10 червня – День першої української незалежності, годинника і Кука

Микола Кузнецов  |  Середа, 10 червня 2009, 09:08
У 1917 році Центральна Рада проголосила Універсал «До українського народу на Україні і поза Україною сущому», який згодом називатиметься «I Універсал».
10 червня – День першої української незалежності, годинника і Кука

Він, всупереч позиції Тимчасового уряду Росії, декларував автономію України. І хоча згодом з цього нічого не вийшло, привід випити залишився.

А ще сьогодні святкують День годинника. У Японії. Отже 10 червня – «Будьмо!» і «Кампай!»

Також цього дня

1610 – перші голландські поселенці прибули на острів Манхеттен (Північна Америка).

1692 – перші відьми повішені в Салемі.

1809 – Папа Римський Пій VII відлучив Наполеона Бонапарта від церкви.

1907 – французькі інженери брати Люм’єр винайшли спосіб друкування кольорових фотографій, який планувалося використовувати для виробництва кольорового кіно.

1909 – вперше в світі використаний сигнал SOS.

1935 – засновано спілку анонімних алкоголіків.

1936 – в СРСР заснована кіностудія «Союзмультфільм».

Про великих світу сього

10 червня 1865 року народився Фредерік Кук, американський дослідник, що заявляв, що він першим в світі досяг Північного полюсу. По легенді, ним потім туземці закусили сувору туземську горілку. Ібо нефіг: першими безпосередньо на Північному полюсі висадилися учасники радянської експедиції лише в 1948 році. У Кука немає доказів, а дирижабль, керований Умберто Нобілі, з відомим полярником Руалем Амундсеном на борту над полюсом в 1926 році просто ПРОЛЕТІВ.

У 1913 році народився Тихон Хренніков, російський радянський композитор.

1929 – Людмила Зикіна, співачка, художній керівник і соліст Державного академічного Російського народного ансамблю «Росія», народна артистка СРСР, Герою Соціалістичного Труда.

1941 – Аїда Ведіщева, радянська естрадна співачка, виконавець «Песенки про медведей» у фільмі «Кавказька полонянка» і «Помоги мне!» у фільмі «Діамантова рука».

Не чокаючись

323 до н.е. – 10 червня помер Олександр Македонський, великий древнегрецький воєначальник.

323 до н.е. – філософ Діоген Синопський, який жив в бочці. До огірків ближче.

1926 – Антоніо Гауді, найзнаменитіший іспанський архітектор, більшість химерно-фантастичних робіт якого, немов виліплених руками, зведено в Барселоні.

1982 – Гала Далі (справжнє ім'я Олена Дмитрівна Дьяконова), російська дружина французького поета Поля Елюара, а потім живописця Сальвадора Далі.

У Харкові

10 червня 1862 року царським указом закриваються всі існуючі недільні школи аж до заснування їх на нових підставах. Закриття шкіл було тяжким ударом і для учнів, і для вчителів. Згадуючи про це, Х. Д. Алчевська писала: «Картина цього закриття була справді драматична: молоді дівчата-учениці ридаючи кидалися на шию своїм улюбленим вчителькам і вигукували з відчаєм: «Куди ж ми тепер підемо вчитися?!» Сльози вчительок змішувалися з сльозами учениць і уражені, зніяковілі, безсилі допомогти горю, вони не знали, що відповідати їм на ці крики…»

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments