П'ємо і закушуємо, і знову закушуємо, і знову закушуємо, а потім – ВАРИМО!

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 29 травня 2009, 08:25
29 травня Всесвітньою організацією гастроентерологів оголошено Всесвітнім днем здорового травлення (англ. World Digestive Health Day). Згодні: травлення – це здорово!
П'ємо і закушуємо, і знову закушуємо, і знову закушуємо, а потім – ВАРИМО!

Щороку Всесвітній день здорового травлення присвячується якійсь одній серйозній гастроентерологічній проблемі. У 2009 році — це синдром роздратованого кишечника. Не дратуватимемо кишечник, і так у нього з нашим стилем життя важка вдача! Сьогодні будемо з кишечником ласкаві, співатимемо йому пісні, розповідатимемо анекдоти – головне, щоб він не почав розмовляти з нами!

До речі, дата 29 травня вибрана тому, що цього дня, в 1958 році, був прийнятий Статут Всесвітньої організації гастроентерологів.

Ще сьогодні п'ємо за вічний рух – або за гіподинамію. Цього дня в 1900 році компанія «Отіс» зареєструвала торгову марку «Ескалатор». Пізніше ескалаторами почнуть називати всі ескалатори, які стануть невід'ємною частиною нашого життя.

Хоча, погодитеся, куди зручніше підніматися з надр метро на «сходах-чарівницях», а не шкандибати після роботи фіг знає скільки метрів вгору.

Також цього дня...

...в 1630 році поляки заборонили українським козакам морські походи на турків. Так ми і послухалися...

1802 – Фізик і засновник електрометалургії академік В.В. Петров відкрив явище електричної дуги.

1878 – в Санкт-Петербурзі в приміщенні Кінногвардійського манежу пройшло публічне «цькування» щурів. Посеред манежу був влаштований круглий амфітеатр з ареною посередині, місця продавалися по 2, 3 і 5 рублів і були розібрані без виключення петербурзькою громадою, яка складалася більш ніж на половину з пані. Саме цькування почалося рівно о 2 годині. На арену, що мала 20 футів в діаметрі, почали випускати по декілька штук щурів; невеликі щуролови (кішки або собаки?) виявляли спритність, кидалися на ворогів і після деякої боротьби вистелили арену трупами. Нарешті, о 4 годині це малобачене видовище кінчилося, а на арені лишилося більше 200 щурячих тіл.

1913 – в Парижі з скандалом пройшла прем'єра балету Ігоря Стравинського «Весна священна» (хореограф — Вацлав Ніжінський).

1964 – в Москві відбувся Прощальний матч Льва Яшина.

1965 – заснований Донецький національний університет.

Про великих світу сього

У 1787 році народився Костянтин Миколайович Батюшков, російський поет («Весела година», «Мої пенати», «Вмираючий Тасс»).

1892 – Іван Соколов-Микитов, письменник.

1909 – Яніна Жеймо, радянська актриса театру і кіно, відома по ролі Попелюшки у фільмі «Попелюшка»

1917 – Джон Ф. Кенеді, 35-й президент США, смерть якого стала найпопулярнішим сюжетом про замахи.

1927 – Ігор Дмітрієв, радянський і російський актор театру і кіно, народний артист СРСР (фільми «Собака на сіні», «Пригоди принца Флорізеля»).

1953 – Олександр Гаврилович Абдулов, радянський і російський актор театру і кіно, народний артист Росії, великий Ведмідь.

1958 – Аннет Бенінг, американська актриса («Американський президент», «Кидали», «Марс атакує»).

1959 – Едріан Пол, англо-американський актор. Безсмертний телесериальный шотландець. Горець, тобто.

1959 – Руперт Еверетт, англо-американський актор.

Не чокаючись

29 травня 1982 року померла Ромі Шнайдер (справжнє ім'я Розмарі Шнайдер Альбах-реті), австро-німецько-французька кіноактриса («Головне – любити», «Вбивство Троцького», «Поїзд»).

1983 – Арвід Яновіч Пельше, учасник Великої Жовтневої соціалістичної революції, 1-й секретар ЦК КП Латвії (1959-1966), член Політбюро ЦК КПРС з 1966 до 1983, голова Комітету партійного контролю при ЦК КПРС, старий член «брежнєвського» Політбюро.

1994 – Еріх Хонеккер, керівник ГДР і Соціалістичної єдиної партії Німеччини.

У Харкові

Весною 1868 року «антрепренер Харківського театру Дюков виписав з Києва російську оперну трупу Бергера, яка і дала 39 вистав». Це була перша оперна трупа в Харкові.

 

comments powered by HyperComments