Хіти, на перший-другий-останній розрахуй! І згадаємо нявкаючого каратиста в жовтому костюмі...

Микола Кузнецов  |  Понеділок, 20 липня 2009, 08:52
20 липня – День народження чарту або хіт-параду, кому як більше подобається. У 1940 році американський музичний журнал «Billboard» опублікував перший список найпопулярніших пісень.
Хіти, на перший-другий-останній розрахуй! І згадаємо нявкаючого каратиста в жовтому костюмі...

Раніше в журналі вже публікувалися подібні списки, але представлені в них дані давалися компаніями-виробниками і відображали популярність пластинок, вироблених тільки ними. Тепер вся інформація була зведена докупи і представляла об'єктивну картину продажів грамплатівок того або іншого виконавця. Першою очолила чарт пісня «Я більше ніколи не посміхнуся» («I’ll Never Smile Again»), записана оркестром Томмі Дорсі з Френком Синатрою і вокальною групою «The Pied Pipers».

20 липня 1973 року помер Брюс Лі, майстер східних єдиноборств, американський і гонконзький актор, режисер, постановник бойових сцен, одна з вічних зірок «драчних» фільмів.

Загинув він за дивних обставин.У номері в готелі в Гонконзі йому раптово стало погано. Він був доставлений до найближчої лікарні, де і помер. Тіло його було відправлене для поховання до Сієтлу. На Заході поклонники Брюса Лі розповсюдили чутку, ніби їх кумир пав жертвою китайської мафії, яка вирішила прибрати актора за розкриття секретів кунг-фу. Проте швидше за все причиною смерті були надмірності, до яких Брюс Лі вдавався, не дивлячись на старанні тренування.

А ще сьогодні – Міжнародний день шахів. Вітаємо тих, хто не мислить своє життя без мату.

Також цього дня…

…у 1534 році в Кембріджі було зареєстровано перше в світі видавництво.

1871 – англійська футбольна асоціація (заснована в 1863 році) запропонувала заснувати Кубок виклику (Challenge Cup) для команд, які входять в її склад. Цей крок став вирішальним в швидкому розвитку футболу як виду спорту. Через чотири роки він став професійним, і в 1881 році асоціація налічувала в своїх рядах вже 128 клубів.

1917 – зареєстрована торгова марка BMW.

1941 – на цеглі Брестської фортеці був зроблений останній напис: «Вмираю, але не здаюся! Прощай, Батьківщина».

1944 – змова 20 липня – невдалий замах на життя Адольфа Гітлера.

1987 – Пол Маккартні приступив до запису нового альбому, який був випущений тільки в Радянському Союзі.

1990 – Верховна Рада автономної Северо-Осетінської республіки прийняла декларацію про державний суверенітет і перейменувала місто Орджонікідзе на Владикавказ.

Про великих світу сього

У 1304 році народився Франческо Петрарка, італійський поет, голова старшого покоління гуманістів, один з найбільших діячів італійського Ренесансу.

1836 – Томас Олбут, англійський лікар, винахідник медичного термометра.

1924 – Тетяна Михайлівна Ліознова (справжнє ім’я по батькові – Моїсеївна), радянський режисер ігрового кіно («Сімнадцять миттєвостей весни»).

1940 – Давид Тухманов, композитор-пісенник.

Не чокаючись

У 1816 році помер російський поет Гаврило Романовіч Державін.

1913 – Всеволод Руднев, російський адмірал, командир крейсера «Варяг», того самого, який не здався ворогу.

З нерівного бою крейсера з японцями взимку 1904 року почалася російсько-японська війна початку минулого століття. «Варяг» відмовився прийняти ультиматум японського адмірала Уріу і вступив в бій з ворожою ескадрою з п'ятнадцяти бойових кораблів. Після нерівної битви російські моряки затопили крейсер у корейського порту Чемульпо і всі (!) живими повернулися додому.

Проте майже 100 років «Варяг» покоївся не у берегів Кореї, а у берегів Шотландії. Японці підняли крейсер ще в 1905 році, і майже 10 років він прослужив у складі флоту мікадо. У 1916 році російський уряд викупив його у Японії і відправив на ремонт до Британії. Корабель затонув під час буксирування на металобрухт, на який його продали німцям після того, як більшовики відмовилися платити за царськими боргами.

Але до 2004 року його знову підняли на поврехню, привели до ладу, щоб він зробив урочисту подорож до берегів Кореї на згадку про свою нелегку долю. Виходить, що цей корабель затонув 2 рази і 2 рази був піднятий на поверхню, щоб знову ходити по морю. ППЦ.

1926 – Фелікс Едмундовіч Дзержінський, радянський державний діяч, засновник ВНК (Всеросійській надзвичайній комісії з боротьби з контрреволюцією і саботажем).

У Харкові

20 липня 1927 року на площі Руднева у присутності делегатів IV Всеукраїнського з'їзду будівельників відбулася урочиста закладка клубу будівельників. У 1958 році клуб був реконструйований і реорганізований в ДК Будівельників.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments