Свободу ЦИЦЬКАМ, або Роковини полонення бюста

Микола Кузнецов  |  Четвер, 3 вересня 2009, 08:47
3 вересня 1914 року американка Мері Фелпс Джекобс винайшла бюстгальтер. Дослідний зразок вона змайструвала за допомогою служниці з носових хусток і запатентувала свій винахід в 1915 році.
Свободу ЦИЦЬКАМ, або Роковини полонення бюста

Всі жінки у той час носили корсети, і спочатку безспинний ліфчик успіху не мав. Але заповзятливий чоловік винахідниці, що служив в корсетній фірмі, запропонував своїм господарям новинку, і ті виявилися провидцями, придбавши у Мері патент за 15 тисяч доларів – шалену на ті часи суму.

До речі, Мері – прямий нащадок винахідника пароплава Роберта Фултона. Як вчасно спрацювали гени... і як мучаться тепер чоловіки з ЦИМИ ЧОРТОВИМИ ЗАСТІБКАМИ! Втім, розв'язувати корсет, напевно, було б ще важче.

Також цього дня

3 вересня 1984 року у Великобританії доктор Алік Джеффріз з Лестерського університету виявив, що послідовність основань в ДНК є індивідуальною особливістю кожної людини.

У 1752 році там же, на Туманному альбіоні, 3-го вересня... просто не існувало. У зв'язку з переходом на григоріанський календар після 2 вересня настало одразу 14-те. Знайома ситуація. У нас щороку після 31 грудня одразу наступає 14 січня.

У 1864 3 вересня в Стокгольмі приголомшливий вибух зніс з лиця землі лабораторію Альфреда Нобеля, винахідника премії свого імені і динаміту. Нобель разом з батьком проводив досліди з нітрогліцерином. Загинули 5 помічників і молодший брат винахідника.

1977 – в останній, 17-й раз Елвіс Преслі – вже посмертно – зайняв перший рядок британського хіт-параду з піснею «Way Down».

1995 – заснований eBay, найвідоміший інтернет-аукціон.

Про великих світу сього

3 вересня 1946 року народився актор Юрій Кузнецов. Блищав в класиці – фільмах «Холодне літо 53-го», «ЧП районного масштабу». Зараз заслужив всенародну любов тим, що шпиняє Ларіна сотовариші в серіалі «Менти», де відомий під ніком Мухомор.

Компанію кіноіменинників Юрію Кузнецову складає Чарлі Шин (спочатку – Карлос Естевес), що народився в 1965 році, відмінний американський актор («Молоді гармати», «Взвод», «Уолл-стріт», «Гарячі голови», «Порнушка», «Пришестя» і тп.)

А в 1972 чоловічу компанію знаменитостей, що оповістили світ своїм першим «Уа!» 3 вересня, розбавила Ліка (Стар, МС, потрібне підкреслити). Була одним з першопроходців евроденсу і взагалі актуальної танцювальної музики в 1990-х. За що честь їй і хвала.

1976 – народилася Наталія О’шей (Миколаєва), сценічне ім'я – Хелавіса, російський поет, музикант, автор пісень і лідер фолк-групи «Мельница».

Не чокаючись

3 вересня 1658 року помер Олівер Кромвель, британський державний діяч, лорд-протектор Англії, Ірландії і Шотландії.

1883 – Іван Сергійович Тургенев, російський письменник і драматург. Той, який «Му-му» написав.

1991 – Френк Капра, американський кінорежисер італійського походження, майстер трагікомедії («Жменя див», «Дірка в голові», «Наречений повертається»).

У Харкові

3 вересня 1805 року урочисто відкрита Харківська гімназія. «Поважні особи міста були запрошені на торжество особливими квитками. О 8 годині ранку учні, вчителі і директор зібралися в будинок училища; потім з'явився ректор університету з професорами, і були прочитані відповідні пункти з статуту учбового закладу. Після цього всі рушили в собор для служіння літургії....»

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua


 

comments powered by HyperComments