«Ну-у-у, ЗА ПРОЇЗД!». 2 червня виконується 117 років електричному трамваю

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 2 червня 2009, 09:14
Версій з приводу появи першого в Російській Імперії електричного трамвая багато. Але більшість схиляється у бік варіанту, що 2 червня 1982 року в Україні, а точніше, в Києві був запущений перший тринькаючий безкінний міський електропоїзд.
«Ну-у-у, ЗА ПРОЇЗД!». 2 червня виконується 117 років електричному трамваю

Кому мало цього приводу – вип'є за Каліостро і Маркіза де Сада.

Також цього дня

Продовжуючи тему крилатих фраз – в 1897 році «New York Journal», спростовуючи чутки про смерть Марка Твена, цитує його телеграму з Лондона: «Повідомлення про мою смерть сильно перебільшені».

А в 2000 році 2 червня американське федеральне велике жюрі пред'являє колишньому Прем'єр-Міністру України Павлу Лазаренку звинувачення у відмиванні грошей. Мова йде про 114 мільйонів доларів, незаконно отриманих ним під час прем'єрствування. Якщо це буде доведено, екс-прем'єрові загрожує ув’язнення на строк до 250 років.

Про великих світу сього

2 червня 1740 року народився Донасьєн Альфонс Франсуа де Сад, маркіз, французький письменник. У 1772 поміщений у в'язницю за звинуваченням в розпусті. Звільнений в 1790 під час Великої французької революції, надрукував написані у в'язниці романи «Жюстіна, або Пригоди чесноти» (1791, 1794), «Нова Жюстіна» (1797), книгу «Філософія в будуарі» (1795) (всі конфісковані в 1801 році), книгу «Сто двадцять днів Содому» (опублікована в 1931—1935).

У творах де Сада патологічна еротика невід’ємна від насильства і жорстокості (від його прізвища і пішло слово садизм). Твори Саду переповнені описом тортур, вбивств, богохульств. Створені в стилі життєвої правдоподібності, романи Саду по суті абсолютного фантастичні, носять риси утопії. Знімаючи всі моральні, культурні, соціальні норми і заборони, Сад перетворює людину на чисто «природну» істота, в біологічний механізм.

З 1803 засновник садизму довічно поміщений до лікарні для психічнохворих. Помер в будинку для божевільних в Шарантоні, на околиці Парижа. У своєму заповіті просив залишити його на 48 годин у відкритій труні, поки не буде впевненості в його смерті.

А 2 червня 1743-го року народився граф Каліостро. Алессандро Каліостро, або точніше буде сказати, Джузеппе Бальзамо, був не звичайним шарлатаном і шахраєм. Він звів брехню в третій ступінь і прославився в століттях. Проте три генії – радянський режисер Марк Захаров, над-актор Нодар Мгалоблішвілі і сценарист Григорій Горін – ушляхетнили його образ до невпізнання у фільмі «Формула любові».

А ще 2 червня (1904) народився Тарзан. Новонароджений, після – великий плавець Джоні Вейсмюллер, ставлячи рекорд за рекордом в басейнах, не думав, що його ідеальна, заточена під батерфляй і кроль фігура прокладе йому шлях у велике кіно, де він і зіграє Короля Джунглів. Тоді ще – чорно-білого.

В цілях природної рівноваги свій день народження ділить з де Садом діаметрально протилежна йому світла особа Юрій Трофімовіч Тимошенко, знаменитий артист естради. Друг Штепселя під псевдонімом Тарапунька, який народився 2 червня 1919 року.

А в 1923 році цього дня з'явився на світ автор і виконавець фрази «Сємьо-о-о-он Сємьо-о-онович!» – Станіслав Чекан, радянський актор, міліціонер з фільму «Діамантова рука».

Не чокаючись

У 1988 році помер кумир мільйонів індійських, радянських і ще багатьох інших жінок Раджів Капур, індійський актор і режисер кіно. Знімався у фільмах: «Бродяга» (1951), «Пан 420» (1955) і інших. Поставив фільми «Сангам» (1964), «Моє ім'я клоун» (1970), «Бобі» (1973), «Правда, святість, краса» (1978), «Любовна недуга» (1982).

1997 рік. Мир покинув ще один секс-символ – Женя Белоусов. Діагноз – «аневризма аорти».

«Весь образ – від біографії до публічних висловів – був вигаданий продюсерами, що створили ляльку під ім'ям Женя Белоусов. В результаті 25-річний чоловік, батько 2-річної дочки, став 18-річним безневинним хлопцем, а його батьками країна вважала продюсерів Дорохина і Воропаєву. Конферансьє навіть заборонялося оголошувати «Євгеній Белоусов» – тільки «Женя». У них язики не поверталися. Це був перший на радянській естраді проект, побудований по західних технологіях», – розповідає документаліст Михайло Файнштейн.

У 1970 році, випробовуючи новий спорткар на треку в Англії, розбився Брюс Макларен. Як ще міг загинути творець однієї з найуспішніших «стаєнь» Формули-1?

«Він не помер. Він просто з'їхав на інший трек. Небесний...», – сказали друзі.

У Харкові

1709 рік. На шляху з Азова до Полтави Петро Великий, проїхавши полкове місто Ізюм і містечка цього полку – Балаклію, Андріївку, Лиман, Зміїв, червня 2-го числа 1709 року приїхав до Харкова, де з нагоди свята Вознесення Господня в Успенському соборі слухав обідню, на якій за своїм звичаєм читав апостол. Після закінчення обідні розглядав городову фортецю, благоволив відвідати Харківського полковника Григорія Семеновича Квітку в його будинку і мав у нього обідній стіл. Після обіду Государ поспішив виїздом з Харкова до армії, під Полтаву, через Люботін і Валки...

Імператор поспішав на Полтавську битву.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua


 

comments powered by HyperComments