9/11, або найстрашніший теракт в історії. або найкошмарніша містифікація?

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 11 вересня 2009, 09:04
Терористичний акт 11 вересня 2001 року (часто іменований просто 9/11) – серія координованих самогубних терористичних атак, що сталися у Сполучених Штатах Америки.
9/11, або найстрашніший теракт в історії. або найкошмарніша містифікація?

За офіційною версією відповідальність за ці атаки лежить на терористичній організації «Аль-Каїда».

Ранком того дня дев'ятнадцять терористів, що імовірно мають відношення до «Аль-Каїди», розділившись на чотири групи, захопили чотири рейсові пасажирські авіалайнери. Кожна група мала як мінімум одного члена, що пройшов початкову льотну підготовку. Загарбники направили два з цих лайнерів в башти Всесвітнього торгового центру, рейс 11 American Airlines в башту WTC 1, а рейс 175 United Airlines в башту WTC 2, внаслідок чого обидві хмарочоси обрушилися, викликавши серйозні руйнування прилеглих будівель.

Третій літак (рейс 77 American Airlines) був направлений в будівлю Пентагону. Пасажири і команда четвертого авіалайнера (рейс 93 United Airlines) спробували перехопити керування літаком у терористів, і літак впав в полі біля міста Шенксвілл в штаті Пенсильванія.

Крім 19 терористів, внаслідок атак загинули 2974 людини, ще 24 пропали без вісті. Більшість загиблих були цивільними особами.

Висловлювалася думка, що багато фактів, пов'язаних з подіями, чуперечать офіційній версії того, що трапився.

Події 11 вересня викликали до життя величезну кількість різних «теорій змови» і альтернативних версій сумних подій. Передбачалося, що урядовці США були обізнані про майбутні атаки, і не здійснили заходів для їх запобігання. Також робилися припущення, що атаки були сплановані і здійснені не «Аль-Каїдою», а спецслужбами, можливо навіть американськими. Ставилося під сумнів, що характер обвалення башт ВТЦ відповідає тому, який могли викликати попадання літаків і пожежі, передбачалося, що руйнування башт більше схоже на контрольований знос.

Але трьом тисячам безневинних людей вже все одно.

Також цього дня

1888 – на відкритті промислової виставки в Торонто вироблений перший в світі запис людського голосу.

1927 – землетрус на Південному березі Криму, що призвів до численних руйнувань від Севастополя до Феодосії; саме цей землетрус потрапив в сюжет романа «Дванадцять стільців».

1943 – випущений перший радянський гранований стакан.

2002 – більше 3 тисяч рейсів відмінили американські авіакомпанії. Всі вони були заплановані на 11 вересня. Причина цього – в низькому попиті на авіаперевезення саме в день роковин терактів в США. З цієї ж причини скасовані сотні рейсів авіакомпаніями інших країн. Багато американських компаній ухвалили рішення відмовитися цього дня від розміщення будь-яких видів реклами в засобах масової інформації. Зокрема, про це оголосили компанії «Пепсіко», «Кока-Кола» і «Дженерал моторс».

Про великих світу сього

11 вересня 1862 року народився О. Генрі (справжнє ім'я Уільям Сидні Портер), американський письменник, великий майстер сюжетної логічної петлі.

1877 – Фелікс Едмундовіч Дзержинський, російський революціонер, голова ВНК (ОГПУ). На честь його названий харківський завод ФЕД.

1928 – Всеволод Ларіонов, радянський і російський актор театру і кіно, народний артист РРФСР (1977) («Звичайне диво», «П'ятнадцятирічний капітан», «Той самий Мюнхгаузен», «Інтердівчинка»).

1935 – Герман Тітов, радянський космонавт.

1937 – Йосип Давидович Кобзон, радянський естрадний співак (баритон).

1937 – Володимир Воробйов, кінорежисер («Труффальдіно з Бергамо», «Острів скарбів»).

1940 – Брайан Де Пальма, американський кінорежисер («Лють», «Недоторканні», «Керрі», «Виховання Каїна», «Місія нездійсненна»).

1945 – Франц Беккенбауер, німецький футболіст, чемпіон світу і Європи.

1965 – Мобі (справжнє ім'я Річард Мелвілл Хол), американський музикант, представник сучасної рок-поп-сцени.

1966 – Лада Волкова, співачка, раніше відоміша як Лада Денс.

Не чокаючись

11 вересня 1800 року помер Олексій Наришкін, таємний радник, сенатор, поет, писав пісні, вірші, епіграми і сатири; за свої вчені заслуги був вибраний в члени Академії наук (1787) і був членом Російських зборів при Московському університеті і Вільному економічному товаристві.

1962 – Володимир Артем’єв, конструктор порохових ракет, що створив снаряд для реактивного міномету.

1971 – Микита Сергійович Хрущов, Перший секретар ЦК КПРС, Голова Ради Міністрів СРСР.

1972 – Макс Флейшер, американський аніматор, винахідник ротоскопу.

1976 – Микола Яковченко, актор («Максим Перепелиця», «Роки молоді», «За двома зайцями», «Королева газировки»).

У Харкові

11 вересня 1832 року «прибув до Харкова з Полтави Імператор Микола Павлович. Государ оглядав університет, інститут, гімназію і тюремний замок…»

fenixclub.com
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments