпаж» Олександра Мітти.

Про великих світу сього

У 1933 році 12 травня народився Андрій Андрійович Вознесенський, поет, вимогу якого («Приберіть Леніна з грошей») врешті-решт виконали, не вдаючись до мотивів прохача.

У 1965 році з'явився на світ Андрій Гуваков, бас-гітарист групи «Нещасний випадок».

У 1966 – Стівен Болдуін, американський актор.

1976 – Мелані Чизхолм, англійська поп-співачка, найспортивніша з «Spice Girls».

1983 – Аліна Кабаєва, російська спортсменка, абсолютна чемпіонка світу з художньої гімнастики, чиє прізвище стало прозивним позначенням гімнасток. («Слиш, Ільінішна, як я вчерась на льоду навернулася – Кабаєва відпочиває!»)

Не чокаючись

В 1978 році помер Василь Меркурьєв, російський радянський кіноактор («Небесний тихохід», «Летять журавлі», «Повість про справжню людину»).

1995 – Андрій Болтнев, російський актор («Мій друг Іван Лапшин», «Торпедоносці»).

У Харкові

12 травня 1902 року «.при Харківському сільському опікуванні дитячих притулків відкрито притулок для 10 дітей обох статей, круглих сиріт». З часом число вихованців зросло, притулок обзавівся власним будинком. «Засоби притулку складалися головним чином з внесків почесних членів і з допомоги Харківського селянського суспільства і земства повіту».

all.kharkov.ua
city.kharkov.ua
ru.wikipedia.org

 

comments powered by HyperComments