Сьогодні замість «Будьмо!» – «Будь готовий!». П'ємо за піонерів, а також героїв сьогодення і не дуже

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 19 травня 2009, 08:32
19 травня – День народження Піонерії, «Міцного горішка – 3», комісара Каттані, плавця, який підняв з дна озера тролейбус, а також гітариста, який вигадав розбивати гітари на сцені.
Сьогодні замість «Будьмо!» – «Будь готовий!». П'ємо за піонерів, а також героїв сьогодення і не дуже

По порядку

Кожен піонер урочисто присягався «жити, вчитися і боротися, як заповідав великий Ленін, як вчить Комуністична партія», але політика і ідеологія, за законами дитинства, нерідко йшли на інший план. «Здійміться вогнями, сині ночі!» — закликав піонерський гімн. Радянська «країна піонерія» з населенням в 19 мільйонів осіб перестала існувати з розпадом СРСР.

Юних ленінців вчили бути чесними, поважати колектив, шанувати пам'ять загиблих захисників Вітчизни, а перш за все – бути вірним Батьківщині. А ще були зльоти, походи, збори макулатури і металобрухту, піонерські табори і нічні вогнища. В Криму був «Артек», на Кавказі «Орльонок», куди мріяв потрапити будь-який піонер Радянського Союзу – від Бреста до Владивостоку.

На початку 90-х років наступником піонерської організації назвав себе Союз піонерських організацій – федерація дитячих союзів. Цей союз об'єднує 65 організацій країн СНД.

Також сьогодні – день народження Справжнього героя. 19 травня 1953 року з'явився на світ Шаварш Карапетян, багатократний чемпіон і рекордсмен світу з підводного плавання. У 1976 відомий спортсмен зробив справжній подвиг, коли разом зі своїм братом Камо врятував життя 20 людям.

Тролейбус, що мчався по берегу Єреванського водосховища, несподівано різко завернув і, звалившись з високої греблі, пішов глибоко під воду. Місце падіння було в 25-30 метрах від берега, де глибина досягала 10 метрів. І хоча поряд знаходилося багато людей, прибула «швидка допомога», реальну допомогу змогли надати лише Шаварш з братом, що тренувалися неподалеку. Стрибнувши у воду, Карапетян поплив вниз до тролейбуса з людьми. Розбивши ногами стекло, він вплив всередину, підняв вгору одного, потім другої людини. Потрібні були акваланги, але, доставлені до місця події, ті опинилися без повітря. Раз за разом Шаварш, що спливав кров'ю від порізів, йшов під воду і спливав з врятованими людьми. За 44 хвилини тролейбус підняли за допомогою спортсмена, який, востаннє пішовши під воду, завів трос через салон машини, після чого сплив і знепритомнів.

Півтора місяці Карапетян не приходив до тями: зараження крові, жорстока пневмонія і сильне нервове виснаження. Але, видужавши, Шаварш зумів повернутися у великий спорт і встановив ще один світовий рекорд.

Про подвиг Карапетяна країна дізналася тільки на початку 80-х, а до того пасажири тролейбуса навіть не знали імені свого рятівника: адміністративна влада відповідала їм, що рятували їх всі, і навіть намагалися отримати деяку вигоду від чужого подвигу.

Крім того...

...19 травня 1926 року Томас Едісон вперше виступив по радіо. На вечорі, влаштованому Національною електричною компанією в Атлантік-Сіті, його попросили виступити перед мікрофоном. Розгубившись, винахідник вимовляє: «Я не знаю, що і сказати... Я вперше говорю перед такою штуковиною. На добраніч!»

1995 рік – На екрани США вийшов фільм «Міцний горішок-3».

1999 рік – в день прем'єри фільм «Зоряні війни. Епізод 1» зібрав рекордну на ті часи суму – 28.5 мільйонів доларів.

Про великих світу сього

1868 рік – 19 травня народився Микола II, останній російський імператор.

1946 – Мікеле Плачідо, італійський кіноактор, виконавець ролі комісара Каттані (серіал «Спрут»).

19 травня 1945 року народився Піт Таушенд, гітарист і лідер англійської групи The Who. Якщо група була музичним лідером руху модов, то Піт Тауншенд став першим музикантом, що розбив на сцені свою гітару. Відбулося це при трагокомических обставинах. Група виступала в Лондоні на майданчику The Railway Hotel, де була висока сцена і низькі стелі. Почавши розмахувати гітарою, Піт випадково зачепив стелю, і гриф гітари пробив пластик. Висмикнувши гітару, Піт на свій подив виявив, що головка грифа відламалася і залишилася в стелі. Знайома пара, що стояла перед сценою, буквально каталася по підлозі із сміху. Ошаленівши, Тауншенд розбив гітару вщент. Публіка була в захваті, а розбивання гітар стало фірмовим прийомом групи.

Не чокаючись

19 травня 1389 помер Дмитро Донський, Великий князь Московський і Володимирський, переможець Куліковської битви

1536 – була страчена знаменита Ганна Болейн, друга дружина короля Англії Генріха VIII.

19 травня 2000 року помер радянський космонавт, Герой Радянського Союзу Євген Хрунов.

Майбутнє

У 2161 на 19 травня намічений Парад планет.

У Харкові

19 травня 1788 року отриманий указ, яким генерал-губернатору пропонувалося скласти для Харкова проект нового штату поліції. Згідно документу, складеному місцевим начальством, в Харкові пропонувалося заснувати, за зразком столиць, Управу Благочинності, головою якої повинен стати городничий в чині 8-го класу, а членами – пристав кримінальних і пристав цивільних справ (у чині 9-го класу з платнею 250 крб.) і два ратмана (ратман – від німецького Ratmann, в Російській імперії в XVIII-XIX вв. –виборний член міських магістратів, ратуш і так далі).

Діловодство доручалося протоколисту (платня 120 крб.) під начальством якого була канцелярія. Місто ділилося на дві частини. При кожній – 2 городових сержанта, брандмейстер, канцелярія і військова команда під начальством підпоручика. Проте Управа благочинності в Харкові установлена не була, і поліція продовжувала залишатися такою ж, як і до указу: городничий, два приватні пристави, 6 квартальних наглядачів, письмоводитель і 2 канцелярських служителя. У штатній роті, що розташовувалася при поліції, – 134 військових чини: один капітан, один поручик, три прапорщики, 10 унтер-офіцерів, 116 рядових, 2 барабанщики і цирульника.

all.kharkov.ua
city.kharkov.ua
ru.wikipedia.org

comments powered by HyperComments