Ще в позаминулому столітті в Харкові навчилися купувати собі безсмертя

Микола Кузнецов  |  Середа, 9 вересня 2009, 08:59
9 вересня – Міжнародний день краси. Він відзначається за ініціативою Міжнародного комітету естетики і косметології СІДЕСКО.
Ще в позаминулому столітті в Харкові навчилися купувати собі безсмертя

З 1995 року цього дня в світі особливо вітається все гарне, прекрасне, що доставляє естетичну і етичну насолоду. Тому в багатьох містах і країнах саме 9 вересня усюди проводяться конкурси краси, при цьому далеко не завжди в них беруть участь представниці слабкої статі з класичними параметрами 90-60-90. Жюрі виділяють персон, наділених неповторною красою, що полягає в своєрідності зовнішнього вигляду.

Адже як знають всі алкоголіки, непривабливих жінок не буває, буває слабка печінка!

А ще сьогодні в Україні – День працівників нафтової, газової і нафтопереробної промисловості. Панове нафтовики, будьмо!

І нарешті, 9 вересня День тестувальника або тестера (неофіційне свято) – святкується на згадку про жартівливий випадок знаходження помилки.

За легендою, 9 вересня 1945 року науковці Гарвардського університету, що тестували обчислювальну машину Mark II Aiken Relay Calculator, знайшли метелика, що застряв між контактами електромеханічного реле і Грейс Хоппер вимовила цей термін. Комаха, яку витягнули, була вклеєна в технічний щоденник, з супровідним написом: «First actual case of bug being found» (англ. «перший випадок в практиці, коли був виявлений жучок»). Цей забавний факт поклав початок використанню слова «баг» в значенні «помилка».

Також цього дня

1776 – затверджена нова назва Об'єднаних Колоній Америки – Сполучені Штати Америки.

1850 – Каліфорнія стала 31-м американським штатом.

1913 – російський військовий льотчик Петро Нестеров вперше виконав фігуру вищого пілотажу «мертва петля». Іноді можна зустріти твердження, що першим виконавцем цього трюка був французький пілот Адольф Пегу, навіть приводиться дата – 6 вересня 1913 року. Насправді Пегу продемонстрував 21 вересня політ в положенні догори дригом. Відзначимо також, що загинув Нестеров 8 вересня – 1914 року, вперше в історії виконавши таран.

1956 – Елвіс Преслі вперше з'явився на національному телебаченні.

1970 – розпочато випуск автомобілів ВАЗ-2101 – Жигулі на прізвисько «Копійка».

1989 – о 23:00 на першій програмі ЦТ вперше вийшла передача «Щасливий випадок».

Про великих світу сього

9 вересня 1737 року народився Луіджі Гальвані, італійський фізик і фізіолог, один з основоположників вчення про електрику. Гальванізація – це на честь його.

1769 – Іван Котляревський, український письменник, поет і драматург, основоположник сучасної української літератури.

1828 – Лев Толстой, знаменитий російський письменник і філософ.

1916 – Кірк Дуглас (справжнє ім'я Іссур Данилович Демський, американський актор білоруського походження, володар «Оскара» («Спартак», «Жадання життя», «Вікінги», «Сім днів в травні»). Тато Майкла Дугласа.

1918 – Борис Заходер, поет, перекладач. «Вінні-Пух і всі-всі-всі», «Мері Поппінс», «Пітер Пен» вперше були видані в СРСР в перекладах Заходера.

1930 – Надія Румянцева, кіноактриса («Дівчатка», «Королева бензоколонки», «Одруження Бальзамінова»).

1952 – Дейв Стюарт, англійський рок-музикант («Eurythmics», сольні проекти).

1956 – Марк Галеснік драматург, письменник-сатирик, засновник і головний редактор ізраїльського «тижневика для тих, кому ще смішно» – «Беседер?».

1960 – Х'ю Грант (справжнє ім'я Х'ю Джон Мунго Грант), англійський кіноактор («Чотири весілля і одні похорони»).

1960 – Вадим Степанцов, поет, співак, автор пісень («Король Оранжеве літо», «Добрий вечір, Москва»), творець «Ордена куртуазних ман’єристов» і музичної групи «Бахит-компот».

Не чокаючись

9 вересня 1962 року помер Володимир Клімов, академік, конструктор авіадвигунів, Герой Соціалістичного Труда.

1973 — Сергій Костянтинович Туманський (р. 1901), конструктор авіадвигунів, академік АН СРСР, Герой Соціалістичного Труда.

1976 – Мао Цзедун, великий керманич.

1978 – Джек Леонард Уорнер, молодший з братів-засновників кінокорпорації Warner Brothers.

2003 – Едвард Теллер, «батько» американської водневої бомби; один з небагатьох науковців-атомників, що не тільки брав участь в розробці зброї масового знищення, але і активно відстоював його розробку, зокрема – нейтронної бомби.

У Харкові

9 вересня 1890 року в Харкові відкрилося Ільїнське приходське училище. Харківський купець Н. І. Ільїн залишив по духівниці 25000 карбованців Харківському міському управлінню з тим, щоб воно відкрило на Москальовці початкове жіноче училище його, Ільїна, імені.

Ще в позаминулому столітті в Харкові навчилися купувати собі безсмертя.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua


 

comments powered by HyperComments