Господь зробив одних людей сильними, інших – слабкими. Кольт зрівняв їх можливості

Микола Кузнецов  |  Середа, 2 вересня 2009, 09:12
Цю фразу в тих або інших варіаціях можна було почути в десятках бойовиків і вестернів. Бо дуже вже вона правильна.
Господь зробив одних людей сильними, інших – слабкими. Кольт зрівняв їх можливості

Отже, сьогодні п'ємо і розстрілюємо пляшки – 2 вересня 1834 року Семюел Кольт запатентував револьвер.

Але уявіть, Кольт не є винахідником револьвера. Подібна конструкція з блоком зарядних камор (барабаном), що обертається, існувала з XVI століття. Збереглися багато виробів з гнітючим або кремнієвим замком, в яких присутній барабан одночасно в ролі патронника і магазина для зарядів. В основному це мисливські рушниці.

Для пацифістів на сьогодні є альтернатива мирного свята. Хоча почалося все саме з війни. У 490 до н.е. 2 вересня старогрецький воїн Фітіпід прибіг з містечка Марафон до Афін зі звісткою про перемогу греків над персами. Вбігши на головну площу Афін, посланець вимовив «Радійте! Ми перемогли!» і як мертвий впав на землю.

Коли в 1896 в Афінах проходили перші сучасні Олімпійські ігри, на честь Фітіпіда влаштували забіг між Марафоном і Афінами. З тих пір марафон стане класичною дистанцією (42 км. 195 м) і змагання з марафонського бігу будуть одним з найпопулярніших видів легкої атлетики.

Також цього дня

Завіса.
1642 – англійський революційний парламент заборонив театри. Параноїки.

Війна закінчена, дякую всім.
1945 рік. 2 вересня представники Японії на борту американського лінкора «Міссурі» підписують акт про капітуляцію. Корея буде розділена на американську і радянську зони окупації до утворення демократичного уряду. Зовнішню Монголію контролює СРСР, а Китай отримує владу над Внутрішньою Монголією, Маньчжурією, островами Формоза (сучасний Тайвань) і Хайнань. Американський генерал Макартур наділяється надзвичайними повноваженнями в Японії до подальших розпоряджень уряду США. Так закінчилася Друга світова війна.

Гол!
2 вересня 1965 року радянські футбольні клуби грають свої перші матчі в єврокубках (першими стають київські динамівці, що виграли в Північній Ірландії 4:0).

Шайбу!
1972 рік – перший хокейний матч між канадськими «профі» і збірною СРСР в Монреалі в залі «Форум». 7:3 на користь радянської збірної.

Про великих світу сього

2 вересня 1926 року на світ з'явився Євген Леонов, великий російський актор.

Якось напередодні Нового року на «Останкино» був показаний фільм Ельдара Рязанова «Про бідного гусара замовіть слово». Леонов зіграв в цьому фільмі роль провінційного актора, що потрапляє в трагічну ситуацію. За два тижні після прем'єри Євген Павлович одержав лист з Ленінграда: «Доповісте своєму начальству. Як це можна було під Новий рік зіпсувати гуляння всьому радянському народу, направивши рушницю на нашого улюбленого актора?! Пенсіонер Іванов».

Цього ж дня, але в 1935 році народився не менш великий колега Леонова – Валентин Гафт, російський актор. Фільми: «Чародії», «Про бідного гусара замовіть слово», «Гараж», «Здрастуйте, я ваша тьотя», «Небеса обітовані», «Майстер і Маргарита». Причому в постановці про Воланда, Майстра, Маргариту і інших метр зіграв двічі – в двох різних фільмах. У одному він виконав роль Воланда, а в іншому – слідчого, що полює на Воланда. Божественна іронія – така ж, як в епіграмах Валентина Гафта.

А в 1944 році народився Олександр Філіппенко, російський актор («Бумбараш», «Балада про доблісного лицаря Айвенго», «Вбити дракона», «Важко бути Богом» і. «Майстер і Маргарита»).

1963 – Станіслав Черчесов, футбольний воротар. Нині тренує московського «Спартака». Тобто тренував до 2008 року – поки «Динамо» (Київ) не стратило його команду в Лізі Чемпіонів (рахунок – 8:2 по сумі двох матчів).

І знову актори. 2 вересня 1964 року народився Кіану Рівз, американський кіноактор. «Дракула Брема Стокера», «Швидкість», «Джоні Мнемоник», «Адвокат диявола», «Маленький Будда», «Матриця»).

Розбавляє акторську плеяду «друговереснивців» Леннокс Льюіс (1965 рік), англійський боксер-важкоатлет, олімпійський чемпіон 1988 року, чемпіон світу серед професіоналів за версією WBC. На професійному рингу провів 34 бої і переміг в 33 (27 — нокаутом).

Не чокаючись

Сьогодні траур у любителів хоббитів – 2 вересня 1973 року помер Джон Рональд Роуел Толкін, англійський письменник, лінгвіст, філолог. Автор всесвітньо відомої трилогії «Володар кілець» (The Lord of the Rings) і багатьох інших популярних творів в жанрі фэнтезі.

1982 – Ада Войцик, радянська актриса театру і кіно («Сорок перший», «Дев'ять днів одного року»).

1997 – Борис Брунов, артист, конферансьє.

У Харкові

2 вересня 1871 року «відкрив свої діяльності» Харківський Земельний Банк. Банк «фундирувався для видачі позик під заставу нерухомого майна, що належить їх власникам на праві повної власності, спочатку в п'яти губерніях: Харківській, Курській, Воронежській, Екатеринославській і Полтавській».

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments